Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Családi pénzügyek. Ki örökli...

Családi pénzügyek. Ki örökli a hitelt? Mit lehet tenni?

Figyelt kérdés

Anyukám vett egy ingatlant a bátyámnak. 20 M forint hitelt vett fel. Az ő nevén van. Ha esetleg anyukám elhunyna(véletlen se történjen ilyen), akkor kettőnkre szállna a hitel?

Csak a bátyám használja azt a lakást, de tudom, hogy megkövetelné tőlem, hogy fizessem ha így adódna. Anyám nem akar végrendeletet írni, mert még fiatal. (60 éves). Én viszont ekkora hitellel a nyakamban, amit arra vettem fel, hogy az egyik gyerekem élvezze csak, igenis írnék. Lehet valamit tenni ha neadjisten öröklünk? Meg lehetne oldani, hogy ő fizesse csak a hitelt, hisz ő használja az ingatlant?

Tudom, majd jönnek a kommentek, hogy anyám halálát várom, meg stb. Meg hogy csak az anyagiak érdekelnek.

2021. dec. 3. 21:25
1 2 3 4 5 6 7
 21/65 A kérdező kommentje:
Remélem. Mert van ismerettségi körben több ember is, akinek van is öröksége meg nem is. Addig jó amíg él anyukám.
2021. dec. 3. 22:20
 22/65 anonim válasza:
24%
És a hitelbiztosítás?
2021. dec. 3. 22:23
 23/65 anonim ***** válasza:
88%

Kérdező, általában azok nem jutnak hozzá az örökségükhöz, ahol van túlélő házastárs, aki megkapta a haszonélvezeti jogot. No, amíg ő él, addig nincs örökség. Csak papíron, nagyjából.

De ti kellen örököltök, és szépen megmagyarázod majd a tesódnak, hogy vagy megegyeztek a továbbiakban, vagy közös tulajdon megszüntetése iránti pert indítasz, de abból senki nem jön ki jól.

2021. dec. 3. 22:28
 24/65 anonim ***** válasza:
75%
Csak nekem fura, hogy 60 évesnek hogy adhattak 20 millió hitelt?
2021. dec. 3. 22:49
 25/65 A kérdező kommentje:

Szerintem is köss bele.

Bár, igazat kell adjak, ezen én sem gondolkoztam.

2021. dec. 3. 22:55
 26/65 A kérdező kommentje:
22-es; ilyen részletekről sajnos/nem sajnos nem tudok
2021. dec. 3. 22:58
 27/65 anonim ***** válasza:
82%
Egyébként olyan szempontból nem értem a problémát, hogy ha tegyük fel anyukád a közeljövőben elhunyna, és mondjuk bátyád tartaná magát ahhoz hogy övé a lakás + a hitel, tiéd pedig a családi ház, mivel a közelmúltban volt véve a lakás, a hitelt még bőven törleszteni kell, így a tesód elég rosszul járna hozzád képest. Ha viszont nem ír anyukád végrendeletet, akkor minden tulajdonát és a hitelét is ketten öröklitek, akkor teljesen jogos hogy neked is fizetned kell a hitel egy részét, ha a lakás 1 része is a tiéd. Ha lemondasz a lakásról, akkor a hitelt a bátyád fogja tovább fizetni. Továbbra is azt gondolom hogy még mindig te járnál jobban a családi házzal, mint a bátyád egy 20millió hiteles lakással. Ha így végiggondolod, bárhogy alakul, te ebből nem jöhetsz ki rosszul, sőt mint az előbb írtam, szerintem a bátyád járna rosszabbul, ha anyukád ne adj isten a közeljövőben elhunyna.
2021. dec. 3. 22:58
 28/65 A kérdező kommentje:

Az általad felvázoltak alapján igen. Viszont akkor, ha ő használná és közösen fizetnénk+ még a családi is feles lenne, akkor rosszul.

Beleegyezése nélkül lemondhatok róla?

2021. dec. 3. 23:00
 29/65 A kérdező kommentje:

A tesóm szerintem úgy képzeli el, hogy majd közös lesz a családi is és még pluszban ketten fizessük a hitelt arra a lakásra, amit csak ő használ. Hisz “ő kapta”.

Nem beszéltünk erről, nem is beszelünk nagyon, de ismerem eléggé. Tudom milyen.

2021. dec. 3. 23:02
 30/65 anonim ***** válasza:
79%
24. Miért ne kaphatna ennyi hitelt? Jól is néznénk ki ha a bankok csak az életkort vennék alapul egy hitel igénylésnél. Elég sok szempontot figyelembe vesznek annak eldöntésére hogy hitelképes-e az illető vagy sem. Nyilván az anyukája hiába 60 éves, ingatlannal rendelkezik, ami lehet hogy teljesen hitelmentes, valamint van egy korrekt biztos havi jövedelme, kellő önrésszel is rendelkezhet. Azért egy 60 éves ember még nincs fél lábbal a sírban. Pláne hogy ott van 2 gyereke akik örökölni fognak, a hitelt is öröklik, a banknak meg ugyanmindegy hogy ki fizeti vissza a pénzt.
2021. dec. 3. 23:04
1 2 3 4 5 6 7

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!