Haszonélvező követelhet-e bérleti/használati díjat a tulajdonostól?
Sajnos csak olyat találtam, hogy ha a haszonélvező bérbe akarná adni másnak az ingatlant, abban az esetben a tulajdonosnak előhasználati joga van, ami azt jelenti, hogy ugyanazokkal a feltételekkel, mint ahogyan a haszonélvező bérbe kívánta adni, a tulajdonos élhet a használat lehetőségével.
Egyébként irreálisnak tartom, hogy a haszonélvező kérhet a tulajdonostól bérleti díjat. Elvégre mi alapján határozza meg a díjat? Ha például azt mondja, hogy 500.000/hó, és a tulajdonos azt mondja, hogy nem, akkor kénytelen kiköltözni?
#60 vagyok:
Ja! Plusz az összes perköltség.
#60, nem egészen. A követelését feltételhez kötötte, amit ugyan én teljesíteni akartam, utólag mégis elállt tőle (az elállást is ügyvéden keresztül intézte, ezt pedig én tudom bizonyítani). Ennélfogva jelenleg élő követelése nincs. Ha pedig mégis igényt tartana rá a későbbiekben, arra az esetre indítottam meg azt az eljárást, amivel be tudok költözni a haszonélvezettel nem terhelt ingatlanomba.
A bíróság egyébként azt ítélhetné meg, hogy a havi 200.000 forint mennyire jogos (a környéken nincsenek ilyen bérleti díjak). Mert ugye ha kétmilliót követelne, arra már azt mondaná a bíróság, hogy irreális, de még talán erre is. De egyelőre ez lényegtelen.
#60 vagyok:
Tudod az a baj, hogy nem érted meg hogy ha bármiféle perre kerül sor, neked annyi.
Egy HASZONÉLVEZŐ esetében totálisan értelmetlen megkérdőjelezni a követelés MÉRTÉKÉNEK jogosságát! Erre azt fogja mondani a bíróság, "így jártál". Joga van anyagi igényt támasztani, és ha neked az nem tetszik, odébb lehet állni! Hiába vagy tulajdonos. Tényleg azt hiszed, hogy a farok fogja csóválni a kutyát? Ne akard már előírni neki, hogy mennyit kérhet! Szép "baleset" lenne. Ha két millát kérne, akkor sem tenne semmit a bíróság. Neki joga van követelni, neked pedig jogod van megtagadni, és elhúzni.
Majd én is besétálok a Tesco-ba, és kiverem a balhét hogy mindenhol olcsóbb a kenyér mint náluk, és követelem hogy féláron adják!
Kb ekkora baromságról beszélsz.
#63, és azzal mi a helyzet, hogy ő jogosan követelőzik, de én meg jogosan nem tehetem be a lábam a másik ingatlanomba, mert kizár onnan?
Az eszmefuttatásod alapján pedig akkor én is jogosan követelhetek a másik ingatlanban irreálisan nagy többlethasználati díjat, a bíróság pedig igazat fog nekem adni, ugye?
Akkor most tisztázzuk mindkét felállást, ami az ingatlan vonatkozásában fent áll.
Osztatlan közös tulajdon, 50%-ban terhelve haszonélvezeti joggal. Rád nézve ennél xarabb felállást nehéz elképzelni, de a másik tulajnak is lehet "boldog" perceket szerezni.Tudomásom szerint erre a verzióra nincsen konkrét előírás. Nektek kell egymás közt megegyezni! Meg kell egyenesen kérdezni a másik felet, hogy konkrétan mit szeretne!
Ha pénzt akarna követelni tőled, akkor kivéded a haszonélvezeti joggal nem terhelt tulajdonosi jogoddal. Ha albérlőt próbálna hozni, akkor pokollá teheted az életét, mivel az OSZTATLAN KÖZÖS jogviszonyból kifolyólag jogod van az ingatlan BÁRMELY részét használni, tehát te szabhatod meg éppen, hogy az ingatlan mely részét kívánod használni, mint a haszonélvezeti joggal NEM TERHELT, KÖZÖS tulajdonrészt!
Ez jogilag nem szabályozott. Bár 50%-ig szórakozhatna veled, de mivel az ingatlan OSZTATLAN KÖZÖS tulajdon, és te vagy a másik fél, ezért úgy szórakozol vele ahogy akarsz!
Beszéljétek meg hogy mit akar! Az alapállás az, hogy tőled pénzt nem fog látni, és köszönje meg ha te lehetővé teszed hogy pénzt lásson a haszonélvezeti jogából.
Egy példa:
Tegyük fel hogy leválaszt egy részt, és albérlőt jelent be.
Te kijelented, kihívod a rendőrséget, és kilakoltatod. Cumi.
Most írd le szépen és világosan, hogy pontosan mi az ábra az ingatlan tulajdonjogi vonatkozásában, mert kezd érthetetlennél válni amit írsz!
Az ingatlan osztatlan közös tulajdon?
Ha igen, kiknek van tulajdonjoga, és hány százalékban?
Kinek a tulajdonjoga van van mivel terhelve, és ki által?
#68-nak:
Már ott buktad, hogy egy haszonélvező annyit kér amennyit akar, senkinek semmi köze hozzá. Lehet perre menni, a haszonélvező közli hogy oks, akkor nem kérek pénzt hanem beköltözöm, te pedig ki. Akárhogy okoskodsz, xopni fogsz. Aztán ha nem költözne be akkor lehet perelni, és közli ismét a bérleti díjat ami ha nem tetszik akkor lehet perelni, ....
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!