Törvényhozásilag/jogilag milyen indokok/érvek alapján szeparálható/különíthető el az alkohol és a dohány, az egyéb drogoktól, kábítószerektől?
Mi alapján hozunk másféle törvényeket drogokra/kábítószerepekre, mint az alkoholra, és dohánytermékekre? Addikció, fiziológiai, társadalmi és egyéb káros hatások alapján történik e ez az elkülönítés, vagy gazdasági, hittani, és erkölcsi megfontolásból?
Remélem érthető a kérdés.
1.) Pénz
2.) Hagyomány
3.) Pénz
4.) Zsiger
5.) Pénz
6.) Pénz
Kifejtve: a dohány- és az alkoholipar régóta itt van, igencsak kinőtte és igencsak megszedte magát, plusz kialakult egyfajta úgynevezett kultúrája is. Ez, főleg az általuk képviselt irdatlan anyagi hatalommal karöltve bőven elég ahhoz, hogy dróton rángassák a politikusokat.
A többi(!) drognak egyszerűen nem sikerült időben és eléggé pozicionálnia magát, lekésték a vonatot - főleg, hogy azóta már zsigeri gyűlölet épült ki irántuk a többségben, olyan szinten, hogy képtelenek higgadtan és észérvek mentén beszélgetni róla. Ha bárhol szóba hozod akár csak a marihuána legalizálást is, máris beindul a vérszomjas fröcsögés és sértegetés, és esélyed se lesz értelmes és kulturált párbeszédre.
Pedig ha a marihuána is elterjedt volna már évszázadokkal ezelőtt ugyanannyira, mint az alkohol vagy a cigi, és ugyanígy kialakult volna az ipara, akkor ma az is éppen olyan elfogadott lenne, mint amazok, és a marihuánatermesztők ugyanolyan kiváltságokat élveznének, mint a dohány- és az alkoholipar fejei.
Ennyi az egész.
A kábítószerek nagyon káros folyamatokat indítanak be a szervezetben. Különböző olyan hormonok termelését indítják be mesterségesen a szervezetben, amelyek például az öröm érzetet okozzák. Felborítják, manipulálják a szervezet működését, és sok közülük akár már egyszeri használat után is rászokást okoz. Ha megtörtént a rászokás, leszokni róluk az egyén önerőből képtelen. Ha segítséget is kap, a szervezete már akkorsem úgy fog működni mint régen, visszavonhatatlan működésbeli károsodások maradnak benne. Ha képes is az egyén arra, hogy többet ne nyúljon droghoz, az sem igazi leszokás. Kábítószerekről leszokni nem lehet, mert a szervezet működését végérvényesen megváltoztatja.
Vannak kábítószerek amikre nagyon jellemző a rászokás veszélye, és vannak olyanok, amikre kevésbé. De még a marihuánáról is bizonyított, hogy hosszabb távon keresztül csekély mértékben használva is agykárosodást okoz.
A dohányzás szintén káros az egészségre, de jóval kisebb mértékben, mint pl. a marihuána. Az alkoholnak pedig mértékletes fogyasztás esetén a legtöbb ember esetében kifejezetten pozitív hatásai vannak. Alkoholról, cigiről leszokni csak mentális elhatározás kérdése (alkoholisták esetén ez persze nem igaz, ott az nekik már szintén okoz szervi elváltozásokat is).
Summa summárum, alkoholt lehet úgy fogyasztani, hogy egy életen keresztül semmi problémát nem okoz, bármikor letehető. A dohányzás is bármikor abbahagyható, ez viszont a kábítószerekről nem mondható el.
15:58:
Remélem nem gond ha felhívom a figyelmedet, hogy írásodból kitűnik, hogy a témával kapcsolatos tudásod hiányos, és ebből adódóan egész egyszerűen helytelen érveket hozol fel. Valótlan közhiedelemben elterjedt dolgokat állítasz be tényként. Ha Te nem így gondolod, és vitatkoznál velem, akkor érveidet kérlek támaszd is alá bármilyen hitelesnek mondható forrással. :)
Amúgy mindenkinek megy a zöld, köszönöm a válaszokat, és várok még többet..
Kedves kérdező. Nem tudom elfogadni neked azon állításodat, hogy a tudásomat hiányosnak állítod be. Én érveltem, ha te másként gondolod érvelj te is. Te is ugyanúgy linkelhetsz be dolgokat, amikkel cáfolod az állításaimat. Én a tudásomat nem most szereztem be a neten, hanem évek alatt sok dokumentumfilmat megnéztem a témával kapcsolatban, és ez így alakult ki bennem.
