Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Idén márciusban meghalt az...

Idén márciusban meghalt az anyósom. Eljött a hagyatéki tárgyalás időpontja. Apósomnak egy nagy vagyont érő vállalkozása van, ahol együtt dolgoznak a másik fiával. Ezt az egész helyzetet hogy oldanátok meg?

Figyelt kérdés

Mivel a vállalkozás a házasság ideje alatt keletkezett, az anyai rész fele illeti meg férjemet az öröklési rend szerint.

Hozzáteszem, apósom nem támogatta a férjemet anyagilag soha, lenézte amiért alkalmazott, feleségével rosszul bánt. Apósom úgy gondolta, hogy ez az anyai rész nem illeti meg a másik fiát, azaz a férjemet, ezért a férjem ügyvédet fogadott és peres úton kell sajnos az őt megillető részt kérnie. Férjem testvére együtt dolgozik az apjával, befolyása alatt van és mindezekhez nem szól hozzá, a tárgyalás óta ő sem beszél a férjemmel. A tárgyalás előtt mi elmentünk hozzájuk és békésen szerettük volna rendezni a dolgokat, de elküldtek a házból és másnap a többi rokon tanácsára ügyvédhez fordultunk. Férjemnek több éve megromlott apjával a kapcsolata már.Én közben terhes lettem és ezt mondtuk apósomnak, akit nem érdekel a születendő unokája sem. Ti a helyünkben mit tennétek? Nem elég, hogy férjem 33 évesen elvesztette fiatal anyukáját, így a testvérét meg az apját is elveszti és az apja pedig kisemmizi a saját fiát, a férjemet és a születendő unokáját is a másik fia javára. Ezek után milyen viszony lesz a két testvér között, mit mondunk majd a gyerekünknek a nagyapjáról, nagybátyjáról? Hogy bánhat egy apa ilyen igazságtalanul a másik fiával, az egyiknek vállalkozást juttat, a másiknak meg semmit. Férjem szeretett volna ott dolgozni, de olyan feltételeket szabott az apja, amit férjem családos emberként nem tudott bevállalni. A sógorom éjjel-nappal a vállalkozásban dolgozik, nincs magánélete sem. A férjem volt az egyetlen fia anyósomnak, aki megvédte őt apósom agresszivitásától, ezért nem engedhette apósom, hogy férjem ott dolgozzon és férjemnek emiatt több száz kilométerre kellett költöznie.

2013. jún. 13. 22:19
1 2 3 4 5 6
 21/52 anonim ***** válasza:
100%

Ha ennyire megviseli, mondjon le róla és alakítson ki jó kapcsolatot a családjával.

Ha meg nem akar, akkor menjen pszichológushoz.

2013. jún. 13. 23:16
 22/52 anonim ***** válasza:
59%

Sajnos a családban csalódik az ember a leg többet.

Valahol értem apósodat hiszen egy vállalkozásba teljes mértékben részt kell venni. Sajnos nem 8 órás meló amit 2 kor leteszel és holnapig elfelejted. Hogyha a férjednek nem feleltek meg a feltételek akkor mi jogon követeli a vagyont?

A mi családunkban is történt tragédia. Édesapám halálával a nagyszülők ellenünk fordultak. Már 8 éve nem törődünk egymással. Én viszont nem követelek semmi pénzt. Persze nem lenne rossz venni lakást meg ilyenek ,de ilyen áron? Jobban fáj ez nekik ,hogy az egyetlen fiú unokájuk elmegy melettük az utcán úgy ,hogy rájuk sem néz.

Talán a férjed anyagilag nyer azzal ,ha pereskedik ,de a tudattal ,hogy nem tett semmit a pénzért biztos békésen fog tovább élni? Nem lenne jobb magasról tojni az apjára és testvérére és megkeresni azt a pénzt ami a boldoguláshoz szükséges?

