Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Családi pénzügyek. Ki örökli...

Családi pénzügyek. Ki örökli a hitelt? Mit lehet tenni?

Figyelt kérdés

Anyukám vett egy ingatlant a bátyámnak. 20 M forint hitelt vett fel. Az ő nevén van. Ha esetleg anyukám elhunyna(véletlen se történjen ilyen), akkor kettőnkre szállna a hitel?

Csak a bátyám használja azt a lakást, de tudom, hogy megkövetelné tőlem, hogy fizessem ha így adódna. Anyám nem akar végrendeletet írni, mert még fiatal. (60 éves). Én viszont ekkora hitellel a nyakamban, amit arra vettem fel, hogy az egyik gyerekem élvezze csak, igenis írnék. Lehet valamit tenni ha neadjisten öröklünk? Meg lehetne oldani, hogy ő fizesse csak a hitelt, hisz ő használja az ingatlant?

Tudom, majd jönnek a kommentek, hogy anyám halálát várom, meg stb. Meg hogy csak az anyagiak érdekelnek.

2021. dec. 3. 21:25
1 2 3 4 5 6 7
 1/65 anonim ***** válasza:
92%
Az anyád által felvett hitelnek mi a fedezete? A bátyád által lakott ingatlan? Ami ugye azt is jelenti egyben, hogy az ingatlan is az anyud nevén van?
2021. dec. 3. 21:35
 2/65 anonim ***** válasza:
84%

A hitelt az örökli, aki örököl az elhunyt után. Ha a hitel összege nagyobb, mint az örökség, akkor vagy az örökség értékéig elfogadod a hitelt, vagy mindkettőről lemondasz. Olyan opció nincs, hogy köszi a hitel nem kell, csak az örökség.

A lakást, amit a bátyádnak vett, kinek a nevére iratta? Része lesz az örökségnek?

2021. dec. 3. 21:35
 3/65 anonim ***** válasza:
93%

Ez szívás helyzet, mert lemondhatsz ugyan a hitelről, de akkor kompletten az egész örökségről lemondasz, pl. az anyád ingatlanjának rád eső részéről is.

Mondjuk tudod ki sajnálna egy olyan anyát, aki az egyik gyerekének vesz egy lakást, a másiknak meg nem, és még az ezzel kapcsolatos pénzügyeket sem intézi el...

2021. dec. 3. 21:37
 4/65 A kérdező kommentje:

Nekem azért nem kell a hitel, mert nem én használom. Nem fogom a bátyámnak fizetni ilyen esetben. Nincs jó viszonyom, valószínűleg nem is fogom sose használni azt az ingatlant.

Annyit tudok, hogy anyám nevén van az ingatlan.

2021. dec. 3. 21:39
 5/65 A kérdező kommentje:

Van egy nagy családi házunk.

És van ez a lakás amit a testvéremnek vett. Én még itthon élek.

Úgy beszéltük meg, hogy én majd úgyis maradok itt. Mármint a családi házban. Viszont ez nincs lepapírozva. Szóval papír nélkül fel is dughatom.

Ha lemondok a testvéremnek vásárolt lakás hiteléről, akkor a családi ház rám eső részét sem kapom meg?

Tudom, hogy az lesz ebből, hogy a testvérem kitaszít a neki vett ingatlanból, de a családi házon majd közösködni fog és közben elvárja, hogy fizessem a hitelt.

2021. dec. 3. 21:41
 6/65 anonim ***** válasza:
97%
Ha anyád nevén van, akkor felesben örököltök. Lakást hitellel együtt. És utána vagy a tesód kifizeti neked az ingatlan felét, vagy átvállalja a hitelt és övé a teljes lakás - majd azért számoljatok, hogy meglegyen az 50-50% -, vagy a közjegyzőnél szólsz, hogy neked nem kell semmi és a testvéred egyedül örököl.
2021. dec. 3. 21:44
 7/65 anonim ***** válasza:
100%
Mindent felesbe örököltök testvéreddel ami most anyád nevén van.
2021. dec. 3. 21:46
 8/65 anonim ***** válasza:
100%
Akkor mindkét ház felét öröklitek és mindenki a még vissza nem fizetett hitel felét. Olyan nincs, hogy "nekem nem kell a hitel". Teljesen mindegy öröklés szempontjából, mire lett felvéve.
2021. dec. 3. 21:46
 9/65 A kérdező kommentje:
És a családi ház? Ha nem fizetem a hitelt és a tesómé az egész lakás, akkor a családi ház fele még az enyém? Ebben az esetben kifizetném a testvéremet és enyém lenne a családi, ő meg abból kifizethetné a hitelt és övé lehetne a lakás. (Bár tudom ez nem ilyen egyszerű az életben. )
2021. dec. 3. 21:47
 10/65 anonim ***** válasza:
88%
A családi ház és a most tesód által használt lakás azonos értékű? Minden bizonnyal nem az.
2021. dec. 3. 21:50
1 2 3 4 5 6 7

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!