Futás mellé súlyzós edzés?
Sziasztok!
Futás mellett súlyzós edzést is csinálok heti 3 alkalommal teljes testes edzéstervet alkalmazok 8-10 ismétléses sorozatokkal,nagy izmokra 4 sorozat,kisebbekre 3.
Érdemes ezt folytatni ha gyorsulni szeretnék futásban,esetleg kisebb súly több ismétlésre váltani?
Futás edzéstervem heti 2 intervall 2 perc gyors 1 perc kocogás és ebből 6 sorozat plusz heti 1 hosszabb 12-14 km es lazább futás 70% pulzus környékén.
Hát figyelj, az a helyzet, hogy ez egyénfüggő, kinek mi válik be. Én régebben rendszeresen végeztem heti 2 egésztestes edzést saját testsúllyal, meg mellette sokat plankeltem, meg csinaltam Futóspecifikációs edzeseket is. Én mellette heti 4-szer futottam és sikerult befussak 10 km-en 40 perc alá, 15 km-en pedig egy óra alá.
Egy hosszútávfutónak nem kellenek a nagy izmok, mert az csak hatraltat.
Viszont esetedben nem attól fugg hogy gyorsulsz-e, hogy hányszor kondizol és hányszor futsz. Fontos lenne mindenképpen futóspecifikációs edzéseket beépíteni az edzestervedbe. Emellett változatosságot is érdemes belevinni. Ha minden héten, mindig ugyanazokat az edzeseket futod, akkor attól hosszú távon nem fogsz tudni fejlődni. Heti egy interval edzes elég. Emellé a verseny közeledtével érdemes tempofutasokat beépíteni, szinten heti egyszer. A long Run az rendben van. Ha meg a verseny viszonylag messze van akkor inkább az aerob futasokat részesítsd előnyben. De ezt nagyon hosszú lenne most itt leirni. A lenyeg, hogy változatos legyen az edzesterv. Az edzestervezes alapjait egyébként a futolepes blog egész jól összeszedi. Ezen kívül vannak a neten meg edzestervek. De én mindenesetre belinkelek egy nagyon hasznos videot: [link] Ez a video nagyon jo. Én meg ehhez a Polar edzesterveket vettem alapul.
Tehát a lenyeg: ha a futás a cel és abban akarsz fejlődni, akkor mindenképpen az élvezzen prioritást. Mindig a futásra koncentralj! Csinálj heti minimum egy de inkább kétszer futóknak készült erositeseket! És ezekhez jöhetnek a kondis edzések heti 2. És ahogy írtad, ne nagyon csinálj nehezsulyos gyakorlatokat. Mert nem az izmosodas a cel(bár ehhez sajna annyira nem ertek, nézz utána, hogy hogyan tudsz “kevesebb izmot felszedni)
(Én egyébként most is hasonló szisztémában edzek, pici változtatással és nekem bevált)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!