Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Biztonsági őr milyen esetben...

Biztonsági őr milyen esetben és mi alapján pakoltathatja ki a saját táskát?

Figyelt kérdés
Az áruházláncoknak több jogosultsága van, mint bárki másnak? Ha például vendégségbe megyek valakihez, és meggyanusít hogy elloptam valamit, akkor nincs joga kinyitni a sját táskámat vagy megütni, csak a rendőrséget hívhatja. A vásárlás kölcsönös bizalmon alapszik, ahogy a piaon is. A vásárlónak is meg kell bíznia az eladóban, hiszen az eladó is átverheti. Nem loptam, de megkértek, hogy nyissam ki a táskámat, majd miután kiderült, hogy tényleg nem loptam, még bocsánatot se kért. Úgy gondolom, hogy ez gyanusításnak számít, és mivel még bocsánatot se kért, ez becsületsértés. Feljelenthetem? Egész nap emiatt voltam ideges, és szarul éreztem magamat, hogy meggyanusított.
2010. okt. 24. 09:37
1 2 3 4 5
 21/45 A kérdező kommentje:
Az hogy kiírják a szabályokat, jelesül, hogy megállíthatnak, még nem jelent semmit arra, vonatkozóan, hogyha megszeged, mit tehetnek. Ez utóbbit a törvény és a jog szabályozza. A kérdésemre még mindig nem válaszolt senki egyértelműen. Nevezetesen csak akkor tarthat fel jogosan, ha megmondja milyen jogszabály alapján? És vádolnia kell-e?
2010. okt. 25. 08:09
 22/45 anonim ***** válasza:

így van, kedves kérdező, akkor próbálok neked válaszolni ...

1,

Az h ő kiírja a falra, h ez meg az van, az semmit nem jelent, ennyi erővel én kiírom az ajtómra, h aki becsenget, azt megölöm, és akkor védve vagyok ?? Na nem.

2,

Jogszabályt nem fog veled közölni, mert annyi esze nincs. Csakis akkor állíthat meg (elvileg), ha erre objektíven nagyon nyomós oka van. Azaz csak mert ő úgy látta, mintha ... na így nem. De ha van egyértelmű kamerafelvétel h te eltetted a zsebedbe x dolgot, és nem is fizetted ki, akkor már megállíthat, de ekkor sem pakoltathatja ki a táskád, max rendőrt hívhat. Tehát kell lennie olyan bizonyítéknak, ami megállja a helyét, mert ha indokolatlanul zaklat téged, és lejárat mások előtt, azaz sérti a becsületedet nagy nyilvánosság előtt, akkor egészen nyugodtan feljelentheted!

Ha még rendőrt is hív, és te azt tök nyugodtan megvárod, akkor még jobban megszívja, mert akkor még a hatóság előtt is vádol nem létező dologgal, úgyhogy egyel súlyosabb kategória jogilag.

Nézd ... a magyarok többsége birka, ezt tudni kell. De velem ilyet nem játszanak el, mert próbálták már párszor, aztán miután kioktattam a jogaira, érdekes módon már nem is akart semmit, pedig én készségesen felajánlottam h megvárom a rendőrt, de annak következményei lesznek részemről, és láss csodát, csak durrogott magában, és máris vége lett minden gyanúsítgatásnak.

Nekem konkrétan olyan esetem volt, h egy elektronikai áruházban rám akarták fogni h eltettem 4 db ceruza akksit, mivel a fényképgépemben ennyi volt, és ott próbálgattam egy másikkal. Na érdekes módon nem volt kamerafelvételük arról h én kibontom stb, meg aztán bizonyítható volt később h az enyém volt, és tudod meddig vittem a dolgot? Mivel körbeállt 4 szekrényajtó ürge és elvették tőlem azt a 4 nyomorult akksit, és megírták a feljelentést, én mindezt hagytam nyugodtan, de alá nem írtam, utána pedig feljelentést tettem ellenük csoportos rablás miatt. Éppen csak megúszták egy felfüggesztettel + kizárták a vagyonőri kamarából a 4 szekrényajtót.

Ugyanis megfelelt a kritériumnak ... fenyegetéssel elvették az én tulajdonomat. Ennyi.

