Hogyan kell fejlődni a futasban?
KB 3-4 hónapja kezdtem el futni, futópadon. Heti háromszor 3 km könnyen megy, néha futottam 5-6 kmet de akkor nagyon elfaradtam.
Tapasztalt futok tanácsa érdekel. Inkább a távot vagy inkább a tempót eroltessem? Most olyan laza kocogo tempom van, ha gyorsabbra állítom nyilván hamarabb elfaradok.
Nem írtad, hogy mi a célod.
Maratont akarsz futni, mert ahhoz más felkészülés kell, mintha mondjuk csak fogyni szeretnél.
Én is fogyni akarok, de csak pár kilót. Mivel én utálok futni, és 5 km-nél még életemben nem futottam többet és nem is akarok, ezért én nem a távot emelem, hanem a kmh-t növelem. Először futottam 8,5 kmh-val 5 km-t futópadon (ennyit bírtam elsőre). Következő alkalommal 8,6 kmh. Utána 8,7, 8,8. Aztán 8,8, az utolsó km-nél felvittem 8,9-re. Következő alkalommal az utolsó 2 km-t futottam 8,9-cel. Én így variálom, feszegetem a határaimat és fejlődök közben. Meg persze fogyok.
Ha fáj a lábad, nyújtsd le, meg hengerezz, nézd meg, hogy jobb lesz-e.
Kérdező! A fogyás a matekon fog múlni. Ha a matek nem stimmel, akkor futhatsz bármennyit, nem fogsz fogyni. Itt jön képbe a kalóriadeficit, ezáltal az étrended. Ha az étrended által több kalóriát égetsz el, mint amennyit étellel/itallal beviszel naponta, akkor fogyni fogsz. Ezt a deficitet megtámogathatod futással persze, de akkoris az étrend a lényeg. Ha viszont nincs meg a kalóriadeficit, akkor nem fogsz fogyni, futás ide vagy oda. Remélem ezt tudod. Ne érjen csalódás vagy meglepetés.
A lábad fájdalma pedig lehet a rossz technikától, a rossz cipőtől, a gyenge bemelegítéstől, a fokozatosság hiányától, a rosszul megválasztott talajtól, bármitől. A hengerezés és a nyújtás valóban alapvető egy sportoló számára, pláne egy futónak. Jó esetben segíteni fognak ezek. A futás egy bonyolult és összetett mozgásforma. Ha jól akarod csinálni, és azt szeretnéd, hogy hasznodra váljon, ne pedig egyenesen a hátrányodra, akkor minden komponensre oda kell figyelni. Azt hinné az ember, hogy a futás annyi, hogy két bokakörzés és egy kis térdemelés után mehetnek a kilométeres kocogások a szar tornacipőben, aztán jól fogok kinézni, le leszek fogyva, és a többi. Hát maradjunk annyiban, hogy ez nem ilyen egyszerű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!