Milyen sportot tudnátok nekem ajánlani, amivel izmot tudnék felszedni, és javulna a kondim?
Anorexiából gyógyulok jelenleg, vagyis a mentalitásom már meggyógyult. Szerintem a betegség alatt sok veszítettem izmot, 53 kilóról lementem 46-ra. Amióta eszek rendesen már 49-50 között mozgok. Amivel nincs problémám csak attól tartok, vagyis sejtem hogy ez mind zsírban jött vissza. Elkezdtem itthon mozogni és fogyelek a fehérje/szénhidrát/zsír bevitelre nagyjából.
Jelenleg az az álmom hogy egy kis izmot szedjek fel, és ne zsírt.
Mit ajánlanátok, milyen sportot kezdjek el? Kardio? Fittnes? Aerob? Mindenhol szeretnék tónusos lenni, de főleg a lábaimat szeretném edzeni, és a hasamra is figyelni szeretnék. Nem formásodás a célom, hanem egy kis izomépítés és fizikum javítása.
Hogyan kezdjek bele?:)
"fogyelek a fehérje/szénhidrát/zsír bevitelre nagyjából"
Ez mind szép és jó, de esetedben főleg a kalóriabevitelre kéne fókuszálni, továbbá arra, hogy az étrended minél változatosabb legyen mikrotápanyagban, vitaminban, nyomelemben, ásványi anyagban. Pont nem az az elsődleges esetedben, hogy hány gramm a szénhidrát, vagy hány gramm a zsír. Mennyi a napi kalóriakereted?
"az álmom hogy egy kis izmot szedjek fel, és ne zsírt"
Ha az az elképzelésed, hogy te most tudatlan lányként fel fogsz szedni több kilót színtiszta izomszövetben, nulla zsírral, akkor nagyot fogsz csalódni. A biológia nem így működik. Nincs izomépítés zsírosodás nélkül, ugyanis az izom minimum szintentartó kalóriabevitelen, de leginkább tartós kalóriatöbbletben fejlődik, ez pedig zsírosodást jelent. A feladat az, hogy ez a zsírosodás minimalizálva legyen, az izomépítés pedig maximalizálva. 200-300 kalóriást többlet fölé ezért kontraproduktív menni. Kezdőként egyébként mindentől is izmosodhatsz, akár kalóriadeficitben is, de ez a bónusz egy-két hónap után megszűnik.
"Nem formásodás a célom, hanem egy kis izomépítés és fizikum javítása"
Ez a kettő valójában ugyanazt jelenti, csak az egyik egy Nők Lapjás megfogalmazás, a másik meg normális. Szerinted mitől formásodsz, ha nem az izomtól? Formásodás egyenlő izmosodás, fizikum építés. Ha pedig ez a célod, akkor értelemszerűen nem kardió, nem aerob. Ezek szerinted mitől növelnének izmot? Nyilván izmosodási célok esetén erőedzésre van szükség. Többek között erre találták ki a súlyzós edzést, de még akár egy jól felépített saját testsúlyos tréning (calisthenics, street workout) is segíthet céljaidban. A gond esetedben az lesz, hogy nincs alaptudásod se a témában. Ezt kell majd megszerezned.
Súlyzós edzés, lehetőleg személyi edzővel. Közhiedelemmel ellentétben még precíz étrenddel, tökéletesen összerakott edzésprogrammal is évek kemény munkája a kicsit is látványos izomépítés.
Gratulálok, hogy kigyógyultál az anorexiából, de ne ess abba hibába mint én régen, hogy azt hittem triatlontól meg ilyenektől jó fizikumom lesz ha rengeteget csinálom.
Meg kell tanulni enni (nekem ez volt a nehezebb rész) és súlyokat emelni.
A megfelelően kivitelezett súlyzós edzés pontosan az izomépítésre van kihegyezve.
Szánd rá a pénzt, és kérd ki egy személyi edző tanácsát, hogy az alapokat helyesen sajátítsd el. Pár alkalom után már menni fog egyedül is.
Köszi szépen a válaszokat mindenkinek ment a zöld!
Én most ezt találtam ki, amíg nem tudok személyi edzőhöz elmenni
Minden nap:
30p séta: 140 kcal
60p biciklizés (15 km/h): 270 kcal
30p hullahopozás: 120 kcal
És ez a két videó egymás után:
- 100-200 kcal elégetés gyaloglással
-Fél óra hullahoppozás: 120 kcal
-ez a két videó egymás után: [link]
És ezek mellett 1800 kalóriát eszek meg. Szeretném megtartani ezt a 49-50 kilót, de közben fitt is szeretnék lenni
Egyébként mit gondoltok, átmenetileg ez a testmozgás jó? Meg tudom így tartani a súlyom, esetpeg izmot tudok felszedni kicsit? Ezeket minden nap végig csinálom, eddig megy a súlytartás
Se a séta, se a bicikli, se a hulahopp (így írják helyesen) nem alkalmas izomépítésre.
Súlyzós edzés kell neked, ahogy fentebb is írták.
Köszi a választ! De ezek arra legalább jók, hogy megtartsam a súlyom amíg nem kezdek el izmot építeni?
Kicsit még gyűjtöm az erőt hozzá, mondjuk 4 hétig, mert ez a hülye betegség eléggé leszivta az energiám. Gondoltam addig is mozogni kéne valamit és ezt állítottam össze mert ezeket szeretem is csinálni. És napi 1800 kalóriát eszek mellette, ha ez számít
"átmenetileg ez a testmozgás jó"
Átmenetileg minden jó. De valamiért nagyon nem akarod azt meghallani tőlünk, hogy az ilyen céltlan maszatolásoknak nagy koppanás és nagy kiégés a vége. Ennyi időt és energiát egy igazi sportágba, egy igényes mozgásformába is beleölhetnél, és annak elképesztő előnyei lennének, pláne hosszútávon. Meddig fogsz minden egyes nap fél órát sétálni, aztán egy órát biciklizni, majd megint fél órát hulahoppozni, aztán pedig cringe és szarul megkonstruált videókra fetrengeni? Miért áldozna bárki ilyen felesleges dolgokra ennyi időt? Te se fogsz, csak teljesen el pár hónap.
"izmot tudok felszedni kicsit?"
Dehogy tudnál. Mitől tudnál? Sétától, hulahopp karikázástól, és sarokemelésektől? Bárcsak ilyen nulla befektetéssel lehetne izmot építeni. Izmot építeni progresszív erőedzéssel lehet (pl. testépítés, erőemelés, calisthenics, street workout, stb.). Az általad leírt szarságokban se progresszió, se erőedzés nincs jelen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!