Nem kellene büntetni ha egy gyártó a tervezett elavulás jegyében, szándékosan olyan dolgokat épít be az eszközeibe amitől az a garanciális idő lejártán túl használhatatlanná válik?
E-cikk szerint jelenleg a fogyasztóvédelem is tehetetlen az ilyen esetekben, "ők csak a garanciaidő betartatására kötelezhetik a cégeket".
http://www.youtube.com/watch?v=UmatL75dO3c
Én állambácsi helyében beírnék egy mondjuk minimum 1Milliárd- maximum 10Milliárd forint közti összeget, szándékos megkárosítás címszó alatt a törvénybe.
Pár ilyen vizsgálat és az azt követő bünti után államadósság fele ki lesz fizetve.
Még annyit írnék hozzá példának: Hogy egy magyar villamosmérnök megvizsgált egy olyan mosógéptípust ami rendszeresen szétégeti az elektronikáját, és rájött hogy ez szándékos. Bizonyos idő lejárta után alkatrész küldi rá a hálózati feszt. Persze az alkatrész csere nem éri meg, inkább az új megvásárlása.
Csak engem háborít föl mindez?
"Még annyit írnék hozzá példának: Hogy egy magyar villamosmérnök megvizsgált egy olyan mosógéptípust ami rendszeresen szétégeti az elektronikáját, és rájött hogy ez szándékos. Bizonyos idő lejárta után alkatrész küldi rá a hálózati feszt. Persze az alkatrész csere nem éri meg, inkább az új megvásárlása. "
Ha a szándékosságot esetleg bizonyítani is tudta volna, akkor vagy kőgazdag lenne, vagy halott. Amíg nem tudsz valamit bizonyítani, addig csak vádaskodás az egész, amiért még téged perelhetnek.
Ez nem olyan egyszerű, mert ha beperlik az állítólagos vádaskodót, akkor nekik felpereseknek kell bebizonyítani (bíróság előtt, független szakértők bevonásával) azt hogy hazudik az illető. Ez persze csak akkor lehetséges ha valóban így van, és ha mégis bele van tervezve ez, így hát ez elég kellemetlen lenne nekik gyártóknak. Szóval nem fognak senkit sem beperelni, lehet nyugodtan ilyen dolgokról beszélni akár márkanév említésével is! (Márkanevet én most nem említettem, de pl a videóban több márkanév is szerepel. Vajon beperelték a videót (2010-es) és cikket készítőt? Na ugye...És így önmagában már meg is van az első közvetett bizonyíték arra hogy ez mind igaz.)
Szóval üzenem a gyártóknak lehet jönni nyugodtan próbálkozzanak csak! De akkor kezdjék a videó készítővel.
Kíváncsi leszek a közvélemény mit fog szólni. Mert ebben az ügyben már a tömeg reakciója is számíthat. Akit mégis beperelnek szellőztesse meg a sajtónál. XD
Ergo mit érne egy gyártó azzal ha végül pert nyerne a videó készítővel szemben, miközben a vásárlók már kiutálják/bojkottálják a termékeit.
Megint odajutottam. Nem mernek perelni!
Hahaha.. pár mosógépgyártó megoldja a magyar államadósságot?
párszáz milliárdnál nagyobb a deficit sajnos :)
fogyasztóvédelem sz@rt se ér,f_sik a multi cégektől.EU-nak kéne lépni de nekik is az az érdekük hogy minél nagyobb legyen a lakossági fogyasztás.
Én is úgy gondolom, hogy az emberek előbb-utóbb ilyenekre rájönnek és a trükköző cégek kiesnek.
Majd marad néhány megbízható márka, forgalmazó.
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy villanykörte, amit véletlenül égve hagytak és úgy falazták be egy középületbe. 50 évvel később átépítették és kibontották a falat - a körte azóta is égett. Nem ritka, hogy valamiből azért gyártanak silány minőségűt, hogy hosszú távon jobban fogyjon, ez szerintem a kapitalizmus egyik legnagyobb hibája.
Igaz ez az izzókra, az autóiparra, és bármilyen elektronikai kütyüre. Továbbá szeritem bármire, amit nem az elmúlt 20 évben találtak fel.
"Nem ritka, hogy valamiből azért gyártanak silány minőségűt, hogy hosszú távon jobban fogyjon, ez szerintem a kapitalizmus egyik legnagyobb hibája. "
Bemész a boltba és van kétféle kenyér, az egyik 120Ft/kg, a másik 240Ft/kg. Teljesen ugyanúgy néz ki, ugyanolyan az illata, mindkettő frissnek tűnik, még meleg. Melyiket veszed meg? Na ugyanez megy mindennel. Ha valami egy kicsit drágább, azt már nem veszik meg. Mindegy a minőség, csak és kizárólag az ár számít a legtöbb esetben.
A mosógép igaz. A villanykörte igaz. Sok más dolog 8lassan minden bonyolultabb dolog) igaz. A bulvársajtó miért nem kapja fel? Miért, kié a bulvársajtó?
Nem tudják bizonyítani a gyártók, hogy hazudik, aki szándékosságot állít? Először is állítás történt, ott a bizonyítás feladata. Ha hagyják. Vajon mitől működik eredményesen a maffia, ha nem akarják, hogy legyen? Aztán pedig a tervek a gyártó kezében vannak. Ha neki kell valamit bizonyítani, könnyű helyzetben van. Az egyik dolgot azáltal bizonyítja, hogy úgy tervezteti. A másikat pedig azáltal, hogy bűvös szót használ: üzleti titok. Dollármilliárdokat lehet ezzel a bűvszóval szerezni.
A Tungsramot miért vette meg a GE? Túl jó holmikat gyártott. Miért adták el? A fantáziára bízom, érdekeltség, miegymás, de nem kell túl sok mindenre gondolni.
A magyar állam miért nem lép fel? Ki ellen, egy olyan Siemens, vagy HP ellen, amelynek az éves forgalma nagyobb, mint Magyarországé? Mit csinál a legelésző jószág a bögöllyel? Egy darabig nem veszi észre, aztán lecsapja.
Tessék a földre leszállni.
De, dühítő. Ez számomra már évek óta ismert jelenség.
Konkrétan tudom egy nagy magyar vállalat esetében, hogy a számítógépek beszerzésekor külön fizettek azért, hogy az ilyen kifejezetten garanciaidős alkatrészeket kivegyék belőlűk.
Logikus hozzáállás: iszonyatos mennyiségű kacatot gyártanak, annyit, hogy vevő már nincs is elég rá. Ezért szándékosan elromló termékeket gyártanak, hogy mindig legyen újabb felvevő piac. Hiszen akkor van pénzük, ha az emberek vásárolnak. De ha már mindenkinek megvan mindene, miért vennének újat? Nem emlékszem a pontos számra, de például a föld népességének többszöröse a legyártott mobilok száma. Ebbe beleszámítva az afrikai és dél-amerikai őslakosok száma is, a csecsemők is.
A magyar Hajdu bojler sem azért bírja sokkal tovább a külföldi gyártmányoknál, mert ott ne lenne meg a technikai háttér ilyen minőségre...
Ha találnak rá valami nem kicselezhető megoldást, örülni fogok neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!