Jogilag ez lehetséges?
A szerződésben "elég jól" definiálva van ez a vételi jog. Pontosan meg van határozva a vételi jog tárgya, mértéke... Az ideje legalább a mettől kérdésre választ ad.
Jelents be vételi jogod, és kérd egynemű beszámítását a vételárba az adósságnak. Ezzel lesz két darab extruder géped. Amelyet akár el is adhatsz... Vagy termelésre használhatod :)
Persze az általad felvázoltak alapján egyértelmű, hogy ez a szerződési pont semmis, mert azt mondja a szerződés, hogy "Adós a jelen okiratban foglalt tartozás biztosítására vételi jogot enged a hitelező javára."
Aztán fentebb azt írtad, hogy ezek a gépek nem is az adósé, hanem egy cégé. Ha (legalább) Kft. akkor ráadásul önálló jogi személyiségű cégé... Vagyis az adós ebben a felállásban nem fog vételi jogot biztosítani. Ez kb. olyan, mintha te adnál nekem kölcsönt, én pedig azt mondanám, hogy cserében ott a Parlament. Elvégre fizetek adót, abból világítják, takarítják stb...
Úgyhogy ez a vételi jog - ismét mondom sarkallva azokra az információkra, amelyeket eddig megosztottál - tulajdonképpen nem létezik. Persze lehet mondani, hogy tévedésbe ejtés, de hát úgy gondolom, hogy a biztosíték tárgyában a hitelezőnek meg kellett volna győződnie annak valódiságáról.
Mivel a vételi jog olyan eszközre jött létre, amelyről az adós jelen szövegezésben rendelkezni nem jogosult, így kérdés, hogy hogy fogod tudni megnyitni a vételi jogot...
Persze még mindig nem ismerünk csak egy - erősen kétséges - szerződési pontot. A teljes szerződést nem. Így ismét csak egy résztanácsot adhattunk.
Pontosan, jól mondja az utolsó, társaság tulajdonára magánszemély nem adhat vételi jogot.
Még annyi, hogy határozatlan időre kötött vételi jog 6 hónap után megszűnik. Nem hiszem, hogy addig akarnál várni vele, de azért szólok.
Ügyvéddel csináltattátok ezt a szerződést?
(Amúgy remélem, most már érted, miért mondjuk, hogy látni kell a szerződést, és ismerni a körülményeket. Rögtön kiderült, hogy nem olyan egyszerű a dolog...)
Na látod, hogy egyre több minden kiderül, és minden "módosít" kicsit a történeten.
Ha magánszemélyként vette, akkor rendelkezhetett vele. Itt a jog mértéke a nem mindegy. Mivel nincs leírva, hogy a gépekre milyen áron van vételi opciód, így ez "vita tárgyát" képezheti...
De ez esetben tudsz élni a vételi jogoddal, ha akarsz is, ezt jelentsd be neki írásban.
A gépeket akár apportálhatta is a cégbe, szóval az, hogy magánszemélyként vette, még nem feltétlenül jelent semmit.
A vételi jogot nem kell visszautasítanod, ha nem akarod megvenni őket, nem élsz vele, és kész.
Nem tudom, mekkora összegről van szó, de szerintem bocsáss ki egy fizetési meghagyást. Erről itt olvashatsz: [link]
Vagy ellentmond az adós, és akkor perré alakul a dolog, vagy jogerős és végrehajtható lesz, abban az esetben pedig végrehajtási eljárást indíthatsz majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!