Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Mennyire igaz hogy a sétálás...

Mennyire igaz hogy a sétálás nem ér semmit?

Figyelt kérdés

2 naponta szoktam 7,5-15 kmt sétálni ami 3 óra jellemzően.

De sok ismerősöm csak nevet hogy az időmet pocsékolom nem ér semmit, max nyugdíjasoknak, menjek edzőterembe súlyt emelni.

2023. szept. 13. 13:10
1 2 3 4 5
 31/42 anonim ***** válasza:
11%

30

Ki beszél kínlódásról?

Egyszerűen gyenge sz.r marad a szíved, tüdőd, érrendszered és nem erősödik egyetlen izmod sem.

De ha erre szeretnéd el...ni az idődet, akkor nyugodtan.

Tudod, hogy kinek ér valamit a sétafika? Olyan szívelégtelenségben szenvedőnek, aki rajta van már a transzplantlistán (olvastam valamelyik szívbetegséges face csoportban, hogy az emberke ezt mesélte nagy örömmel, hogy levehették a listáról).

Esetleg hobbisportolónak influenza, arcüreggyulladás, nátha után, amikor még nem sportolhat. Műtéteknél rehabilitációként. Terhesség alatt. Szülés után is én ezzel képzelem el a rendszeres mozgás elkezdését.

Rákos betegeknek kemó alatt.

Nagyon időseknek.

Egyébként sok férfi bicajozik, sok országban ez a közlekedési forma és semmi baj a férfiasságukkal. Habár olvastam olyat, hogy árthat, de biztos van megfelelő nyereg, gatya stb. Meg egyik tanulmány ezt állítja, a másik amazt, puhatolózik mind.

A vállak, karok erősítése meg nem fontosabb a többinél, sőt, a core izmoké a legfontosabb.

Itt van a válaszoló, aki szerint a testépítés a fontos.

Megihletett egy példára.

A séta kb az a szint, amikor fél kilós súlyzót emelgetsz a bicepszedre. De fél év múlva is, egy év múlva is, 5 év múlva is csak azt az egy gyakorlatot csinálod, csak fél kilóval.

2023. szept. 16. 08:54
 32/42 anonim válasza:
32%

Ne hallgass azokra akik szerint nem jó a séta. Elkezdeni azt, hogy napi szinten teszel az egészségedért nagyon is jó. Kolléganőm, naponta 10-15 ezer lépést tesz (van benne emelkedő is) és bár nem volt túlsúlyos, de vékonyabb lett, formált rajta. A tempós séta (szóval azért nem nagyi stílusban) jót tesz a keringésnek.

Abban igazuk van, hogy a séta nem elég. Ahhoz nagyon jó, hogy elkezdj valamit, tegyél az egészségedért. Válassz ki célokat, most mittudomén elmegyek Budán a várhoz és megnézed, hogy pl. 10 ezer lépés hány km és akkor leszállsz a buszról/villamosról és gyalogolsz a Várig (most nem tudom hol laksz ez csak egy példa volt). Jelölj ki útvonalakat magadnak, szép helyeken menj, úgy nagyobb élvezet lesz sétálni. 1-2 hónapig sétálj heti 4x 10000 lépést (más napokon is egy 4-6 ezer legyen meg), hogy a tested egyáltalán hozzászokjon ahhoz, hogy mozog. Lényeg, hogy azért ne nagyi tempó legyen. Amúgy, ha rákapsz a sétára onnantól sokkal könnyebb lesz. Ha vidéken laksz és van autód, lehet azt is, hogy elmész másik településre kocsival és lerakod és ott sétálgatsz, hogy ne legyen egyhangú a séta. Séta közben próbálj meg magadra figyelni, nagyon jó stresszlevezető is.

Ezután lehetne beiktatni azt, hogy lassú kocogás heti 2x (mellette naponta 6 ezer lépés legyen meg). Kocogás azért lesz jobb, mert gyorsabban végzel, mint a sétával. Viszont ilyen súlynál én a kocogást akkor ajánlom, ha 5-8 kilót ledobtál, ezért írtam, hogy 2 hónapig sétálgass. Most már heti 2x súlyzós edzést is be lehetne iktatni és ezt növelheted persze heti 3x-ra is és heti 1 kocogás. Igény szerint. A súlyzó azért kell, hogy amikor fogysz, akkor szépen fogyj, ne úgy, mint egy ismerősöm, hogy 120 kilóból oké, hogy 70-80 lett, de mint Jézus Krisztus a kereszten úgy nézett ki lesoványodva, most elkezdett súlyzózni meg picit hízott pár kilót, már jobban néz ki. Szóval kell a súlyzós edzés, viszont a szíved, keringésed miatt kell más mozgásforma is. Mondom, ha jobban megtetszik a súlyzós edzés, akkor csinálhatod azt, hogy heti 3 súlyzós és 1 futás és akkor meglesz a balansz, hogy többféle mozgásforma van.

