Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Haszonélvező követelhet-e...

Haszonélvező követelhet-e bérleti/használati díjat a tulajdonostól?

Figyelt kérdés

Sajnos csak olyat találtam, hogy ha a haszonélvező bérbe akarná adni másnak az ingatlant, abban az esetben a tulajdonosnak előhasználati joga van, ami azt jelenti, hogy ugyanazokkal a feltételekkel, mint ahogyan a haszonélvező bérbe kívánta adni, a tulajdonos élhet a használat lehetőségével.

Egyébként irreálisnak tartom, hogy a haszonélvező kérhet a tulajdonostól bérleti díjat. Elvégre mi alapján határozza meg a díjat? Ha például azt mondja, hogy 500.000/hó, és a tulajdonos azt mondja, hogy nem, akkor kénytelen kiköltözni?

2021. szept. 23. 20:56
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 51/81 anonim ***** válasza:

#32, #33-nak (kérdezőnek):

Az megvan, hogy a "gugli jó barátod"?

De ha már ennyire szerencsétlen vagy, akkor segítek:

Új Ptk. – V. könyv (Dologi jog)

5:147. § [A haszonélvezeti jog tartalma]

(1) Haszonélvezeti jogánál fogva a jogosult a más személy tulajdonában álló dolgot birtokában tarthatja, használhatja, hasznosíthatja és hasznait szedheti.

[link]

2021. szept. 25. 16:35
 52/81 anonim ***** válasza:

Ismét #32:

És még én is "benéztem" a korábbi válaszomban!

"a más személy tulajdonában álló dolgot birtokában tarthatja,"

Vagyis indoklás nélkül kibaxhat.

Miért?

Mert ő a haszonélvező.

2021. szept. 25. 16:55
 53/81 anonim ***** válasza:

Újfent #32:

Remélem nem folytatod ...

2021. szept. 25. 17:03
 54/81 anonim ***** válasza:
Kérdező, azóta felkerestél mér egy ügyvédet? Azt írod valamelyik kommentedbe, hogy megteszed, és ide kiírod az ügyvéd válaszát.
2021. dec. 16. 14:12
 55/81 A kérdező kommentje:

Igen, mint utóbb kiderült, ha a követelésének nem teszek eleget, akkor birtokpert indítványozhat, aztán majd a bíróság eldönti, mi legyen. Ez azonban eddig nem történt meg, állítólag csak „bosszantani akart vele”.

Én viszont már tettem lépéseket azért, hogy az ingatlanomba bejuthassak (az osztatlan közös tulajdonba). Én nem csak bosszantani akarom, hanem be akarok oda költözni, amit szintén bíróságon tudok csak érvényesíteni, mivel a megkereséseimre nem reagál.

2021. dec. 16. 16:09
 56/81 anonim ***** válasza:
Két ingatlanról vagy egyről van szó? Azért kérdezem, mert ha egy ingatlan, és annak egyik részének Te vagy a tulaja a másik részének a tulaja az, aki egyben haszonélvező akkor max. bemehetsz szétnézni, állagmegóvás történik-e stb., de csak akkor használhatod, ha a haszonélvező megengedi. Beengedni köteles, de ez a maximum amit el tudsz érni.
2021. dec. 17. 07:30
 57/81 A kérdező kommentje:
Igen. Az egyik az enyém, amire haszonélvezete van, a másikban tulajdonostársak vagyunk, ott nincs haszonélvezet.
2021. dec. 17. 12:01
 58/81 anonim ***** válasza:
100%

Amennyiben tulajdonostárs vagy az ingatlanban - és nincs rajta senkinek haszonélvezeti joga- oda köteles téged beengedni a másik tulaj, lakhatsz az ingatlanban ezt nem akadályozhatja meg. Persze Ő is lakhat ott. Nem gondolom, hogy ez egy kellemes együttélés lenne, tekintve az előzményeket.

Azt tanácsolom, hogy Te is fogadj egy ügyvédet, ugyanis abba az ingatlanba amire haszonélvezeti joga van, tőled használati díjat követelt, akkor arra az ingatlanra vonatkozóan amibe ő csak résztulajdonos - de téged kizár- Te is kérhetsz tőle használati díjat az ingatlan azon részére amiben Te vagy a tulajdonos.

2021. dec. 17. 12:44
 59/81 A kérdező kommentje:

Igen, ezt megelőzendő szeretnék felköltözni.

Ez a történet egyébként eléggé kacifántos és gusztustalan, de ez az egész abból robbant ki, hogy ahol osztatlan közös tulajdon van, ott van egy harmadik tulajdonos is, akivel pereskedik (és az is egy nagyon érdekes kérdés, hogy miért kezdődött el a pereskedés). Tőlem is és tőle is egy csomó pénzt elszedett (tízmilliós nagyságrendben, és ezért van lelakva az én házam, mert nem volt pénzem felújítani), és ezek után még meg is lopott minket, és még ő követelőzik, mert haszonélvezete van ide. A másik tulajdonostárs elkezdett vele pereskedni, aztán a bíróságon a nálam haszonélvező bedobta, hogy amúgy ő tízmilliót költött arra az ingatlanra, ezzel érték növelődött, és nála pedig emiatt követelőzik. Viszont tudom, hogy azon a házon egy kapavágást nem csinált évtizedek óta, legfeljebb amit nagyon muszáj volt (illetve amit megcsinált 10.000 forintból, azt beírta a bíróságon, hogy arra 200.000 forintot költött, persze számlák még véletlenül sincsenek). Szóval én csak abba az általa szerinte értéknövelt ingatlanba akarok becuccolni, hadd élvezzem én is.

2021. dec. 17. 13:12
 60/81 anonim ***** válasza:

#51, #55-nek:

A saját hülyeséged fog úgy padlóra baxni, hogy a büdös életben nem állsz fel többet!

Ügyvéden keresztül megkeresett, ez a kiindulópont, mert ezt bizonyítani tudja. Ha megnyeri a pert, ami 100%, akkor LEVERI RAJTAD AZ ADDIG ELTELT IDŐ ALATT KIESETT HASZNOT IS!

Ha nem fizetsz, kezdeményezni fogja a jelzálog-terhelést!

Ezt elqrtad! Nem kicsit, NAGYON!

2021. dec. 25. 22:58
1 2 3 4 5 6 7 8 9

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!