Biztonsági őr milyen esetben és mi alapján pakoltathatja ki a saját táskát?
Joga van felszólítani a kipakolásra, neked jogod van ezt megtagadni, erre neki, mivel feltételezi hogy bűncselekményt követtél el joga van feltartóztatni és a rendőrség megérkezéséig a magánterületen tartani. Ha fizikálisan ellenállsz erőszakot alkalmazhat.
Vagyonőr vagyok régóta, mi is így szoktunk eljárni, bár már régen nem áruházban dolgozom, gondolom most is ez a gyakorlat.
dehogy van joga fizikai erőpszakot alkalmazni? ne idegesíts már ...
Ha a delikvens pedig azt mondja, h na oké, várjuk meg a rendőröket, és mégsincs semmi, na akkro meg felmerül a személyi szabadság korlátozásának kérdése + becsületsértés + ráadásul már mást a hatóság előtt bűncselekménnyel (szasbálysértéssel) hamisan vádolt ...
Úgyhogy nem olyan egyszerű ez, csak itt nálunk kicsit elszakadt a ló ezekkel a tesco-gorilla típusú biztonsági őrökkel.
"felmerül a személyi szabadság korlátozásának kérdése"
Nem merül fel. Hallottál egy ilyen beszédes jogsértést, és mindenhol alkalmazni akarod - hibásan. Nézz utána előbb.
sok értelme lenne a biztonsági őrnek. magyarul ha te lopsz még ha észre veszi is, akkor sem nézheti pakoltathatja ki a táskádat vagy nézhet bele és persze ott sem tarthat addig, amíg a rendőr meg nem érkezik, mert korlátozza a te szabadságod. gondolkodj má!
mellesleg nem tudom mit van ezen mindenki fennakadva. tényleg gond a lopás, én is figyelnék, ha eladó lennék. nem értem miért a biztonsági őrt kell bántani, ő csak elvégzi a feladatát. mikor véletlenül a bejáraton jöttem ki szólt, hogy bele kell néznie a táskámba, mondom oké, szegény úgy elpirult, mikor meglátta benne a halom betétet. neki sokkal cikibb volt, mint nekem, elhiheted. egyszerűen ez a kötelessége. aki nem lop, annak nincs mitől félnie. lehet, hogy stílusra némelyik bunkó, de nem lépik túl a hatáskörüket, mert úgy kirúgják őket, mint a huzat. múltkor bevásárláskor kifizettem már az intant kávét és besípolt még a pénztárnál. jött az őr a pénztáros pedig mondta, hogy biztosan a kávé(van benne ilyen kis csík). mivel pakoltam a kávé pedig az egyik zacsi tetején volt mondtam az őrnek, hogy vegye ki nyugodtan. erre azt mondta, hogy adjam oda, mert ha belenyúl kirúgják, mert ahhoz nincs joga(és az sem érdekel senkit, hogy én megengedtem).
szóval az ilyeneken túl kell lépni. de ha neked az a legnagyobb gondod, hogy miként jelents fel valakit, aki a munkáját végzi(egyébként röhejesen kevés pénzért, tudom, apósom is őr), akkor tessék.
Áruházak bejáratánál van egy pár oldalas papír, amin kiírják a szabályokat. Te ha beléptél, akkor ezzel elfogadtad ezeket. Az őr megkér, hogy mutasd meg a táskád tartalmát, te ezt megtagadhatod, de ő erre mondhatja, hogy akkor nem viheted el a táskát. Ugyanezt otthon vendéggel ugyanúgy megteheted.
A vagyonőr képzés nagy része jogszabályok oktatása. Megtanitják az őröket, hogy járjanak el jogszerűen, hogy ne kerüljenek bajba.
23:14
na erre szteminkább ne hivatkozz, tudod én oktattam vagyonőröket, és egy órán kb 10x döbbentem le azon a sötétségen, amit a 8 általánosukkal össze képesek hozni ...
ezeknek jogi ismereteket ?? és akkor a képzés legvégén, kérdeztem valamire hogy na ez vajon így ebben a felállásban bűncselekmény vagy szabsértés? erre meg elkezdi nekem a sokeszű, hogy ez egy "szabálysértési vétség" .... én pedig sikítottam, mondom na ez speciel így nem létezik, de örülök h 3 hó alatt ennyit sikerült felfognia :))))
szal sztem az ismereteikre ne alapozz :))
mellesleg természetesen nem foghatja ott a táskádat! ember, gondolkozz már! én egy ilyenből olyan cirkuszt csinálnák, hogy rúgnák ki két lábbal másnap, az is biztos
"nem foghatja ott a táskádat! ember, gondolkozz már!"
És te mondod, hogy ezt oktatod?
Tanulj jogot kisöcsi.
"hogy rúgnák ki két lábbal másnap"
"mondhatja" az azt jelenti, hogy jogilag megteheti, nem biztos, hogy a legjobb ötlet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!