Családi pénzügyek. Ki örökli a hitelt? Mit lehet tenni?
Anyukám vett egy ingatlant a bátyámnak. 20 M forint hitelt vett fel. Az ő nevén van. Ha esetleg anyukám elhunyna(véletlen se történjen ilyen), akkor kettőnkre szállna a hitel?
Csak a bátyám használja azt a lakást, de tudom, hogy megkövetelné tőlem, hogy fizessem ha így adódna. Anyám nem akar végrendeletet írni, mert még fiatal. (60 éves). Én viszont ekkora hitellel a nyakamban, amit arra vettem fel, hogy az egyik gyerekem élvezze csak, igenis írnék. Lehet valamit tenni ha neadjisten öröklünk? Meg lehetne oldani, hogy ő fizesse csak a hitelt, hisz ő használja az ingatlant?
Tudom, majd jönnek a kommentek, hogy anyám halálát várom, meg stb. Meg hogy csak az anyagiak érdekelnek.
A hitelt az örökli, aki örököl az elhunyt után. Ha a hitel összege nagyobb, mint az örökség, akkor vagy az örökség értékéig elfogadod a hitelt, vagy mindkettőről lemondasz. Olyan opció nincs, hogy köszi a hitel nem kell, csak az örökség.
A lakást, amit a bátyádnak vett, kinek a nevére iratta? Része lesz az örökségnek?
Ez szívás helyzet, mert lemondhatsz ugyan a hitelről, de akkor kompletten az egész örökségről lemondasz, pl. az anyád ingatlanjának rád eső részéről is.
Mondjuk tudod ki sajnálna egy olyan anyát, aki az egyik gyerekének vesz egy lakást, a másiknak meg nem, és még az ezzel kapcsolatos pénzügyeket sem intézi el...
Nekem azért nem kell a hitel, mert nem én használom. Nem fogom a bátyámnak fizetni ilyen esetben. Nincs jó viszonyom, valószínűleg nem is fogom sose használni azt az ingatlant.
Annyit tudok, hogy anyám nevén van az ingatlan.
Van egy nagy családi házunk.
És van ez a lakás amit a testvéremnek vett. Én még itthon élek.
Úgy beszéltük meg, hogy én majd úgyis maradok itt. Mármint a családi házban. Viszont ez nincs lepapírozva. Szóval papír nélkül fel is dughatom.
Ha lemondok a testvéremnek vásárolt lakás hiteléről, akkor a családi ház rám eső részét sem kapom meg?
Tudom, hogy az lesz ebből, hogy a testvérem kitaszít a neki vett ingatlanból, de a családi házon majd közösködni fog és közben elvárja, hogy fizessem a hitelt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!