Az izomláz azt jelzi, hogy az izmot alaposan megdolgoztattam és fejlődik?
Izomlázra glutamint kell inni, edzés előtt pedig Bcaa-t, hogy durranjon az izom!😂
Ugye sokunknak megvan még ez a régi mendemonda?
Az izomlázat a vér oxigénhiánya okozza. Az igaz, hogy aki rendszeresen terheli az izmait, annál ez nehezebben fordul elő, de csak ha ugyanazt az edzést csinálja. Mondjuk ha futáshoz szokott, akkor az úszástól, vagy kerékpározástól könnyen lehet izomláz. Vagy kondizástól, teljesen mindegy.
Tulajdonképpen az történik, hogy az izmok a terhelés miatt sokkal több oxigént vesznek fel. A vér oxigén szintje lecsökken, emiatt savas lesz. A savas vért viszont a sejtek nem bírják, a gyengébbek, öregebbek elpusztulnak. Persze ez nem baj, mert később regenerálódni fog, vagyis friss, életerős, fiatal sejtek lesznek a régiek helyett. Ezért van az, hogy aki edzetlenebb, az jobban megérzi az izomlázat, mint aki rendszeresen edz.
Az, hogy mennyi fejlődést jelent az izomláz, más kérdés. A sejteknek kell lecserélődni, vagyis először pusztít, aztán újjáépít. Értelemszerűen ha már minden új, akkor sok fejlődés nem lesz, de a szintet folyamatosan tartani kell. Ha túltolod az edzést, akkor sokkal többet pusztítasz, mint ami képes regenerálódni, vagyis akkor csak fogysz, nem fejlődsz. Nekem minden edzés után volt izomláz, ami 2-3 óra után elmúlt, szóval viszonylag gyorsan, de a savasodás miatt mindig van izomláz. A bemelegítés valóban segít, de az izomlázat nem kerüli el, csak csökkenti. Szerintem az a jó edzés, ha utána legalább pár óráig érzel izomlázat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!