Válás esetén követelhet a már felnőtt gyerek?
9
Ennyit irtam: "Ez esetben indíthat saját jogon rokontartásért pert."
Szó nem esett róla, milyen feltételekkel és mennyit kaphatna. A " Magyarul ha a szülő arra hivatkozik, hogy csak a saját szükségleteit tudja fedezni, akkor semmit sem kap." nem létező dolog. Bizonyítani kell, nem hivatkozni rá és majd a bíróság dönt. Az utolsó mondatod meg nem is értem miért írtad nekem. Ez szerinted mit jelent: "De ingatlanból, egyéb vagyonból semmit sem követelhet."
Kimásoltam: Felsőoktatásban tanuló, nagykorú gyereket köteles-e a szülő támogati?
Igen, a szülők kötelesek támogatni a felsőoktatásban tanuló nagykorú gyermekeiket, amennyiben a gyermek rászorul és a tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében szükséges. A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) előírja, hogy a szülők kötelesek eltartani a nagykorú gyermeket, ha az továbbtanul és rászorul2.
Azonban vannak kivételek is. A szülő nem köteles támogatni a nagykorú gyermeket, ha a gyermek érdemtelen a tartásra, például ha nem tart kapcsolatot a szülővel kellő indok nélkül, vagy ha a tanulmányi és vizsgakötelezettségeinek rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget.
"a 18 éves gyereke szerette volna, hogy fizesse ki neki, ami jár."
Hogy mi? Mégis miért járna neki bármi is? :D
A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha: a gyermek a tartásra érdemtelen; a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.
A nagykorú gyermek érdemtelen a tartásra akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!