Családi pénzügyek. Ki örökli a hitelt? Mit lehet tenni?
Anyukám vett egy ingatlant a bátyámnak. 20 M forint hitelt vett fel. Az ő nevén van. Ha esetleg anyukám elhunyna(véletlen se történjen ilyen), akkor kettőnkre szállna a hitel?
Csak a bátyám használja azt a lakást, de tudom, hogy megkövetelné tőlem, hogy fizessem ha így adódna. Anyám nem akar végrendeletet írni, mert még fiatal. (60 éves). Én viszont ekkora hitellel a nyakamban, amit arra vettem fel, hogy az egyik gyerekem élvezze csak, igenis írnék. Lehet valamit tenni ha neadjisten öröklünk? Meg lehetne oldani, hogy ő fizesse csak a hitelt, hisz ő használja az ingatlant?
Tudom, majd jönnek a kommentek, hogy anyám halálát várom, meg stb. Meg hogy csak az anyagiak érdekelnek.
Hát ez szuper...
Egyébként szerintem logikus, hogy miért vagyok felháborodva. Ha így történne, akkor félig-meddig én vennék a testvéremnek egy lakást. Hiába lenne a fele a nevemen, ő lakna ott és ellehetetlenítene. Mert már most is úgy beszél róla, hogy az az övé.
Nem tudom. A miénk falun van, 2 szintes, 5 szobás.
Az övé megyeszékhelyen, másfél szobás. 20 +millió volt a “tesóm lakása”
Az lenne a helyes, de mint mondtam, anyámnak esze ágában sincs ezzel törődni.
Arra hivatkozva, hogy még fiatal vagyok, (20 éves vagyok), tanulok, még nem dolgozok, saját lakás minek nekem, az a testvéremnek kell, én majd úgyis a családi házban fogok lakni, mert lány vagyok. (?????)
De figyelj, mindent ketten örököltök, igen, kettőtöké a hitel, kettőtöké a családi ház, viszont(!) kettőtöké a lakás is, nem csak a bátyádé.
Ergo, ez nem úgy működik, hogy te csak fizeted a hitelt és ő lakik mégis a házban. Ha hőzöng, akkor beköltözöl mellé, esetleg beköltöztetsz a nyakára ingyen valami kisebbségit, jogod van hozzá, tied is a lakás. Vagy kéred a közös vagyon megszüntetését, akkor meg el kell adni a lakást, akár akarja, akár nem, és akkor abból vissza lehet fizetni a hitelt.
Hú! Ez eszembe se jutott utolsó! Nem is tudtam, hogy létezik ilyen.
Semmiképp sem költöznék be.
El lehet adni az engedélye nélkül?
Igen, azt tudom. De ő kitúrna onnan. És akkor hiába az enyém papíron.
Most viszont jó ötleteket adtatok. Mondjuk én tényleg akkor lennék nyugodt ha azt ő örökölné, a családit meg én. Kb egy árban lehetnek.
Tételezzük fel, hogy 20 M a falusi ház, 30 M a városi. Örököltök 2 db, összesen 50 milliót érő ingatlant, közösen. Levonódik belőle a 20 M hitel, így 30 M a tiszta örökség, vagyis fejenként 15-15 millió.
Tiéd a ház, de mivel ott 5 M pluszban lennél, azt majd kifizeted a tesódnak - egyeztessek rögtön a közjegyző előtt, hogy miként -, a tesódé a lakás, a 20 M hitel, meg az 5 M, ami kap tőled. Egyformán lesztek valami módon kifizetve, ne aggódj.
"De ő kitúrna onnan"
Hátha addigra felnősz és megtanulod képviselni az érdekeidet. Nincs olyan, hogy kitúr, az a tiéd is lesz, nem kell sz*rni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!