Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Családi pénzügyek. Ki örökli...

Családi pénzügyek. Ki örökli a hitelt? Mit lehet tenni?

Figyelt kérdés

Anyukám vett egy ingatlant a bátyámnak. 20 M forint hitelt vett fel. Az ő nevén van. Ha esetleg anyukám elhunyna(véletlen se történjen ilyen), akkor kettőnkre szállna a hitel?

Csak a bátyám használja azt a lakást, de tudom, hogy megkövetelné tőlem, hogy fizessem ha így adódna. Anyám nem akar végrendeletet írni, mert még fiatal. (60 éves). Én viszont ekkora hitellel a nyakamban, amit arra vettem fel, hogy az egyik gyerekem élvezze csak, igenis írnék. Lehet valamit tenni ha neadjisten öröklünk? Meg lehetne oldani, hogy ő fizesse csak a hitelt, hisz ő használja az ingatlant?

Tudom, majd jönnek a kommentek, hogy anyám halálát várom, meg stb. Meg hogy csak az anyagiak érdekelnek.

2021. dec. 3. 21:25
1 2 3 4 5 6 7
 41/65 A kérdező kommentje:
Amúgy szerintetek jogosan várom el, hogy én is kapjak kulcsot az új lakáshoz? Hisz a tesómnak is van a miénkhez.
2021. dec. 4. 00:09
 42/65 anonim ***** válasza:
59%

Fura egy helyzet. Vettek neki, de nem az övé, csak használja. Mégsem neki lett véve úgy... Ha nincs végrendelet, nyilván akkor közös ha tetszik ha nem. Mindennel együtt. Anyádnak vázold fel a helyzetet ha fontos ez a dolog, mond el amiket itt írták többen...

De szerintem a hitel mindenhogy kettőtökre száll, mert az a nevén van és gondolom a lakáson jelzálog van... hiába lenne a lakás a testvéred nevén. Ő átvállalhatja ha átvállalja... szerintem. De lehet rosszul gondolom... Korán van munka után.

2021. dec. 4. 06:39
 43/65 anonim ***** válasza:
85%
Nem lenne a tesódé az a lakás se. Elmégy bíróságra, kéred a közös tulajdon felbontását. Vagy kifizeti a te részed, vagy eladjátok az egészet. Amíg benne lakik, a te részedre követelhetsz tőle bérleti díjat.
2021. dec. 4. 08:09
 44/65 kovpet ***** válasza:
36%

"Amúgy szerintetek jogosan várom el, hogy én is kapjak kulcsot az új lakáshoz?"

Minek az neked? A végén rádfogják, hogy eltűnt valami és te loptad el. Amit bizonyítani nyilván nem lehet majd, hiszen nem igaz, de a kabátlopási ügybe belekeveredtél ezzel.

Majd ha aktuális lesz (reméljük, sokára), menj el ügyvédhez a pontos adatokkal, ő lekéri a tulajdoni lapokat meg beszerzi a többi papírt és elmondja, hogy mik a lehetőségeid.

2021. dec. 4. 11:32
 45/65 A kérdező kommentje:

Nem tudom. Félő, hogy mivel nála a kulcs, magáénak érezné. Tehát ha ügyvèdhez megyek a papírokkal, ők simán csináltatnak nekem egy kulcsot? Azaz elintézik, hogy legyen?

Ne haragudjatok, eddig eléggé gyerekként éltem, nem kellett jogi dolgokkal foglalkoznom és még nem sok sejtésem van róla.

Igen, kicsit féltékeny vagyok( amellett, hogy tényleg félek ezektől az anyagiaktól)...

De szerintem érthető.

2021. dec. 4. 11:36
 46/65 anonim ***** válasza:
92%

Dehogy csináltat kulcsot az ügyvéd, ne viccelj.

Neked - egyelőre - nem ügyvédre van szükséged, hanem egy jó terapeutára, hogy megtanulj végre kiállni magadért és ne hagyd, hogy az anyád/bátyád téged leuraljon. Hajrá!!!

2021. dec. 4. 11:42
 47/65 A kérdező kommentje:

Nem arra gondoltam, hogy most.

Hanem arra, ha majd neadjisten ránk szállna a ház és nála lenne minden kulcs. Akkor tudna nekem szerezni az ügyvéd?

Nincs pénzem terapeutára, még tanulok.

2021. dec. 4. 12:08
 48/65 anonim ***** válasza:
87%

A 24-es felvetése igen érdekes. Egy 60 éves csak úgy kaphatott 20 millió kölcsönt, hogy jelzálogjog van téve ingatlanra. Mivel a vásárolt ingatlan értéke ehhez kevés (20 milliós hitelt nem adnak senkinek egy 20 milliós értékű házra), jó eséllyel jelzálogjog van a családi házon IS.

Ezt mindenképpen érdemes volna tisztázni, ha tényleg így van, akkor mindkét ingatlan sorsa attól függ, be vannak-e fizetve a törlesztők, borulás esetén mindkettő úszhat.

2021. dec. 4. 12:12
 49/65 kovpet ***** válasza:
76%

Nem érted. A tulajdoni- és birtokviszonyokat jogszabályok határozzák meg. Nem számít, hogy ki mit érez vagy gondol vagy vár el, a döntő szó a jogé.

Az sem számít, hogy kinek mihez van vagy nincs kulcsa. Ha a bíró kimondja, hogy kényszerértékesíteni kell az ingatlant, akkor meg kell tenni és a befolyó pénz fele a tied lesz akkor is, ha a tesód meg van győződve róla, hogy neki van a tulajdonában egy lakás, hiszen azt ő kapta és benne él. Nem, neki nincs lakása, csak használja azt és ez akkor is így van, ha tud róla és akkor is, ha nem tudja.

2021. dec. 4. 12:13
 50/65 anonim ***** válasza:
94%

Nem tud, nem fog, és nem is az ő dolga, hogy neked kulcsot szerezzen.

Ő egy ügyvéd, aki egyben nem a te gyámhivatal által kinevezett gondnokod is lesz. (Feltételezve, hogy cselekvőképes vagy. De ezt egyre inkább kétlem...)

2021. dec. 4. 12:19
1 2 3 4 5 6 7

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!