2013. jún. 13. 23:20
 23/52 anonim ***** válasza:
31%

Nem csak a vállalkozás 25%-nak a fele illet meg titeket. Kivéve, ha külön papírban rendelkezett anyósod és apósod, hogy mi a különvagyon. Egy házasságban akkor is közös minden, ha az csak az egyik fél nevén van (kivételt képez a különvagyon, a házasság előtt szerzett vagyon). Tehát a pl. anyósod nevén 25% volt, apósodén 50%, akkor perelhető az 50% fele is (illetve itt negyede, mert a másik negyede a sógorod illeti).

A rossz helyzet az, hogy perelni kell.

És jól jártok el, ha perre mentek, mert ezt a vagyont a férjed anyja hagyta a férjedre. És ehhez az örökséghez jogotok van. Ha erkölcsi dilemma lépne fel, akkor nézzük meg a másik oldalát is. Miért akarja egy apa kisemmizni az egyik fiát?

2013. jún. 13. 23:30
 24/52 anonim ***** válasza:
89%
A jogi részéhez nem értek, bár nem is nagyon érdekel, a jog és az igazság többnyire két nagyon különböző dolog. A tény az, hogy az apósod a másik fiával együtt felépített egy vállalkozást, amibe nyilván rengeteg munkát fektettek. A férjed ebben nem vett részt, a pénz viszont most kellene belőle. Tálalhatjátok bárhogyan, nekem ez gusztustalan.
2013. jún. 13. 23:39
 25/52 anonim ***** válasza:
64%

Nem akarja kisemmizni, csak dolgozni nem akart a vállalkozásért, de most kéne az örökség. Mit gondolsz kérdező, mennyi nagy értékű ingatlan lenne a vállalkozásban ha apósod is feláll minden nap 8 óra munka után és hazamegy? A saját vállalkozás ilyen.

Nem csodálom, hogy a férjednek ez lelki törést okoz.

2013. jún. 13. 23:41
 26/52 anonim ***** válasza:
74%
Egyébként meg nem az após halt meg, aki a vállalkozást működteti. Nekem biztosan nem lenne pofám perelni az állítólagos részem.
2013. jún. 13. 23:44
 27/52 anonim ***** válasza:
73%

értelmetlen az egész, mert az apósé a vállalkozás, és kész

az senkit se érdekel, hogy házasok voltak, és a közös vagyonból csinálták meg, ha az apósnak van 100% tulajdonrésze, azt soha senki el nem veszi tőle

halála esetén fele fele arányban lehet a fiaié, ha másképp nem rendelkezik

2013. jún. 13. 23:46
 28/52 anonim ***** válasza:
64%
Nekem valami azt súgja, hogy ezt az egész per-dolgot csak te erőlteted a férjedre. Legyen méltóságos és a saját kezetek munkájának a gyümölcséből neveljétek fel a születendő gyereket, ne az anyósod-apósod hagytékára ácsingózz, főleg ne így, hogy az egyikük még él...
2013. jún. 14. 00:26
 29/52 anonim ***** válasza:
82%
Nekem ennyit nem érne, arra apellálnom, hogy majd ha az apósom is meghal, akkor mi jár nekem, meg a gyereknek, addigra amúgy is ki tudja mi lesz még... Szóval megint a rohadt pénz miatt egy életre tönkremegy egy család. Nálunk is ez van, fantasztikus. Nagymamám annak idején hasonló helyzetben volt, ő akkor azt mondta, hogy családtaggal nem fog pereskedni. Sokra mentek azzal a 25 %-kal, ha nem lesz senki a családotokból. A gyereket meg ti vállaltátok, ti teremtsétek meg neki a feltételeket.
2013. jún. 14. 07:53
 30/52 A kérdező kommentje:

A férjem nem azért nem dolgozott ott mert büdös volt a munka, hiszen most is napi 12 órákat dolgozik. Az apja nem engedte, hogy ott dolgozzon, onnantól, hogy anyukáját megvédte, az apja teljesen a férjem ellen fordult...

Nagyon sok rosszindulatú választ kaptam, ez nagyon elszomorít.

2013. jún. 14. 07:55
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!