Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A bizonyítható tervezett...

A bizonyítható tervezett elavulás törvényes?

Figyelt kérdés

2015. nov. 24. 11:52
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:

"igen, létezik a tervezett elavulás, nem kitaláció "

Nem, nem letezik, nem lehet megcsinalni, es csak egy vad osszeeskuves-elmelet, az is a xarabbik fajtabol.

16 eve vagyok tervezo az autoiparban (azt is szoktak ezzel vadolni) ugyhogy tudom mirol beszelek. SENKI sem tervez direkt hibat a termekbe, az meg plane nem megy hogy egy adott idopont utan garantaltan elromoljon.

Igy aztan az egesz vita teljesen okafogyotta valik.

2015. nov. 25. 07:16
 22/28 A kérdező kommentje:
te barom, ha az autóiparban nincsen, attól még máshol lehet, én meg máshol dolgozom, ahol tudom, hogy van
2015. nov. 25. 08:38
 23/28 A kérdező kommentje:

Nem kell hozzá nagy ész, hogy lássuk, hogy az autóipar speciális ebből a szempontból:

1) Az autó hatalmas költség, amit csak hosszú távra engedhet meg magának valaki a garanciától függetlenül is.

2) A használt autót nem szokás kidobni, hanem tovább lehet adni, meg lehet javítani, és az amortizációs ütem beleépül az új árába is, tehát a gyártóknak ezzel számolni kell.

A tervezett elavulás az egyébként is gyakran cserélt és/vagy olcsó termékeknél fordul elő, ahol nem érdemes javíttatni se általában, és ahol a gyakori csere részben hozzászoktatás kérdése is. Sok elektronikai termék esetében is például olcsóbb lenne javíttatni, de nincsen szakember, aki foglalkozna vele, ezért ki kell dobni, vagy eleve újat vennénk, mert követjük a fejlődést, és ha csak 5 év múlva cseréltük volna le, de 2 év múlva elromlott, hát természetesnek vesszük és azt mondjuk, úgy is le akartuk cserélni. Ha valami olcsó volt, akkor meg nem éri meg a fáradságot utánajárni se a javításnak, se a jogainkank, főleg akkor nem, ha szinte bizonyíthatatlan, hanem sokkal egyszerűbb újat venni, és erre rá lehet játszani.

2015. nov. 25. 08:54
 24/28 anonim ***** válasza:

", én meg máshol dolgozom, ahol tudom, hogy van"

Akkor nyilvan tudsz konkret peldakat mondani.

2015. nov. 25. 08:59
 25/28 anonim ***** válasza:

". Sok elektronikai termék esetében is például olcsóbb lenne javíttatni, de nincsen szakember, aki foglalkozna vele,"

nem erzed az ellentmondast? Ha nincs szakember akkor hogy lenne olcsobb javittatni?

2015. nov. 25. 09:00
 26/28 A kérdező kommentje:

csak tetteted magadat?

úgy olcsóbb, hogy olcsóbb a munkaidő és a anyagköltség, és szakember is lenne, ami a szaktudását illeti, csak nem akar vele foglalkozni

2015. nov. 25. 10:35
 27/28 A kérdező kommentje:
Csak egy példa, nem közvetlenül a tervezett elavuláshoz tartozik, de ha már itt tartunk, nekem az apósom úgymond ezermester, és mindent, de tényleg mindent megjavít a laptoptól a traktorig, és a környezetéből állandóan kap munkát, mert olyan ritkaság ez, és innen tudom, hogy més soha nem volt olyan, hogy amit ő megjavított, az ne lett volna olcsóbb munkadíjjal együtt, mintha valaki újat vesz, sőt nagyon gyakran 50-100 ezer forintot érő termékeket dobtak ki vagy hagytak nála, hogy csináljon vele, amit akar, mert majd vesznek úgyis újat, és az alkatrész meg pár ezer forint volt, de olyan is volt, hogy 50 forintos baja volt a 75ezer forintos terméknek, amit kidobtak. És valóban igaz, hogy sokszor nincs meg a szakértelem, mert a szakszervíz se találta meg az 50 forintos bajt, mert ők se foglalkoznak vele, és nincsen tapasztalatuk, de sokszor nem ezen múlik. És ha ezen is múlik, akkor sem azért nincsen szakértelem, mert hülye lenne az illető, csak azért mert nincsen tapasztalata, mert nem foglalkozik vele, mert ezt szoktatta meg velünk a piac, és bár lenne a szakértő és olcsó javításra igény, de mivel állandóan nyomják az újabbnál újabb szarokat a rövid élettartammal így nincsen értelme szakosodni valamire, ami 3 év múlva már nincsen a piacon.
2015. nov. 25. 10:44
 28/28 anonim ***** válasza:

Amirol te beszelsz az gazdasagi es nem muszaki kerdes.

A tervezett elavulast ketfele ertelemben hasznaljak:

- programozott tonkremenetel, amikor ugy terveznek meg egy keszuleket, hogy adott ido (uzemora, kilometer) utan garantaltan tonkremenjen

- amikor a keszulek muszakilag ugyan rendben van, de erkolcsileg avul el, mert van ujabb, jobb, szinesebb, szelesvasznubb.

Az elso nem megvalosithato, objektiv muszaki akadalyai vannak, es a tervezok nem is ilyen logika menten gondolkodnak, ugyanis nem maximalis, hanem minimalis elettartamra terveznek. Ez oriasi kulonbseg, de messzire vezet elmagyarazni, es tapasztalatom szerint felesleges is, mert kello hattertudas nelkul ugysem ertik meg.

A masodik az nyilvan megvalosithato, es meg is valosul. A kerdes csupan az hogy a gyors tipusvaltasok tenyleg azert vannak hogy a keszulekek korszerutlenne valjanak, vagy azert mert oriasi a konkurenciaharc, es egyszeruen amelyik gyarto lemarad az ujdonsagokkal, az egyszeruen tonkremegy.

2015. nov. 25. 11:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!