Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kötelezhet -e a cég az általuk...

Kötelezhet -e a cég az általuk kiosztott bakancs használatára?

Figyelt kérdés

2012. júl. 6. 13:45
1 2 3 4 5 6
 31/57 A kérdező kommentje:

"Nem vagy köteles hordani. Ha meg kötelezni akarnak rá akkor fel kell mondani. ENNYI.

A leírtak alapján, úgy sincs szükséged erre a filléres fizetésre, és alantas munkára. :)"

Nem is arról van szó, hogy szükségem van e rá. De ha igazam van, miért én meneküljek? Te megtennéd?

2012. júl. 6. 15:50
 32/57 asmosys ***** válasza:
Ha jogszabályt akarsz, akkor munkavédelmi szabályok közt keress, de sok helyen –mivel a munkahelyek többsége sok szempontból specifikus- saját hatáskörben állapíthatja meg a szabályokat.
2012. júl. 6. 16:01
 33/57 A kérdező kommentje:

"–mivel a munkahelyek többsége sok szempontból specifikus- saját hatáskörben állapíthatja meg a szabályokat."

Nézd, ha ez így hasraütés alapon működik, akkor én meg magállapítom, hogy mindenki köteles tollas kalapot viselni és féllábon ugrálni az országban. Tehát az ürülék ismételt kétoldali felképelése után sem jutottunk közelebb a jogszabályhoz...

2012. júl. 6. 16:07
 34/57 A kérdező kommentje:
Ja és a jogszábályok közt -ami te tanácsolsz- kerestem, de nem találok ilyet. Elő van írva milyen munkához milyen öltözet és védőfelszerelés van előírva. pl acélbetét, vagy munkavédelmi kesztyű, de arra vonatkozót nem találtam, hogy kizárólag a cég által kiosztott szemét lehet. Érted már mi a problémám? És épp az anyagiasság látszatának elkerülése végett kezdtem úgy, hogy nem szeretném ha két kopott bakancsom lenne, szóval sem írtam, hogy a cég által osztott egy rakás szar míg be nem hozták a kérdésbe az anyagiasság kérdését. Mindenkitől elnézést kérek aki nem beszélt pénzről, de engem ez a hozzáállás mindig is felháborított, mikor valaki azt hiszi, hogy bármit is a pénzért teszek vagy nem teszek. A kérdés valóban az amit leírtam és nem a bakancsot akarom akarom eladni, nem is szorulok rá.
2012. júl. 6. 16:12
 35/57 asmosys ***** válasza:

Még egyszer utoljára, de csak mert nagyon ráérek:

Még egyszer utoljára, de csak mert nagyon ráérek:)

A munkavédelemre vonatkozó szabályok rendszerében a legalsó szinten a munkáltató belső szabályozása áll, gyakorlatilag azonban ez tekinthető a legfontosabb regulának. A munkáltatói előírás egyébként kötelező erejű, megszegése tehát ugyanúgy szankcióval jár, mint a jogszabályok be nem tartása.

Főszabály, hogy az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósítása a munkáltató kötelessége, és ennek módját a munkáltatónak kell meghatároznia.

2012. júl. 6. 16:17
 36/57 A kérdező kommentje:

"Főszabály, hogy az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósítása"

Ez meg is valósult.

" a munkáltató kötelessége, és ennek módját a munkáltatónak kell meghatároznia."

Értem. De jogszabály még mindig nincs. Tehát az ég narancssárga és bizonyítsa be nektek aki akarja? :)

2012. júl. 6. 16:23
 37/57 asmosys ***** válasza:

1993. évi XCIII. törvény (3) Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményei megvalósításának módját - a jogszabályok és a szabványok keretein belül - a munkáltató határozza meg.

Lehet hogy nem tetszik, de sajna ez van.

2012. júl. 6. 16:31
 38/57 A kérdező kommentje:
Nyertél! Nem tetszik! Ugyanis ebben nincs egyértelműen leírva, hogy kizárólag a cég által kiosztott bakancsot használhatom az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósítására. Ebből nekem annyi jön le, hogy a cég előírhatja hol ne vágjam át a lábam és mi módon akadályozzam meg az átvágást, például acélbetétes bakancs által. De még mindig nem tűnik igazoltnak, hogy a cég jogosult belekötni, hogy az általuk kiosztott, vagy más márkájú bakanccsal teszem ezt.
2012. júl. 6. 16:38
 39/57 A kérdező kommentje:
Egyébként aki dolgozott már közmunkán, valószínűleg meg fogja érteni a problémám, hiszen az ott osztogatott dolgok gyakorlatilag használatra sem alkalmasak (lásd esőköpeny, melyen felpróbálás után szakadnak le a zsebek) nem hogy még munkavédelemre. És engem cseppet sem fog vígasztalni, hogy ha az ő bakancsukban vágom, vagy vágja más le a lábam akkor kártérítésre vagyok jogosult. Ez az én lábam és hadd védjem úgy, ahogyan nekem tetszik, mert mi van ha nem szeretnék egy visszavarrott lábat, plusz kártérítést? Mivan ha ragaszkodom az eredetihez? Nekem ehhez nincs jogom? Ez demokrácia?
2012. júl. 6. 16:42
 40/57 asmosys ***** válasza:

Nem figyeltél eléggé a jogi egyetemen. :)

1 A szabályokat a munkáltató határozza meg.

2 A munkavállaló kötelessége azt betartani.

3 Ha valami csoda folytán nálam dolgoznál, gyorsan megszűnik ez a gondod. :P

na pá

2012. júl. 6. 16:43
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!