Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Haszonélvező követelhet-e...

Haszonélvező követelhet-e bérleti/használati díjat a tulajdonostól?

Figyelt kérdés

Sajnos csak olyat találtam, hogy ha a haszonélvező bérbe akarná adni másnak az ingatlant, abban az esetben a tulajdonosnak előhasználati joga van, ami azt jelenti, hogy ugyanazokkal a feltételekkel, mint ahogyan a haszonélvező bérbe kívánta adni, a tulajdonos élhet a használat lehetőségével.

Egyébként irreálisnak tartom, hogy a haszonélvező kérhet a tulajdonostól bérleti díjat. Elvégre mi alapján határozza meg a díjat? Ha például azt mondja, hogy 500.000/hó, és a tulajdonos azt mondja, hogy nem, akkor kénytelen kiköltözni?

2021. szept. 23. 20:56
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 1/81 anonim ***** válasza:
100%

Igen.

De csak abban az esetben, ha tényleg van valaki, aki ennyiért kibérelné.

Egyébként a lényeg, hogy a haszonélvező akkor rakja ki a tulajt, amikor akarja. Ő az ingatlan haszonélvezője, tehát ha ő akarja használni az már elégséges a kilakoltatáshoz.

2021. szept. 23. 21:12
 2/81 anonim ***** válasza:
100%

Igen ki kell költöznie.

Sőt. A haszonélvező mindenféle körítés nélkül mondhatja azt a tulajdonosnak, hogy tipli van.

2021. szept. 23. 21:12
 3/81 A kérdező kommentje:

1#, #2, ez nem teljesen van így.

A haszonélvezőnek -vagy így, vagy úgy- HASZNÁLNIA kell az ingatlant. Tehát olyan nincs, hogy "tipli van", csak abban az esetben, hogyha ő maga be akar költözni, és nem kíván a tulajdonossal együtt élni. Sőt, a tulajdonosnak ellenőrzési joga van a haszonélvezővel szemben, amit tűrni köteles, tehát ha a használat nem az ingatlannak megfelelő, akkor a haszonélvezetért biztosíték kérhető, vagy bírósági úton felfüggeszthető a haszonélvezet, a feltételek teljesüléséig.

Kérlet titeket, hogy csak a kérdésre szorítkozzatok. Tehát: HA nincs más, aki bérelné az ingatlant, a haszonélvező pedig nem akar beköltözni, AKKOR kérhet-e akármilyen pénzt az ingatlan használatáért a TULAJDONOSTÓL?

2021. szept. 23. 21:18
 4/81 anonim ***** válasza:
100%

#1 vagyok:

"A haszonélvezőnek -vagy így, vagy úgy- HASZNÁLNIA kell az ingatlant. "

Szerinted az életvitelszerű ott-tartózkodás mi a p'csa?

2021. szept. 23. 21:23
 5/81 anonim ***** válasza:
100%

Ismét #1:

Ha nincs aki bérelné az ingatlant, és a haszonélvező nem akar beköltözni, akkor nincs joga pénzt kérni.

Viszont 5 perc alatt talál albérlőt, és azt a tulajnak kell kifizetni az előhasználati jogával, vagy megint csak TIPLI!

Nem értem, hogy mi az ami nem világos ebben?

2021. szept. 23. 21:27
 6/81 anonim ***** válasza:
100%

Újfent #5:

Ha a haszonélvező pénzt akar látni az ingatlanból, akkor fog is.

Vagy a tulajtól, vagy mástól. Neki az tökmindegy.

2021. szept. 23. 21:30
 7/81 A kérdező kommentje:

"Egyébként a lényeg, hogy a haszonélvező akkor rakja ki a tulajt, amikor akarja."

Erre a részére reagáltam.

A haszonélvező nem akar beköltözni, csak a megromlott viszony miatt elkezdett ezzel fenyegetőzni. A részletekbe nem szeretnék belemenni, a lényeg, hogy ügyvéden keresztül ezt küldte, és kételkedem benne, hogy hasraütésserűen küld egy random összegű követelést, és hogy az jogos.

Szerencsére van más alternatíva is, tehát nem fogok az utcán kikötni, de jobb lenne, hogyha nem kellene kiköltöznöm.

2021. szept. 23. 21:30
 8/81 A kérdező kommentje:
Annyit azért mondanék, hogy a ház eléggé le van lakva, szóval nem fog albérlőt találni.
2021. szept. 23. 21:32
 9/81 A kérdező kommentje:
Legalábbis nem többszázezerért.
2021. szept. 23. 21:32
 10/81 anonim ***** válasza:
100%

#5 vagyok:

Sejtettem hogy te vagy az érintett.

Rossz hírem van. Ha nem vagy hajlandó fizetni, akkor kiadja albérletbe, és persze téged kirak. Ha ezt ügyvéden keresztül üzente, akkor, már bocs, de neked "annyi".

De albérlő sem kell, csak elég ha ő akarja használatba venni az ingatlant.

Tudom hogy xar helyzet, de ne ess abba a hibába hogy addig kérdezősködsz, amíg azt nem mondja valaki amit hallani szeretnél. Annál xarabb lesz, amikor kiderül hogy nem úgy van!

2021. szept. 23. 21:35
1 2 3 4 5 6 7 8 9

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!