De a te kedvedért rákerestem, amit te ie megtehettél volna. Íme:
Idézet ebből: "Kábítószer: Kábítószernek nevezzük azokat az anyagokat, amelyek a szervezetbe kerülve kellemes érzést, eufóriát, színes álmokat, csapongó gondolatokat, érzékcsalódásokat idéznek elő. Más megfogalmazásban a kábítószer olyan természetesen vagy mesterségesen előállított szer, amely az ember idegrendszerének vagy érzékszervének egy vagy több funkcióját megváltoztatja."
(De csak nyugodtan olvasgasd át az egész cikket)
Ebből is idéznék: "Drogfüggőség azért alakul ki, mert kábítószer fokozza az agyban az örömhormon a dopamin termelődést. Bizonyos örömkeltő anyagok, mint a heroin, kokain,a morfium de még a kakaó, csoki is, enforizáló anyagok, fokozzák az agyban a dopamin hírvivő anyag termelődését. A dopamin ösztönzi az agy jutalomközpontját. Az agyalapi mirigy hátsó lebenyében termelődik a boldogságérzetért, hangulatérzetért, a fájdalomérzetért, a gátlásérzetért, az ébrenlétért, a nagyobb teljesítőképességért felelős hormonszerű vegyület. Az egyénben kialakul a pszichikai és fizikai függőség a drog iránt. Menekülés a valóságtól, a drog által generált élmények újbóli megélése iránti kívánalomból ered, ebben az állapotban mindent csodálatosnak, felnagyítottnak, magasságba emelkedettnek él meg a drogos ember. Drogos egyén álmait, halucinációit szubkulturája és környezete befolyásolja pszichéjének az alakulását. A test a használt szerhez, droghoz hozzászokik, az azonos hatás elérése érdekében egyre nagyobb adagra van szüksége, amit a szervezete tolerál."
Amiket leírtam, azok teljesen szinkronban vannak azokkal amiket most belinkeltem. A linkek keresése durván fél percet vett igénybe, hemzseg az egésztől a net.
Tény és való, hogy jómagam nem vagyok sem pszihológus sem mentálhigiéniás szakember, de ahhoz, hogy e témához hozzászólhassak, nem is kell annak lennem. Lenéző, fitymáló hozzászólásod meg primitív szemlyiségre utal. Talán nem így kéne vitát indítanod, hogy a másikat lejáratni próbálod érvek helyett!
Sikerült az érveimet megfelelően alátámasztanom? Ha nem, akkor meg indokolj, és mostmár te is linkelj! Köszönöm!
Amellett cáfolnám, hogy a kábítószer-fogyasztás azért nem terjedt úgy el, mert később jelent meg. Sokkal korábban használtak már a törökök hasist, mint pl. az európai ember dohányt szívott volna. Amerika felfedezésével ugyan volt dohány, de a cigarettázás a XX. században a világháborúk alatt terjedt el. A katonák nem nagyon tudtak magukkal mit kezdeni a lövészárkokban, és pipa nem lévén, elkezdtek cigit sodorni maguknak. Simán kiépülhetett volna még a cigaretta elterjedése előtt is a kábszerfogyasztás.
Tudom, hogy azt szeretnétek hallani, hogy kizárólag üzleti okai vannak, hogy az alkohol és cigi elterjedt, míg a kábszerek nem, de ez egy hatalmas ökörség. A kábszer nagyságrendekkel károsabb, ezért voltak, vannak és mindig is lesznek józanabb emberek, akik ellenzik a legalizálását és elterjedését.
Na milyen ökörséget is írtam én?!
Tessék egy link, vitatkozz ezzel! Vagy keressek még egy tucatot belőle?
Annyiban igazad van, hogy tényleg nem szívtam el mégegy füves cigit sem. Sőt, túlmegyek ezen, nem is fogok, és semmilyen más kábítószert sem fogok kipróbálni, mert nincs rá igényem. Bőven elég, amit tudok róluk, és abban meg biztos vagyok, hogy nem ebben kell az örömöt, boldogságot keresni.
"A mostani kutatások elég ellentmondásosak, már ami a marihuána és a függőség kapcsolatát illeti. Egy részről a marihuána nem okoz komoly fizikai függőséget, vagy komoly elvonási tüneteket, mint más drogok, például a kokain vagy a heroin.
