Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A halálom után a testem...

A halálom után a testem jogilag az államé vagy ha a családom igényt tartana rá akkor elvihetnék e? Esetleg kell e ehhez végrendelet?

Figyelt kérdés
2011. aug. 12. 15:45
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Érdekes kérdés. Elméletileg a tested felett te rendelkezel bizonyos értelemben (pl. szerv-felajánlás, vagy felajánlod a tested orvosi kutatásokra, kísérletekre), de van amiben nem (akaratod ellenére is boncolni fognak, ha bűncselekmény, vagy emberi mulasztás lehet a halálod feltételezett oka.)

A család dönthet afelől, hogy temetnek, vagy hamvasztanak, de hogy hogyan, arról az államnak vannak rendeletei. (Nem lehet bárhova temetni, de a hamvakkal bármit lehet kezdeni.)

A testednek megmaradnak az alapvető emberi jogai ahhoz, hogy pl. ne mutogassák tévében, ne kezeljék megalázó, emberhez nem méltó módon, stb...

2011. aug. 12. 16:00
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Hát pl boncolást csak akkor utasíthatnak vissza, ha egyértelmű, hogy miben halt meg az illető.

Holttestet nem adnak ki csak a temetkezési vállalkozónak, hozzátartozónak nem.

Temetni csak temetőben lehet.

Hamvakat bárhol szét lehet szórni.

2011. aug. 12. 16:23
 3/6 A kérdező kommentje:
És ha egy konkrét testreszről lenne csak szó? Egész pontosan a fejről, mert láttam egy filmet ahol zanzákat csináltak és elgogondolkodtatott hogy ha valaki azt akarná hogy halála után a feje zanza legyen akkor az jogilag kivitelezhető lenne e. (nincs semmi neurotikus bajom csak eszembe jutott)
2011. aug. 12. 16:35
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Nem.

- Orvosi célra felajánlani

- hamvasztani

- temetni

Ugyanígy mumifikálni sem lehet senkit "házilag".

Remélem senkit nem szomorítottam el.. :D

2011. aug. 12. 17:59
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

jesszus szerintem nem akarja egyik családtagod se hogy kb 80 év mulva(mikor leáll szived) ott lógjon a fejed a tv mellet

szerintem ilyet nem is lehet csinálni

2011. aug. 12. 18:18
 6/6 A kérdező kommentje:
kicsit csalódott vagyok de köszi a választ :-D:-D:-D
2011. aug. 13. 08:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!