Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kötelezhet -e a cég az általuk...

Kötelezhet -e a cég az általuk kiosztott bakancs használatára?

Figyelt kérdés

2012. júl. 6. 13:45
1 2 3 4 5 6
 51/57 anonim ***** válasza:

Idézet idézete: "Így van, ezt viszont még a Munka Törvénykönyve is meghatározza." - ezzel még a 18:58-as kommentre reagáltam, és nem a kiírt kérdésedre.

Magamat hibáztatom, hogy elpazaroltam rád ezt a pár percet az életemből. Menjél, kaszáljál, hőzöngjél.

2012. júl. 6. 19:24
 52/57 A kérdező kommentje:

"Egyébként, ha szerződésed nincs, akkor nem a bakancs ott a legnagyobb baj..."

Mért ne lenne szerződésem? De ennek megint mi köze az eredeti kérdéshez? Ha nem lenne szerződésem szerinted bejárnék dolgozni és itt tipródnék egy bakancson?

2012. júl. 6. 19:24
 53/57 A kérdező kommentje:

"Magamat hibáztatom, hogy elpazaroltam rád ezt a pár percet az életemből."

Őszintén szólva én sem tőled lettem tájékozottabb. :)

2012. júl. 6. 19:26
 54/57 A kérdező kommentje:

""Így van, ezt viszont még a Munka Törvénykönyve is meghatározza." - ezzel még a 18:58-as kommentre reagáltam, és nem a kiírt kérdésedre."

Rendben, de a tulajdonjogot meg egyedül Andizsuzsi hozta fel. Nekem ahhoz nem kell kukliznom.

2012. júl. 6. 19:28
 55/57 anonim ***** válasza:

Kérdésedre a választ egyes munkahelyek egyénileg szabályozzák.

A Munka Törvénykönyve ezt írja elő:

60. § (1)88 A munkavállaló csak a biztonságos munkavégzésre alkalmas állapotban, a munkavédelemre vonatkozó szabályok, utasítások megtartásával, a munkavédelmi oktatásnak megfelelően végezhet munkát. A munkavállaló köteles munkatársaival együttműködni, és munkáját úgy végezni, hogy ez saját vagy más egészségét és testi épségét ne veszélyeztesse. Így különösen köteles

a) a rendelkezésére bocsátott munkaeszköz biztonságos állapotáról a tőle elvárható módon meggyőződni, azt rendeltetésének megfelelően és a munkáltató utasítása szerint használni, a számára meghatározott karbantartási feladatokat elvégezni;

b) az egyéni védőeszközt rendeltetésének megfelelően használni és a tőle elvárható tisztításáról gondoskodni;

c) a munkavégzéshez az egészséget és a testi épséget nem veszélyeztető ruházatot viselni;

(3)92 A munkavállaló köteles együttműködni a munkáltatóval, illetve a 8., 57-58. és a 70/A. §-ban meghatározott személyekkel az egészséges és biztonságos munkakörnyezet megőrzése érdekében hozott hatósági intézkedések teljesítése, illetőleg a munkáltató veszélyt megszüntető intézkedéseinek végrehajtása során is.

61. § A munkavállaló jogosult megkövetelni a munkáltatójától

a) az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeit, a veszélyes tevékenységhez a munkavédelemre vonatkozó szabályokban előírt védőintézkedések megvalósítását;

b) az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez szükséges ismeretek rendelkezésére bocsátását, a betanuláshoz való lehetőség biztosítását;

c) a munkavégzéshez munkavédelmi szempontból szükséges felszerelések, munka- és védőeszközök, az előírt védőital, valamint tisztálkodószerek és tisztálkodási lehetőség biztosítását.

62. §93 A munkavállalót nem érheti hátrány az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósítása érdekében történő fellépéséért, illetve a munkáltató vélt mulasztása miatt jóhiszeműen tett bejelentéséért. E védelem megilleti a munkabiztonsági, illetve munka-egészségügyi szaktevékenységet, továbbá az 57-58. §-okban előírt feladatokat ellátó munkavállalókat is.

63. § (1) A munkavállaló jogosult megtagadni a munkavégzést, ha azzal életét, egészségét vagy testi épségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. Ha a munkáltató utasításának teljesítésével másokat veszélyeztetne közvetlenül és súlyosan, a teljesítését meg kell tagadnia.

(2)94 Az (1) bekezdésben meghatározott veszélyeztetésnek minősül különösen a szükséges biztonsági berendezések, az egyéni védőeszközök működőképtelensége, illetve hiánya.

Illetve még ezt is kimondja:

"A munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért."

"Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményei megvalósításának módját - a jogszabályok és a szabványok keretein belül - a munkáltató határozza meg."

2012. júl. 6. 19:44
 56/57 Andizsuzsi ***** válasza:
100%

Nem, a tulajdonjogot te hoztad fel.

Egyébként a dolog ott bukik, hogy az acélbetétes bakancs nem munkaruha, hanem egyéni védőeszköz.

Használata a jogosultak számára kötelező (munkavállaló a védőeszköz használatáról érvényesen nem mondhat le).

Használatát a munkáltatónak rendszeresen ellenőrizni kell, és a használatát meg kell követelni.

Egyéni védőeszköznek kihordási ideje nincs, azt védelmi képességének csökkenése, elvesztése esetén azonnal le kell cserélni, ezután selejtezni szükséges.

A munkavállaló köteles a részére biztosított védőeszközt rendeltetésszerűen használni és annak állapotát a tőle elvárható módon megőrizni. Munkavállaló a számára juttatott védőeszközön semmiféle átalakítást vagy javítást nem végezhet.

Az egyéni védőeszköz a munkáltató tulajdona.

A munkavállaló a munkaviszony megszűnésekor az egyéni védőeszközt köteles a munkáltatónak visszaszolgáltatni.

Ennyi. Ha a paragrafus számokra is kíváncsi vagy, keresd ki az 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről c. törvényben.

2012. júl. 6. 20:00
 57/57 anonim válasza:
Teljes mértékben megértem a problémád! Hasonló bakancsban járok én is,csak nálunk dúrvább a helyzet! A vállalat biztosítja a ruházatot és miegymást. Az általuk adott coverguard magasszárú lábbelivel van a gond. Lapos és egyenes a talpa mitől fáj a lábam. Erre közölték vegyek bele lúdtalpbetétet. A talpbetétje a sarkamnál hátrafelé kimászik,mondták,hogy ha kijár akkor dobjam el. Ez a kissebbik baj,de az acélbetét olyan rövid benne,hogy a lábam kisujját már nem fedi, és mivel széles a lábfejem ezért a kisujjam pont szemben áll az azélbetét élével. Műszak végén alig tudok az öltözöbe felsántikálni. Anyga szerintem PET palack,mert alapban nem izzad a lábam de ebben lemállik szabályosan a bőr a talpamról. Minden műszak egy kínszenvedés,gyötör a fájdalom. Bevittem a céghez egy saját kényelmes acélbetétes bakancsot és közölték,hogy ha mégegyszer azt veszem fel akkor elbocsájtanak,mert hogy én köteles vagyok azt a védőfelszerelés hordani amit Ők adnak. De nekem ebbe bele kell rokkannom? Lerohad a lábam és szétnyomja a cipő! Tényleg kötelezhetnek rá,hogy ezt viseljem? Az azonos tulajdonságú sajátom nem felel meg? Nem hordhatom? A kérdésem tehát nekem is ugyanez!! Kötelezhet -e a cég az általuk kiosztott bakancs használatára?
2012. júl. 13. 00:42
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!