A halálom után a testem jogilag az államé vagy ha a családom igényt tartana rá akkor elvihetnék e? Esetleg kell e ehhez végrendelet?
Érdekes kérdés. Elméletileg a tested felett te rendelkezel bizonyos értelemben (pl. szerv-felajánlás, vagy felajánlod a tested orvosi kutatásokra, kísérletekre), de van amiben nem (akaratod ellenére is boncolni fognak, ha bűncselekmény, vagy emberi mulasztás lehet a halálod feltételezett oka.)
A család dönthet afelől, hogy temetnek, vagy hamvasztanak, de hogy hogyan, arról az államnak vannak rendeletei. (Nem lehet bárhova temetni, de a hamvakkal bármit lehet kezdeni.)
A testednek megmaradnak az alapvető emberi jogai ahhoz, hogy pl. ne mutogassák tévében, ne kezeljék megalázó, emberhez nem méltó módon, stb...
Hát pl boncolást csak akkor utasíthatnak vissza, ha egyértelmű, hogy miben halt meg az illető.
Holttestet nem adnak ki csak a temetkezési vállalkozónak, hozzátartozónak nem.
Temetni csak temetőben lehet.
Hamvakat bárhol szét lehet szórni.
Nem.
- Orvosi célra felajánlani
- hamvasztani
- temetni
Ugyanígy mumifikálni sem lehet senkit "házilag".
Remélem senkit nem szomorítottam el.. :D
jesszus szerintem nem akarja egyik családtagod se hogy kb 80 év mulva(mikor leáll szived) ott lógjon a fejed a tv mellet
szerintem ilyet nem is lehet csinálni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!