Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Hogy kezdjem/mire figyeljek...

Hogy kezdjem/mire figyeljek kondizásnál szívproblémával?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

20 éves, egyetemista vagyok, és szeretnék komolyabban foglalkozni testépítéssel, azonban pár éve egy szívultrahangon kiderült, hogy az egyik szívbillentyűm laza, ezáltal vagy a pulzusom, vagy a vérnyomásom, vagy mindkettő magasabb szokott lenni az átlagnál. Volt már 24 órás vérnyomásmérés, illetve egyéb alapvizsgálatok (vér, EKG), és elsődleges magasvérnyomás-betegséget állapítottak meg, ezért rendszeresen kell mérnem, illetve napi fél Nebibeta-t kell szednem. 2000-2008-ig már sportoltam úgy hobbi szinten, akkor 65 kg voltam, aztán érettségi és egyéb okok miatt abbahagytam, mára már 80 kg-nál járok (175 cm magas vagyok). Ha most elkezdenék edzeni, mire figyeljek oda? Gondolok itt magára a gyakorlatokra, azok sűrűségére, étkezésre, stb.

2012. jan. 7. 18:29
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

mi lenne, ha elmennél egy sportorvoshoz, alkalmassági vizsgára?

Másrészt, primer hipertóniával, amit gyógyszeresen kezelnek, bármilyen erősportot hanyagolnék. Testépítést is.

a szívbillentyűproblémád azt jelenti, hogy visszafelé is áramlik a vér a szívedbe. ezért az többet ver, mint kellene, hogy eljuttassa a vért a szerveidhez. Erre te egy olyan sportot akarsz űzni, ami iszonyatosan igénybeveszi a szívet, ami a te esetedben alapszinten is csak nehezen látja el a testedet. Mindezt orvosi konzultáció hiányában?...

Nekem elég nagy idiótaságnak tűnik, hogy itt kérdezősködsz (a sok barom válaszol is, nem az ő szívük megy tönkre) egy ilyen fontos kérdésben. Menj el szépen a sportkórházba, a kardiológiára, és ott szépen megmondják, hogy mit csinálhatsz, mennyit, hogyan.

2012. jan. 11. 18:29
 12/16 A kérdező kommentje:

Azért nem gondoltam, hogy nagy lenne a probléma és egyből orvosnál kezdjem, mert anno a szívultrahangos hölgy szerint "nem olyan nagy a probléma; olyan mintha nem barna hanem szőke hajjal született volna", a kardiológusom pedig úgy magyarázta, hogy a billentyűk nem egyenesek, hanem homorúak. Tehát nem ez a közvetlen problémája a magasabb pulzusnak/vérnyomásnak, de befolyásolja.

Mindenesetre ha következő 2-3 edzés után is fájni fog a fejem, és a vérnyomásom lesz a helyén, akkor mindenképp elmegyek egy konzultációra! De akkor megkérdezném, hogy ilyenkor a kardiológussal, vagy kimondottan egy sportorvossal lenne célszerű konzultálni? Vagy a kardiológus küld a sportorvoshoz? Nem tudom hogy működik ez...

2012. jan. 12. 10:33
 13/16 anonim ***** válasza:

Persze, nem vészes a problémád, csak 20 évesen rendszeresen bétablokkolót szedsz, amit általában szívbeteg nyugdíjasoknak írnak fel. A szívultrahangos hölgy meg csak nyugtatni próbált, ez azért némileg komolyabb ügy egy hajfestésnél... Szerinted véletlenül fáj a fejed edzés után?

Sportorvoshoz menj el, alkalmassági vizsgálatra. ott úgyis megkérdezik (meg te is elmondod) hogy milyen betegsége(i)d van(nak), amikor mondod, hogy rendszeresen szedsz gyógyszert, meg szívbeteg vagy, úgyis elküld a kardiológiára. Ha pesti vagy, én az OSEI-be (sportkórház)mennék. Ott van kardiológiai szakrendelés is.

2012. jan. 12. 12:03
 14/16 A kérdező kommentje:

Kiskunhalason lakom, Szegeden tanulok, és az új kardiológusom az kiskunfélegyházi, ugyanis Halason egyszer az egyetem miatt a rendelésen kívül elmentem az akkori orvosomhoz (a kardiológia osztály folyosójának végén a nővérkék dohányoztak!), és megmérte mindkét kezemen a vérnyomáson, majd erre alapozva felírt egy gyógyszert... és mivel a számítógépben sem nézte meg az előzményeket, és nem hiszem hogy két találkozásból emlékeznek a leleteimre, így máshoz fordultam! (Megjegyzem, a hajszínes történet is Halason történt) Félegyházán a vizsgálat minden előzmény nélkül egy szívultrahanggal kezdődött, majd utána jöttek a szokásos vizsgálatok, és ezután írta fel a doktornő a Nebibetát.

... na kicsit eltértem a témától, de akkor a lényeg, hogy még most úgyis vizsgaidőszak van, több az időm is, így a közeljövőben akkor elmegyek egy sportorvoshoz! Köszönöm a tanácsokat!

2012. jan. 12. 18:57
 15/16 anonim ***** válasza:

Nekem is volt hasonló problémám. Nekem szívritmus zavarral kezdődött, amiatt mentem el orvoshoz. Az megállapította, hogy magas vérnyomásom van, az egyik szívbillentyűm nem működik jól, és visszafelé pumpálja a vért, és hogy nem most, de egy idő után nagyon valószínű hogy szívbillentyű csere lesz belőle. Mert ez olyan "betegség" amit megállítani nem lehet, csak gyógyszer által kitolni az időt hogy minél később keljen cserélni. Ekkor szívgyógyszert írtak fel nekem plussz gyógyszert magas vérnyomásra, és eltiltottak a nehéz súlyok emelésétől, így a testépítéstől is, egyedül a lightos kardio edzéseket lett volna szabad előnyben részesítenem.

Amikor ezt mondták elkeseredtem mert mindenem a sport. Egy pár hónapig éltem így ahogy mondták. De utána mondtam hogy nem fogok így élni, nem foglalkozom ezzel, nem akarok fiatalon úgy élni mint egy 70 éves, lesz ami lesz. Így akkor saját felelősségre abbahagytam minden gyógyszert, elkezdtem rendszeresen kajakozni is, mellette kondizni, testépítést hobbi szinten. Pár hónapja voltam kardiológusnál. Mindenféle gépekkel megvizsgált, azt mondta nyoma sincs szívritmus zavarnak, szívbillentyű problémának, és nyugodtan sportolhatok amit akarok és nem kell gyógyszert sem szednem. Én azt mondom hogy élj úgy ahogy szeretnél, és sportolj ahogy szeretnél, mert igazából Te érzed hogy mennyit bírsz, és ha odafigyelsz, tudod jól csinálni. Ha úgy érzed hogy ez már sok, kicsit stopp, és ha úgy érzed hogy mehet akkor folytatod.

2012. febr. 25. 11:13
 16/16 A kérdező kommentje:
Tehát valahogy így [link] :)
2012. febr. 25. 13:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!