Miért tartják sokan sportnak, testmozgásnak a sétálást? (Huszonévesek, harmincasok is.)
Elképesztően sok helyen hallom, látom, hogy a sétálást is sportnak tartják.
Persze bizonyos egészségügyi helyzetekben megértem, hogy ideiglenesen nem nagyon kellene ennél keményebb mozgást folytatni.
Nem emeli igazán a pulzust 110-120-ra vagy magasabbra, nem edzi a szívet.
Nem kell "zihálni", igazán mélyeket lélegezni, nem edzi a tüdőkapacitást.
Nem erősíti semelyik izmot sem.
Abszolút nincs meg az embernek az az érzése, hogy na most jó alaposan átmozgatta magát.
Nem biztosít fejlődést sem.
Más, ha mondjuk emelkedőre gyalogol fel az ember közepes vagy gyors tempóban. Más egy teljesítménytúra jó nagy szintekkel.
Akkor bizony a bowling sem sport.
A toronyugrás sem.
Darts sem.
Sőt semmilyen motoros sport sem az.
Kicsit kevésbé kéne szűk látókörűnek lenni.
Rákerestem laikus számára is érthető formában.
Továbbra se értem, hogy a 80-90-es pulzussal végzett sétafikálás miért testmozgás egyeseknek. Én nagyon gyenge vagyok, se a szívem, se a tüdőm nem teljesen egészséges (papírom van mindkettőről), ha felmegyek a harmadikra, ott közlik, hogy menjek orvoshoz. De séta még életemben nem mozgatott át. Maximum még álmosabb lettem, ha eleve az voltam. Egyszer 7 km-re kiírt a telefonom valami 300 kcal-t...
Írták is az egyik találatnál, hogy 120-150-es pulzussal. Sétánál hol annyi?
"Továbbra se értem, hogy a 80-90-es pulzussal végzett sétafikálás miért testmozgás egyeseknek."
Én meg hogy miért vagy ezen kiakdva.
"Egyszer 7 km-re kiírt a telefonom valami 300 kcal-t..."
telefont.
A kevesebb lépés esetén futottam 5,2 km-t, a több esetén séta volt végig. Látszik a kilokalória. Persze pulzusmérő és a lépést is pontosabban mérő okosórával lenne jobb, de arra most nem tellik.
Nos szerintem pont ennyire (nem) mozgatja át a testet a séta. 75 felettieknél vagy nagyon betegeknél persze érthető.
"Én nagyon gyenge vagyok, se a szívem, se a tüdőm nem teljesen egészséges (papírom van mindkettőről), ha felmegyek a harmadikra, ott közlik, hogy menjek orvoshoz."
"A kevesebb lépés esetén futottam 5,2 km-t, "
Találd ki mit hazudsz és ragaszkodj hozzá.
Azon kívül, hogy kissé úgy tűnsz, mint aki csak idegességet akar rajtam levezetni, mi a bajod velem? Miért hazudnék?
Nem akarom magyarázni, hogy a szív- és tüdőproblémáim milyen fokúak, mi a pontos diagnózis, miben nyilvánul meg a rossz állóképességem. Nem tudom, miért kellene magyarázkodnom, ráadásul ez a kérdés nem is rólam szól. De gondolom azt tudod, hogy ezeknek mind fokozatai vannak, széles skálán mozognak.
Mondhatnám úgy is, hogy heti 4-5 óra mozgás (séta nincs beleszámolva) ellenére csak 5 km-t tudok lekocogni 7:20 p/km alatt, míg a korosztályom jellemzően sokkal gyorsabban fejlődik.
Erre gondoltál hazugság alatt? Vagy azt már nem tudjuk meg?
Azt továbbra sem értem, miért akarnak ismerőseim meggyőzni arról, hogy sétálnom kellene edzés helyett, amikor az edzés átmozgat, izomlázam lesz tőle, valamennyire fejlődök is, tüdőt, szívet átmozgat, utána érzem magamon, hogy mozogtam. Míg séta után semmi, olyan szintű, mint amikor ülés közben változtatgatom a pózt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!