2023. szept. 16. 09:32
 33/42 anonim válasza:
100%
32-es vagyok és természetesen az ételeket kihagytam. Semmit se ér, ha közben eszed a chipset meg csokit. Arra is oda kell figyelni, kalóriadeficitben kell, hogy legyél. Meg kell nézni, hogy mennyi a szervezeted kalóriaigénye és alá kell menni legalább. Most pl. 2500 cal az igényed akkor egyél 2200-t, ezt nézd meg kalkulátorban. Ha fogysz 5-8 kilót akkor újra kell nézned a kalóriaigényed, mert már nem 2500 lesz az alap, hanem mondjuk 2300 és akkor 1800-at ehetsz majd. Most csak nagyjából mondtam számokat. 1 kg zsír leadásához kb. 7000 kalóriát kell elégetni. Tehát ha te hetente 1 kiló zsírtól szeretnél megszabadulni, akkor naponta mondjuk 500 kalóriával kevesebbet viszel be, ez 3500 kalória és akkor még kb. 3500 kalóriát el kell égetni mozgással/hét. Nyilván ez nem kőbevésett, ha mondjuk 6000 kalória mínuszban leszel/hét az is nagyon jó az is majdnem 1 kiló. Mindig az aktuális súlyodhoz kell igazítani, hogy mennyivel kell alámenni a saját kalória szükségletednek.
2023. szept. 16. 09:40
 34/42 anonim ***** válasza:
100%

Én azzal vitáznék, hogy sétából kocogás. Ha sétából kocog, akkor 160-170 lesz a pulzusa.

Sétából (hamarosan) stepper, utána elliptikus tréner (szabadban emelkedőkre fel, lépcsőkre fel, túra), és mondjuk utána hónapokkal a kocogás.

2023. szept. 16. 09:51
 35/42 anonim válasza:
100%

32-es vagyok még egy kiegészítés, aztán abbahagyom :). Ne várj azonnali eredményeket, ha alig mozogtál életedben, örülj a tudatnak, hogy van rá lehetőséged, hogy tegyél az egészségedért, van két lábad, ami elvisz bárhová ahova szeretnéd, ne tehernek éld meg a sétát/kocogást, hanem annak, hogy egészséges vagy, hogy ezt meg tudod tenni és hidd el a tested meghálálja a törődést :).

A súlyzós edzéstől pedig kapsz jó formát, jövő nyárra tök jól fogsz kinézni, de ne csak ez motiváljon, hanem az egészséged és tartsd is fenn!

2023. szept. 16. 09:53
 36/42 anonim válasza:
Kocogásnál én a lassú kocogást mondtam, ami szinte séta, de már tempósabb. Pulzusmérővel tudja mérni, ha valóban felmenne 170-re akkor tovább kell folytatni a sétát/emelkedőt, mert még nem tart ott, hogy kocogjon. Azt gondolom 2 hónap heti 4x 10.000 lépés után, amit nem csak sík terepen csinál az ember, már bírni kell egy lassú kocogást. Ha nem bírja akkor továbbiakban is inkább séta és mellé legyen a súlyzós. Én sétából kezdtem el kocogni (bár tény, hogy én nem használok kocsit csak ritkán, tehát alapból én egész életemben sétáltam, napi 6 ezer lépés az sima liba volt mindig, kábé 15 ezer lépés, aminél már elfáradtam) és bírtam a lassú kocogást, sőt emlékszem 1 hónap után mennyivel jobb lett az állóképességem, heti 3x futás után, pedig az első futásnál majdnem kiköptem a tüdőmet, 2.5 km-ből a felét gyalogoltam és még úgy is.
2023. szept. 16. 10:00
 37/42 anonim ***** válasza:

36

Én is a lassú kocogásra gondoltam.

Aránylag sokat sétálgattam életemben, semmit se ért.

Mellette 160-170-es pulzussal kocogtam NAGYON LASSAN, amikor próbálkoztam.

És én tényleg stepper, bicajozás, futópadon emelkedőn gyaloglás felvezetéssel kezdtem a rendszeres futást. Úgy már csak 150-160 volt.

2023. szept. 16. 11:16
 38/42 A kérdező kommentje:
Az idő annyira nem számít a futást kerülni akarom mert olvastam hogy elkoptatja izületeket, porcokat, nagy eséllyel baj lesz hosszútávon. A súlyzós edzést viszont biztonságosnak írják ahogy a sétát is anno.
2023. szept. 16. 12:48
 39/42 anonim ***** válasza:
75%

Te az életben is olyan vagy, hogy mindenben a (kis eséllyel lehetséges) veszélyt veszed észre?

De nehogy fél kilónál több súlyt emelj, hogy ugyanúgy ne érjen semmit, mint 2 hónap után a sétafikálgatás.

2023. szept. 16. 16:14
 40/42 anonim ***** válasza:
67%
Egy frankfurti orvos írt arról, hogy katasztrófa, ha az ember sokat fut (cím: Ha két csont találkozik)… a maratoni futók lába az elrettentő példa. A közepesen nehéz súlyok heti 2-3 alkalommal történő használata (40 percig elég) nagyon jó, hallgass közben valamit (egy thai-boxos ismerősöm angolul tanult edzés közben). A séta meg a legjobb orvosság, mondta Hippokratesz). De írtak arról is könyvet, keress rá (címe: Menni)…
2023. szept. 16. 17:00
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!