Ha egy autós a bicikliúton várakozik, belehajthatok biciklivel úgy, hogy utána az autóját és az én testi épségemet és biciklim épségét ért kár őt fogja terhelni?
Úgy általában nagyon sokaknak:
"Most tényleg azt bizonygatjátok, hogy ha jármű-forgalomra kijelölt helyen valaki ledekkol konkrét tiltás ellenére, akkor a megállása következtében bekövetkező balesetben egyáltalán felmerül az ott, szabályosan közlekedő felelőssége?!"
Igen, a károsult is felelős lehet a kárért adott esetben ....Kárenyhítés szabályai.
Koplárovics Béci-nek:
Én nagyjából 20 éve bringázok, úgyhogy nekem sajnos meg van a kép.
Ülj fel egy 28-as, verseny-áttételre átalakított MTB-ra, gyorsulj fel 35-40-re, és hamar meg lesz neked is. Ha 35-40 Km/h-ás sebességnél megpróbálsz kitérni, akkorát esel mint a tanyasi ló. De mivel hajtásban voltam így csak "odaléptem", ugyanebben a pillanatban felrántottam a kormányt.
De biztos vagyok benne hogy ha megpróbáltam volna kitérni, akkor az elvágódó biciklivel kaszálom ki a lábát. Oly mindegy lett volna az ő szempontjából, az enyémből viszont nem.
Napi szinten hajtok a forgalomban, és hatalmas b'romságnak tartom a bicikli-utat. Amint odaérek egyhez, meg kell állnom, leszállnom, feltolnom a bicikli-útra, és ott haladni tovább. 20 métert vagy annyit sem, mert az út mondjuk jobbra megy, én meg egyenesen. És az is egy életveszélyes kialakítás, amikor nagyon sok esetben a régi, széles gyalogosjárdát hosszában kettéosztják, és úgy csinálnak bicikli-utat. Szerinted melyik gyalogosnak jut el a tudatáig, hogy a mellette lévő sávban a megengedett sebesség 40 Km/h? Egyszer egy kis-csávó csókolta meg a buszváró üvegét hátulról. Ökörködhettek a buszmegállóban, és beugrott a sávom közepére. Örüljön hogy ennyivel megúszta. Én pedig nem vagyok egy ijedős fajta, úgyhogy simán megtartottam a bringát, nem estem el. Tisztán hallottam a koppanást. XDXDXD
A te bringás múltadról pedig van sejtésem. Van egy MTB-d, és néha felülsz rá. Vagy van egy csili-vili qrva drága versenybringád, megvetted hozzá a kötelező "b'zi-rucit", és nyaranta feszítesz benne a városban.
Én minden nap a forgalomban vagyok. Mint más a kocsijával.
"Szerinted melyik gyalogosnak jut el a tudatáig, hogy a mellette lévő sávban a megengedett sebesség 40 Km/h?"
Az ő szempontjából ugyan nem sokat számít, de kerékpárúton 30 a megengedett sebesség. Legalább a szabályokat tudnád. Akkor nem hoznál szégyent a bringásokra. Plusz ott van a közlekedésben általános dolog, hogy a lehet az nem azt jelenti, hogy annyival kell menni. Ott van még az is, hogy út- és látási viszonyoknak megfelelően. Azaz ha egy kanyar után nem látok, akkor nem úgy megyek bele, hogy ott egy betonfal is lehet. Vagy egy kamion odaparkolt. Dehát ezeket szerintem fölsölegesen magyarázom. Van az a bringás, mint autósban a BMW-s. A fullkreténidióta. Egyelőre nagyon azt hozod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!