Továbbra is azt mondom, kicsit tudatosabbnak kéne már lennünk, és ismerni saját jogainkat ... jelenleg ezek a bizt. őrök amolyan kiskirály-kategóriában vannak, de véget kéne már vetni ennek egyszer és mindenkorra. Pár ilyen feljelentés ellenük, és hidd el, utána meggondolja, hogy megállítson-e.

Egy valamire figyelj nagyon! Ne hagyd magad bevinni semmilyen helyiségbe, ahol nem látnak és csak velük vagy, mert ott azt fognak rád amit akarnak és még majd 10-en fogják tanúsítani, hogy a zsebedben volt, na meg olyat is hallottam már h agyonverték a pacienst finoman szólva, ahova éppen nem lát a kamera, és ennyi, azaz veszett ügy akkor!

Csakis a nagyközönség előtt legyél hajlandó a rendőrt megvárni, azaz ott szépen a bejáratnál, nincs semmiféle kis szoba meg ilyen szoba meg olyan szoba ... !!

2010. okt. 25. 08:31
 23/45 anonim ***** válasza:
Most mi nem egyértelmű ezen? Amíg magánterületen vagy, a területen tartózkodás szabályait a tulajdonos hozza, az ő érdekében egy megbízottja pediglen eljárhat. Az eljárás abban merül ki, hogy ha *felmerül* annak gyanúja, hogy megkárosítottad a tulajdonost, akkor feltartóztathatnak a rendőrség kiérkezéséig. Át nem kutathatnak, egyebet nem tehetnek, mindössze közös érdekből kérhetnek, hogy pakold ki a táskád, ruhádat. Nem kell megtenned, de akkor a rendőr megérkezvén átkutat úgy is. Ha és amennyiben a biztonsági munkatársnak ellenszegülést mutatsz, ezen ellenszegüléssel egyenlő arányban és eszközzel megakadályozhat abban, hogy elhagyd a helyszínt. Nem többel és nem kevesebbel. Ehhez nem kell szabályzat sem, mivel magánterületen vagy, de egyébként nyilván van. Még egy putri vendéglátóegységben is, nemhogy egy nagy áruházban. A biztonsági munkatárs a feltartóztatással nem követi el a személyi szabadság korlátozása cselekményt sem. A rágalmazás minősített vétségét akkor követi el, ha aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt jelentős érdeksérelmet okoz. Becsületsértésbe meg bele se menjünk, nem érdemes.
2010. okt. 25. 08:35
 24/45 A kérdező kommentje:

Kedves 08:35

Nem érted a kérdésemet, továbbra is csak azt írtad, amit már tudunk. Az oké, hogy megállíthat arányos eszközökkel, de azt kérdezem, hogy ezt úgy is megteheti-e hogy nem tudja mire hivatkozik. Tegyük fel hogy megállít, erre megkérdem milyen jogszabály alapján, nem tudja megmondani, ezért én el akarok menni, akkor erőszakkal ott tart, utána akármi történik is, feljelenthetem-e, mert anélkül hogy megmondta volna miért és mi alapján, feltartott. Azt gondolom igen, hiszen ha nem tudja mire hivatkozik, vagy rossz jogszabályra hivatkozik, akkor nem várhatja el tőlem senki, hogy én a saját időmet arra pazaroljam, hogy ő rendőrt hív. Tegyük fel például, hogy a biztonsági őr rossz jogszabályt mond, például egy olyan jogszabály számát mondja, ami arról szól, hogy nem szabad szemetelni. Akkor nyilván elmegyek, mert nem szemeteltem.

2010. okt. 25. 13:17
 25/45 anonim ***** válasza:

Nem kell bemondania a jogszabály számát.

Az anélkül is érvényes,rád, hogy előtte külön szólnának.

Egyszer olvasd el, hogy mi van pl egy tesco bejáratánál kiírva, és az sok mindent tisztázna benned.

