Jól tudom hogy a túladott szabik visszakövetelésére jogszerű eszköze nincs a cégnek? vagyis, ha a cég kiadta, és én felmondok, akkor kap egy IJ (így járt) kártyát a cég?
Én úgy tudom, hogy a szabik időarányosan kerülnek elszámolásra felmondáskor.
Így ha te június végén megszünteted a munkaviszonyt és 20 nap éves szabidból 12-őt felhasználtál, akkor a kettő nappal elkell számolnod a régi munkáltatód felé, míg az új munkáltatódnál 10 nap szabadsággal indulsz júliusban.
" az utolsó fizetésedből levonják azokat a napokat."
Hát a jogiforum.hu tök mást mondott. A túladott szabik visszakövetelésére a cégnek az "új" Mt alapján (mely új mt már maga is 10 éves) nem követelhető vissza semmi indokkal.
és azért egy munkajogász ügyvéd szavára inkább adok. Mindegy, megvárom a cég mit lép, ha levonja, akkor bíróság és ott majd eldől.
True, a munkajogász szavára én is jobban adnék, mint a GYK kommentekére.
Deee szerintem nagyon magas napi béred kell legyen, hogy megérje bíróságra menni:D Szerintem, legalábbis.
És hát jogos, a magyar rendszerrel nem vagoyk tisztában, az alapján írtam, hogy én nap mint nap cisnálom ezeket a levonásokat régebben holland, jelenleg angliai cégnél (HR-es vagyok, jelenleg emberek cétől való eltávolításával foglalkozom) és ott egyszerűen kiszámoljuk, ha levonás van jóváhagyatjuk a céggel aztán megy is a bérszámfejtéshez. Deee Magyarországra még nem cisnáltam ilyet, bár elképzelni se tudom miért akarná bárki megváltoztatni ezt a rendszert, ha egyszer kiszámítható és védi mindkét félt.
"és azért egy munkajogász ügyvéd szavára inkább adok."
Azért tetted fel a kérdésedet itt is?
Elárulom, a túlszabadságolás nincs nevesítve egy jogi passzusban sem, de az igen, hogy a jogalap nélküli gazagodás torvényellenes.
Tehát a cég minden további nélkül kovetelheti tőled azoknak a napoknak a feléd kifizetett osszegét, amikor te nem végeztél munkát.
"Tehát a cég minden további nélkül kovetelheti tőled azoknak a napoknak a feléd kifizetett osszegét,"
követelhet bármit a cég a családi ékszereket is, csak ennek a dolgozó nem köteles eleget tenni. ha meg a cég levon, bíróság, és az alkalmazottnak fognak igazat adni.
A szabadságot jogszerűen a munkáltató engedélyével vette ki, innentől téma lezárva. MIért nem ügyelt a cég az időarányosságra és mondta azt hogy nincs szabi. Megtehette volna nem tette meg, nyasgem.
Ezt nem háríthatja az alkalmazottra.
És ez joggyakorlati kérdés ezer és ezer ilyen ügy volt (van lesz...) és a cégek elbukják ezeket.
"követelhet bármit a cég a családi ékszereket is, csak ennek a dolgozó nem köteles eleget tenni."
Már miért ne lenne koteles? A k itartozik, az koteles a tartozását megfizetni a hitelező felé. Ha nem teszi, majd jól megszopoatják.
" ha meg a cég levon, bíróság,"
A cég levon, mert le is vonhat. Akinél más ingósága van, az is visszatarthatja azt, amíg az a más ki nem fizeti a tartozását.
Itt is ez a helyzet.
egy fillért le nem vonhat, ha megteszi bíróság.
mondom: nem az itteni fitymacsattogtatók véleménye számít hanem munkajogászoké (ld jogiforum.hu)
"A cég levon, mert le is vonhat. "
Jogcím, kód, amit a bérlapon a levonás mellett feltüntet? Mely jogcím, mely kód-várom!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!