Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » A Capoeirát miért nézi le...

A Capoeirát miért nézi le mindenki?

Figyelt kérdés

Miért csak hasztalan,ócska táncikálásnak tartják?

Kipróbálta bárki is? Azért, mert van benne ének,zene meg olyan mozdulatok amik nem a verekedés szolgálják?

A többi harcművészetben nincs olyan gyakorlat ami nem kimondottan a verekedés szolgálja?

A minden fél ilyen-olyan kungfu,wusu,wingchun jobb?

Jobban fogsz attól az utcán verekedni,hogy ilyesmit tanulsz?

A karate biztos? Attól,hogy thai boxot tanulsz még nem biztos,hogy az utcán is meg tudod védeni magad.

A capoeira sem feltétlenül rossz csak, mert nem rugdossák össze egymást. El kell kerülni,hogy megrúgjanak.

El kell táncolni!

Kezet nem használnak,de a boxolók meg lábat! Mitől jobb ha valakit rendesen állba tudsz vágni annál ha rendesen gyomorszájon tudod rúgni?

A Savate annyival jobb?

A capoeirából nem lehet hasznosat tanulni?

Ha rengeteg katát tanulsz az jobb?

Ha rossz edző mellet rossz edzéseken veszel rész legyen az thai,kick,karate,nyugdíjas krav maga,aikido az jobb?

A mindenféle kungfu varázslás,silat,eskrima tuti védelem?

Ha a boxot becsülik egy jó ütés miatt akkor a capoeira egy jó rúgásra nem lehet jó?

Csak azt olvasni,hogy a capoeirát Magyarországon rosszul tanítják. A többit mindenhol kiváló szinten?

Biztos, hogy meg fogod tudni védeni magad azzal amit tanulsz?

Tuti, hogy nagyon sokan nem azért tanulnak harcművészetet,küzdősportot, hogy megvédhessék maguk.

Egyszerűen csak tetszik nekik.

Ma már egy rakás helyen van oktatás. Talán az összes megye székhelyen. Brazil tanárok nem csak Bp. tanítanak .

Ha jól tudom rendszeresen van brazil tanár Győrben,Zalaegerszegen,Pécsen,Szeged,Miskolcon,Komárom,

Székesfehérvár.

Tessék kipróbálni !

2014. jan. 25. 22:19
1 2 3 4 5 6 7
 1/63 anonim ***** válasza:
én pl nem nézem le, nekem nem megy az ugribugri, de nézni nagyon szeretem, sőt láttam már ketrecharcot, ahol a capueirás kiütötte sorban a népszerű sportágak képviselőit sorozatban, egészen addig amíg bele nem szaladt egy jobb egyenesbe... de addig vagy 6 tagot lerendezett.
2014. jan. 25. 22:28
 2/63 anonim ***** válasza:
emberfüggő szerintem. a barátnőmnek kizárólag az számít, hogy minél nagyobb súlyokat emelget, szerinte semmi másnak nincs értelme. az, hogy valaki esetleg szeret táncolni, vagy másfajta sportot, nem számít. csak és kizárólag a súlyemelés. neki az a sport, kész.
2014. jan. 25. 22:32
 3/63 A kérdező kommentje:
Nem lehet,hogy csak az előítélet szól az emberekből,mert nem ismerik?
2014. jan. 25. 22:32
 4/63 anonim ***** válasza:
az is. de ugyanaz, mint a barátnőm esetében, szerinted ő csinált valaha küzdősportot? járt pár fitnesz órán, meg látott Béres Alexandra, meg Réka videót, aztán azt hiszi, mindent kipróbált. pedig ez még messze van a mindentől...kezdjük ott, hogy csapatsport, foci, kézilabda, kosár, aztán gimnasztika, ahol hajlékonyság is számít, bicikli, futás-fut néha, de nem hosszú távokat- evezés, mind-mind más és más sport. de szerinte csak a súlyzózás ér valamit.
2014. jan. 25. 22:37
 5/63 aikiboxer ***** válasza:
Nem nézi le senki. Nagyon látványos tánc. Az egyik barátnőm is jár, és olyan szinten nyomja, hogy a riói fesztiválra is szoktak menni táncolni. :)
2014. jan. 25. 23:02
 6/63 anonim ***** válasza:

Mi ez a hisztis kérdés?

"Kezet nem használnak,de a boxolók meg lábat!"