2010. okt. 25. 14:15
 26/45 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező, nem tahóságból írom, de kicsit azt érzem, hogy te szándékosan nem akarod megérteni, hátha ennek hatására egyszer (tízmilliomodik hsz után) kiderül, hogy mégis igazad van. Nem kell semmilyen jogszabályt bemagolnia és elmondani neked (a felszólításodra), elég egyszerűen annyit mondania, hogy te márpedig addig nem mész tovább, amíg a) kiérnek a rendőrök, b) meg nem mutatod a táskád, zsebeidet. Ez ennyire egyszerű. Ennyit jegyezz meg: megállíthat, ha úgy látja, hogy megkárosítottad a céget, aminek tisztázására lehetőséget is ad egyben - persze csak ha nem problémázol.

"Tegyük fel például, hogy a biztonsági őr rossz jogszabályt mond" - nem, ez nem az a mese. Nincs olyan jogszabály, ami felülírná a magánterület szabályrendszerét, maximum a nem szabályozott kérdésekben lehet általánosan irányadó. Ez a szabályzat meg ki van függesztve, vagy amíg várod a rendőröket, akár el is olvashatod.

"például egy olyan jogszabály számát mondja, ami arról szól, hogy nem szabad szemetelni. Akkor nyilván elmegyek, mert nem szemeteltem." - nem mond, de ha mond is, teljesen mindegy. Nem mész el a területről még akkor sem, ha nem szemeteltél. Ez csak a te állításod, minthogy lopás esetén is csak te állítod, hogy nem valósítottad meg. Majd a rendőrök eldöntik, hogy megalapozható-e a gyanú arra, hogy szemeteltél-e, vagy loptál-e, és feljelentenek, vagy egyiket se és békén hagynak.

2010. okt. 25. 14:27
 27/45 A kérdező kommentje:
Hihetetlen, de még mindig nem értitek, hogy mit kérdezek. Nem azt kérdeztem, hogy érvényes-e a jogszabály anélkül is, hogy elmondaná, vagy idézné. A kérdés az, hogy pontosan mi alapján és mivel vádol. Mondjuk vendéget fogadok, és nem lop el semmit, ezt akár én is tudom, de heccből, ha olyan kedvem van, akkor jogosan erőszakkal ott tarthatom és kihívhatom a rendőrséget? Ha nem számít, hogy mint mond a biztonsági őr, akkor akár az is lehet hogy nem mond semmit, tehát szó nélkül erőszakkal lefoghat az üzletben? Nem. Tehát nyilván számít, hogy mit mond.
2010. okt. 25. 18:55
 28/45 anonim ***** válasza:

"Mondjuk vendéget fogadok, és nem lop el semmit, ezt akár én is tudom, de heccből, ha olyan kedvem van, akkor jogosan erőszakkal ott tarthatom és kihívhatom a rendőrséget"

Igen. Pontosan, ott tarthatod, és ehhez nem kell jogszabályt lebegtetned a "vendég" előtt.

2010. okt. 25. 22:24
 29/45 anonim ***** válasza:

ez baromság ....

szépen is néznénk ki , h ha én kiírnám az ajtómra h aki vendégségbe jön, azt kibilincselem a radiátorhoz és mielőtt elmenne, mindenét átkutatom ..

könyörgöm, azt az apróságot feléejti el mindenki h a bizt. őr NEM HATÓSÁG !!!!!!!

ugyan annyi joga van mint bármely más állampolgárnak !

nagyon sok idiótaságot írtok, ne is haragudj, valaki meg szinte szóról szórta be is idézi itt a rágalmazás minősített esetét, és akkor utána kijelenti, h mégsem az .. már hogyne lenne az ... melyik eleme hiányzik ?? és miért is nem sérti a személyi szabadságodat, ha indokolatlanul tart vissza ??

kedves kérdező, szívesen elmaygaráznám neked, de már belefáradtam mert azt érzem h tök hiába írok harmadszor is

2010. okt. 25. 23:41
 30/45 anonim ***** válasza:

1, az h a bejéáratra mit ír ki, az tök mindegy

2, ha nem csináltál semmit, és biztos vbagy magadban, akkor márpedig ne engedj a molesztálásnak és kérd ki magadnak, semmit nem tehetnek! ha rendőrt hív és megszívja mert semmi bizonyíték és mégis feltartott X ideig + nagy nyilvánosság előtt beletaposott a becsületedbe, akkor az bizony kemény lehet, csak sokan birkák, ahogy mondtam volt

miért olyan nehéz ez ???

2010. okt. 25. 23:44
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!