Mégis, kialakíthat olyasfajta függőséget, hogy a szervezeted kívánja a drogot, csakhogy „normális” állapotba kerüljön. Vagy legalábbis ezt érzékelteti. Ebben az esetben, ha a tünetek erre utalnak, akkor ez már a kapuja a tényleges elvonási tüneteknek."
"Amikor megpróbálod lerakni a füves cigit, egész nap nyomottnak érezheted magad, fejfájásaid és komoly hangulatingadozásaid lehetnek. Emellett depresszió és idegesség, szorongás is felléphet. Amikor pedig komoly fűhasználók próbálják lerakni a füvet, idegességet, alvászavarokat, étvágytalanságot, fogyást, hidegrázást, remegést, depressziós tüneteket vagy mentális zavart is tapasztalhatnak.
Az idők során a kemény függők egyébként gyakran tapasztalnak rövid memóriát, absztrakt gondolkodást, a mindennapos szociális tevékenységeiknek a hiányát, vagy motiváció csökkenést,"
Alkoholt évtizedek óta fogyasztok. Az előnyei egy-egy buli alkalmával tagadhatatlanok. De olyat még soha nem éreztem, hogy elvonási tüneteim lennének, ha nem iszok. Volt olyan, hogy minden nap, bevágtam 1-2 doboz sört éveken keresztül. Erről leszoktam, mert éhségerzetet csinál, és ezáltal hajlamosít az elhízásra. Ezért mostmár csak buliban iszok sört, de ha nem iszok vagy félévig, akkorsincs semmi bajom. Csinálja ezt utánam egy drogos, aki éveken keresztül mindennap marihuánát szívott, hogy egyik pillanatról a másikra abbahagyja, és neki az nem is hiányzik. Az, hogy alkalomszerűen szívjátok a marihuánát, és nem lesztek függők attól még, az csak egy dolog. Rendszeres, hosszantartó fogyasztása a marihuána esetében is függőséget okoz, nemcsak a többi drog esetében.
Parancsolj:
"A kábítószerek nagyon káros folyamatokat indítanak be a szervezetben. Különböző olyan hormonok termelését indítják be mesterségesen a szervezetben, amelyek például az öröm érzetet okozzák. Felborítják, manipulálják a szervezet működését, és sok közülük akár már egyszeri használat után is rászokást okoz."
Igen, így működnek a drogok. Az alkohol, és a dohány is. Sőt, az alkohol és a dohány sokkal közelebb található az addikciós skálán a heroinhoz mint az lsd, vagy a kender. Lsd. [link]
"Ha megtörtént a rászokás, leszokni róluk az egyén önerőből képtelen. Ha segítséget is kap, a szervezete már akkorsem úgy fog működni mint régen, visszavonhatatlan működésbeli károsodások maradnak benne. Ha képes is az egyén arra, hogy többet ne nyúljon droghoz, az sem igazi leszokás. Kábítószerekről leszokni nem lehet, mert a szervezet működését végérvényesen megváltoztatja."
Erre forrás? Akármi? Mert ez csak bizonyos kábszerekre igaz.
Tisztázzuk:
Létezik fizikai addikció, és pszichikai. Fizikainál a tested alkalmazkodik a szerhez, és a szer megvonása esetén fizikai megvonási tünetek jelentkeznek. Ilyen szer pl a heroin, kokain, nikotin és alkohol, koffein, nyugtatók és még sok gyógyszer, egyéb... Némelyik szernél a megvonási tünetek akár halálosak is lehetnek. (pl. heroin, alkohol)
Pszichikai addikció az amikor valami jól esik, örömmel tölt el, és ezért nem akarsz lemondani róluk. Ilyen pl a szerencsejáték, internetfüggőség, játékfüggőség, drogoknál meg a kender, hallucinogén szerek, csokoládé...
"De még a marihuánáról is bizonyított, hogy hosszabb távon keresztül csekély mértékben használva is agykárosodást okoz. "
Tévhit. Az alkoholnál ez bizonyított, igen, de a kendernél nem.