Minden harcművészet használ kezet, Ember, el vagy tájolódva. Sőt, ezt caps lock ON-nal is írhattam volna (mert most tudnék reggeli kiabálni :D )

"Tuti, hogy nagyon sokan nem azért tanulnak harcművészetet,küzdősportot, hogy megvédhessék maguk. "

És ez tudod hova vezet? Oda hogy az emberek 70-80%-ban nem harcművészetet tanulnak, hanem kamubalettot. Mert ha még balettoznának, akkor oké azt gondolnám hogy kemények, és hajlékonyak. De azok a hobbisták akik 'úgy csinálnak mintha harcművészetet akarnának tanulni de nem önvédelemért hanem mert tetszik nekik' tudod mit tanulnak? SEMMIT. Felveszik azt a csodálatos (itt nyilván szóvirágokat használtam volna, de akkor úgy tűnnék mintha ingerülten írnék, ami nem igaz) japán parasztruhát, felkötnek egy rózsaszín (vagy szivárványszín, mindegy) övet, és POMPÁZNAK.

Na ez az, ami nem harcművészet. Két dolog hiányzik általában: a harc (-ra való felkészülés, gyakorlás) és a művészet.

De már minden évben van felvonulás, ahol értékelik a színes öveket.

Capoeira akkor lenne jó, ha Komáromban tanulnád, öcsisajt. Rúgjál már meg engem.. ha olyan az edzésed, hogy megtanulsz rúgni, óóó akkor nem lenne itt gond.

De hidd el, nem olyan az edzésed. Lehet normális harcicapoeirát is tanítani, de az kemény lenne a kis középiskolás-egyetemista 'nemakarok önvédelmet tanulni csak tetszik a mozgás' srácoknak. Ennyi.

Brazil tanár is éhen hal Budapesten, ha a sok tinédzsert egyszer rendesen felpofozza és azok sírva haza mennek, úgyhogy a fővárosban, Pécsen, Szegeden, Miskolcon is muszáj laza táncot oktatni, ha azt akarják hogy legyen olyan aki lejár hozzájuk. (újra: 'nemakarok önvédelmettanulni csak tetszik amozgás' )

Ha lenne elvárás.. hogy az edzések kemények legyenek és fejlesztőek, akkor más lenne. Akkor nem írnád hogy capoeirában nincsen ütés, mert mindenhol van, nyilván. Nincs olyan hogy nincs. Amíg van kezed, addig gyakorolsz ütni. Ha másért nem, akkor azért hogy az edzőtársaidat tudd ütni, hogy ők tudjanak készülni ütésekkel szemben is.

"A mindenféle kungfu varázslás,silat,eskrima tuti védelem?"

Igazad van, nagyon sok edzést tartanak nagyon hanyag módon, mert az embereknek úgy is jó. Nem az számít, hogy tanuljon valamit, hanem hogy keménynek érezze magát mert kravmagázik, thai boxol stb.

Te hol Capoeirázol?

2014. jan. 26. 09:10
 7/63 anonim ***** válasza:
88%

A capoeira az igen is tud kemény lenni, és k***ára nem tánc! A "tánc" része az lényegében ugyanazt a célt szolgálja, mint ökölvívásban az ugrókötelezés. A capoeirás rúgástechnikák ugyanolyan hatékonyak, mint a taekwondóban. Csak hát persze tényleg jól kellene oktatni. Nem tudom, hogy Komáromban milyen a capoeira oktatás, de én is hallottam róla sok jót. Ott állítólag nyomják full contact-ban is.

Egyébként az sem igaz, hogy capoeirában nincsenek ütések. A "galopante" technikák pontosan ilyenek, főként tenyérpárnával és könyökkel ütnek a capoeirában, persze ettől még egy rúgáscentrikus harcművészetről beszélünk. És földrevitelek is vannak benne, (míg a TKD-ban egyáltalán nincsen), igaz földharc nincsen. Egy brazil mester igen is tud bunyózni. Jómagam 8 éve bokszolok, és bizony a mesterem ellen egyszer sparringoltam, tényleg eltáncolt az ütéseim többsége elől, utána viszont lerúgta a fejemet. :)

Jár hozzánk le capoeirázni egy thai boksz edző is, ő sem tudta még leverni a mesterünket.

Volt már olyan is, hogy a roda-ban az egyik srác sarokkal eltalálta az edzőtársát, hátul a kisagynál. Agyrázkódást kapott, jött is a mentő. Persze ezzel nem azt akarom, mondani, hogy minden capoeira edzés ilyen durva és kemény, a sérülések száma össze sem hasonlítható egy thai box edzéssel, ahol szinte mindig kék-lila az ember combja. Ugyanakkor tény és való, hogy a capoeira rúgások találat esetén, tudnak igen veszélyesek is lenni.

