Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Miért tartják sokan sportnak,...

Miért tartják sokan sportnak, testmozgásnak a sétálást? (Huszonévesek, harmincasok is.)

Figyelt kérdés

Elképesztően sok helyen hallom, látom, hogy a sétálást is sportnak tartják.

Persze bizonyos egészségügyi helyzetekben megértem, hogy ideiglenesen nem nagyon kellene ennél keményebb mozgást folytatni.

Nem emeli igazán a pulzust 110-120-ra vagy magasabbra, nem edzi a szívet.

Nem kell "zihálni", igazán mélyeket lélegezni, nem edzi a tüdőkapacitást.

Nem erősíti semelyik izmot sem.

Abszolút nincs meg az embernek az az érzése, hogy na most jó alaposan átmozgatta magát.

Nem biztosít fejlődést sem.

Más, ha mondjuk emelkedőre gyalogol fel az ember közepes vagy gyors tempóban. Más egy teljesítménytúra jó nagy szintekkel.

2022. jan. 3. 21:45
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

Nekem most amúgy 0 állóképességem van, mert sajnos jó ideje nem jutottam el edzésre, de sétálni akármennyit tudnék. A séta egy energiatakarékos üzemmód a testnek és hatalmas távot lehet vele bejárni még 0 cardioval is.

Egyébként meg ne akadj fenn azon, ha valaki hülyeséget beszél, előfordul. Sokak szerint a Bf-109 volt a második világháború legjobb repülőgépe, közben pedig rohadtul nem. Természetesen, ha sportértéket szeretnél, akkor ahhoz nem elég. Úgy sportolj, ahogy te jól érzed magad. Ha meg mondják neked, hogy sétálj, akkor közölheted velük, hogy az neked lófogat nem ér. Nincs ezzel gond, mindenkinek más megterhelő.

2022. jan. 4. 13:56
 12/21 A kérdező kommentje:

Utolsó, köszönöm!

Előző! Az továbbra is érdekel, hogy miért lettem meghazudtolva. :(

2022. jan. 5. 00:17
 13/21 anonim ***** válasza:

Ha elmész a közértbe az a séta nem fog sportnak számítani, de ha huzamosabb ideig sétálsz az is egy másik szituáció.

Nekem egy sétálástól olyan 100 körül van a BPM-em, úgy hogy heti 6x edzek, biciklizek mindenhova, szoktam hosszabb távokat(10-15km)futni, de én kb az emberek 1-5% ába tartozok bele.

Édesapám aki túsúlyos olyan 140 es BPM-el sétál és ő az igazi átlag mert az ország 56% túlsúlyos és 20%-a erőteljesen elhízott, nekik ez is egy mozgásforma ami fejleszt rövidebb távokon is.

Testvérem pedig hosszabb túrákat tesz meg ami ugyanúgy gyakorlatilag "csak" séta, de kérdezd meg tőle hogy milyen izomláza tud lenni egy 30km-es "séta" után.

2022. jan. 6. 15:25
 14/21 A kérdező kommentje:

Azért egy túra 500-1000 méteres szinttel nem egyenlő a fél-egy óra sétával.

Hogy hány 25-35 közötti, vékony vagy nagyon enyhén túlsúlyos mesélte nekem, hogy ő mozog - sétál. De ennyit, 30-60 percet.

Hát ismétlem, gyenge vagyok, papír is van néhány betegségemről, de én pl 2-3 óra sétát meg se érzek. Illetve max annyiért, mert nem ültem, talpon voltam.

Van stepperem, azt is lassan 1 órán át kell használjam, hogy érezzek valamit is.

2022. jan. 6. 15:38
 15/21 anonim ***** válasza:

Attól hogy valaki 30 perc sétára azt mondja hogy mozog, nem a sétával van a baj hanem azzal aki azt hiszi hogy ez elég.

De ugyan ez igaz sok más sportra is, elmész hetente 30 percet kocogni, attól még nem leszel sokkal egészségesebb. Elmehetsz NAPONTA 30 percet edzeni edzőterembe is, de ha csak emelgeted a súlyokat és nincs erőfeszítés akkor az is csak időpazarlás.

Ha valaki azt mondja nekem hogy figyi én napi 1 órán át sétálok, mint mozgás, na az már valami, lehet hogy nem változik meg tőle a teste drasztikusan de az már egy jó irány és segíteni is fog, persze van hatékonyabb mozgásforma is de alapvetően nem ez a lényeg.

2022. jan. 6. 16:02
 16/21 A kérdező kommentje:

Amúgy miben segít? Kalóriaégetés kevés (erre mutattam is példát), de izmot, se tüdőt, se szívet nem erősít.

Szélsőséges esetek mások, pl nagyon elhízott ember vagy súlyos beteg vagy terhes, pláne ha ikrekkel.

Én sokszor otthoni házimunkától is azt érzem, jobban átmozgat, mint amikor valakivel úgy beszélgetünk, hogy sétálunk.

2022. jan. 6. 16:37
 17/21 anonim válasza:

Sétálj le egy huzamban 10-20 kilométert túrafelszereléssel/menetfelszereléssel/súlymellénnyel/stb. aztán meglátjuk sport-e.

Még a legegyszerűbbnek tűnő mozgásformákból is lehet kihívást kovácsolni pl. ott vannak a zarándokutak, túraútvonalak, stb.

2022. jan. 12. 11:45
 18/21 A kérdező kommentje:

17

Szoktam néha túrázni

Egy túrát ne hasonlítsunk már 1 óra síkterepi sétához

2022. jan. 12. 12:19
 19/21 anonim válasza:
52%

Miért ne?

A római légióban a katonák felszerelése nyilván 1000 év alatt sokat változott, de alapvetően 30-40 kilóval meneteltek, sokszor erőltetett menetben. Nem tudom pontosan mennyit, de napi 20 km-t legalább megtettek, a pontos adatoknak bármikor utána lehet nézni a neten. Marius öszvérei, így hívták őket a katonai reform után. Olcsóbb is volt a logisztika így és a katonák is megedződtek a rengeteg meneteléstől.

Tehát én még mindig nem nézném le a sétálást, a kérdés az, hogy te mit akarsz csinálni, nem pedig az, hogy a másik mit csinál.

2022. jan. 12. 12:34
 20/21 A kérdező kommentje:
Akik nagy büszkén mesélik, hogy sportolnak (azaz sétálnak), azok nem súlyokkal, nem erőltetett menetben teszik ezt és nem 20 km-t.
2022. jan. 12. 12:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!