Idézek:
A krónikus marihuánahasználók maradandó memóriazavarait illetően 1998-ban Bernard Condevaux francia egészségügyi államtitkár adott megbízást egy jelentés elkészítésére. A kutatást Dr. Pierre-Bernard Roques vezette, s azzal az eredménnyel zárta, hogy ,,a modern orvosi képalkotó eszközök (például mágneses rezonancia tomográf) nem erősítik meg azokat a korábbi eredmények, melyek szerint anatómiai változás következik be a krónikus marihuánahasználók agyában”. Arra a következtetésre jutott, hogy szemben az alkohollal és a kokainnal, a marihuána hatóanyaga, a THC nem idegméreg.
Megint más források a marihuána neuroprotektív hatását mutatták meg,[17][18] melynek következményeként a marihuána alkalmas olyan degeneratív betegségek megelőzésére, mint például az Alzheimer-kór.
Források: [link]
"A dohányzás szintén káros az egészségre, de jóval kisebb mértékben, mint pl. a marihuána."
Tévhit. A kenderszármazékok használatára vannak kevésbé káros módszerek is, az elfüstölésén kívűl. Pl. vaporizer használata, vagy sütiként való elfogyasztása. A kenderszármazékok hagyományos elszívása valóban káros az egészségre, hiszen az égéstermékek, és karciogén anyagok letüdőzésre kerülnek ugyanúgy mint a cigarettánál. Vaporizer használata, vagy orális bevétele esetén ezek a kockázatok kizárhatóak. Ráadásúl a dohány addiktívabb szer, és lelki mellett fizikai függőséget is okoz, a fő hatóanyaga a nikotin meg közismert idegméreg, amit permetezéshez, és rovarírtáshoz is használnak.
Remélem a dohány káros hatásairól nem kell forrást adnom, és arról se, hogy a nikotint permetezőszerként is használják. Ezek azért elég alap dolgok.
"Az alkoholnak pedig mértékletes fogyasztás esetén a legtöbb ember esetében kifejezetten pozitív hatásai vannak. "
Igen! Ez így van, viszont el kell, hogy keserítselek. Ez a legtöbb drogra/kábszerre is igaz. Szinte mindnek vannak a negatív hatások mellett, mértékletesen fogyasztva pozitív betegségek elleni hatásai.
De akár még a lélekre is hathatnak jól a durva hallucinogén szerek mértékletes, és meggondolt fogyasztás esetén.
Ha gondolod még több tucat forrást tudok felhozni akár a heroin, akár a cigaretta, akár a kávé, akár a kender, akár a kokain jótékony hatásairól. Mindnek van, nem ez a kérdés, hanem az, hogy e mellett mennyire lehetnek károsak.
"Alkoholról, cigiről leszokni csak mentális elhatározás kérdése (alkoholisták esetén ez persze nem igaz, ott az nekik már szintén okoz szervi elváltozásokat is). "
Ez igaz a fűre, kokainra, amfetaminokra, lsd-re, dmt-re, mdma-ra, és még sok egyébre is. Feljebb már linkeltem forrást az addikciós skálára, ne kelljen mégegyszer.
"Summa summárum, alkoholt lehet úgy fogyasztani, hogy egy életen keresztül semmi problémát nem okoz, bármikor letehető. A dohányzás is bármikor abbahagyható, ez viszont a kábítószerekről nem mondható el."
A kenderszármazékokat, és a hallucinogéneket is. Bármikor abbahagyhatóak, nem változtatják meg az agy szerkezetét, és nem alakítanak ki fizikai függőséget. Tudnád hány ügyvéd, orvos, üzletember, és politikus próbálta/használja a kendert, nem mondanál ilyeneket.
"Lenéző, fitymáló hozzászólásod meg primitív szemlyiségre utal. Talán nem így kéne vitát indítanod, hogy a másikat lejáratni próbálod érvek helyett!"
Felhívtam a figyelmed, hogy a témával kapcsolatos tudásod hiányos, információidat meg a bizonyítékokkal NEM alátámasztható demagóg cikkekből, és műsorokból szerezted. Az én információim többsége tudományos szaklapokban, bizonyítékokon alapuló tudományos kísérletek nyomán létrejövő tanulmányokban jelent meg.
Eszemben sem volt lenézni Téged, nem hogy lejáratni. Forrásaid egyszerűen nem hitelesek, erről nem Te tehetsz, hanem azok akik ezeket terjesztik.
Ez ugyan olyan mint a homeopátia, semmi tudományos bizonyíték nincs rá, csak tudományos CÁFOLAT, mégis félrevezető cikkek százai íródnak köré. A te forrásaid ugyan ilyenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!