Tény, hogy a capoeirát, nagyon hosszú idő elsajátítani, de működőképes harcmodor ettől még. Ju-jutsu mester sem lesz valakiből 2-3 év alatt, még Japánban sem. Én nagyjából 3 és fél éve capoeirázok, az első 1 évben tényleg csak "táncolni" tanulunk, azért, hogy be legyenek gyakorolva az alapmozgások. Utána jön a semi-contact, majd ahogy telik az idő és fejlődik az adott személy, úgy durvulnak a bunyók is, szépen fokozatosan. Ráadásul a szaltók és a többi röpködős látványos dolgok egyáltalán nem részei a capoeirának, ezeket az igazi capoeira edzéseken nem is tanítják (kivéve az olyan edzéseken ahol nem tanítják a bunyót, hanem csak a táncot), általában maguktól tanulják meg a tanulók. A mesterek is csak bemutatókon nyomatják, hogy nézők lássanak valami látványos produkciót. Sokan azt hiszik még, hogy hely igényes a capoeira. Ez sem igaz, a capoeira egyik irányzatát az angolát egy 2m*2m-es területen is simán lehet nyomatni.

És bizony az országban a legtöbb helyen nagyon rosszul oktatják a capoeirát, tényleg csak tánc amit tanítanak, és hiába az brazil edző. A lelkiismeretesebb brazil edzők, bunyózni is tanítanak. Kérdező te tuti, hogy valami kamuhelyen tanulsz.

2014. jan. 26. 16:25
 8/63 anonim ***** válasza:
Utolsó: 'LÁJK!'
2014. jan. 26. 20:02
 9/63 anonim ***** válasza:
79%

Miért hiszi mindenki azt, hogy, ha egy stílus edzéseiről elmondjuk az igazat, akkor már magát a stílust fikázzuk?

Ugyanez van a Karatenál. Elmondjuk az igazat a hazai színvonal(talanság)ról, és egyből mindenki azt hiszi, hogy magát a stílust fikázzuk.

Mint most is. Azért, mert elmondjuk, hogy itthon az esetek nagy részében, csak brazil táncot oktatnak, akkor egyből mi vagyunk a szemetek. Mert olyan, hogy Capoeira oktatás nem sok van az országban. Mert attól, hogy valaki brazil zenére ugrál az még nem Capoeira. Ha lendületből eltöröd valakinek az állkapcsát, úgy, hogy utána megy felé a következő rúgás az a Capoeira.

Az meg felejtsük már el, hogy valaki Brazil tud Capoeirazni. Mert Capoeiranal nem úgy van, mint a Brazil Jiu Jitsunál. Az ugyanis, hogy van Magyarországon? Megkérte az egyik Braziliában élő magyar a nagy mestereket, hogy oktassanak már itthon is BJJ-t, mert igény lenne rá. Ezután küldtek egy olyan mestert, aki tud BJJ-zni és oktatni is.

Capoeiránál mi van? Divatba jött és azok akik tudtak szaltózni elkezdtek ugymond oktatni, majd bejelöltek egy Brazilt facebookon és megkérték, hogy jöjjön már le és nézen le egy edzésre. Mást már nem tudok elképzelni, hogy mittől lett ilyen a hazai színvonal.

Egy-két edzés van, csak az országban, amik elmondhatják magukról, hogy Capoeirat oktatnak. A többi pedig megtanulhatná végre, hogy ők valójában parázson való Sambazást tanítanak.

2014. jan. 27. 10:32
 10/63 anonim ***** válasza:

Én vagyok a tegnapi 16:25-ös válaszoló!

Én teljesen tisztában vagyok azzal, hogy Magyarországon a capoeira oktatás egy kalap ürülék, brazil edző ide vagy oda. Ugyanakkor viszont a legtöbb ember a hazai rossz capoeira oktatás miatt, képesek magát a capoeirát, mint harcművészeti stílust is lefikázni.

Kedves "Mitérdekeltéged" nicknevű válaszoló, értem én, hogy mit akarsz mondani, és egyet is értek veled amúgy. De sajnos attól még az emberek többsége (főleg a laikusok és azok akik a küzdősportokhoz és harcművészetekhez keveset értenek), magát a harcművészetet fikázza le, csak azért mert a lefikázandó harcművészeti stílusnak a HAZAI oktatási színvonala gyenge (ami egyébként sajnos tényleg igaz!). Ez is tény.

2014. jan. 27. 11:36
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!