Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Haszonélvező követelhet-e...

Haszonélvező követelhet-e bérleti/használati díjat a tulajdonostól?

Figyelt kérdés

Sajnos csak olyat találtam, hogy ha a haszonélvező bérbe akarná adni másnak az ingatlant, abban az esetben a tulajdonosnak előhasználati joga van, ami azt jelenti, hogy ugyanazokkal a feltételekkel, mint ahogyan a haszonélvező bérbe kívánta adni, a tulajdonos élhet a használat lehetőségével.

Egyébként irreálisnak tartom, hogy a haszonélvező kérhet a tulajdonostól bérleti díjat. Elvégre mi alapján határozza meg a díjat? Ha például azt mondja, hogy 500.000/hó, és a tulajdonos azt mondja, hogy nem, akkor kénytelen kiköltözni?

2021. szept. 23. 20:56
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 11/81 anonim ***** válasza:
100%

#5 vagyok:

Ha jól értem, lényegében a te eltávolításod a célja.

Több törvényes eszköze is van.

2021. szept. 23. 21:37
 12/81 A kérdező kommentje:

Igazából én egy konkrét törvény konkrét paragrafusát szeretném megtalálni, ami alapján ő erre jogosult. A neten ilyet nem találtam sehol, csak a haszonélvezehtez kapcsolódó "mantrát";

"A haszonélvező a más személy tulajdonában álló dolgot (ingatlant) birtokolhatja, használhatja, hasznosíthatja és hasznait szedheti."

De ebben nem esik arról szó, hogy bérleti díjat szedhet (és arról sem, hogy nem).

Abból a szempontból nincs probléma, hogy nekem van egy osztatlan közös tulajdonom is, a haszonélvezővel közösen tulajdonoljuk (azon nincs haszonélvezet), szóval ha nagyon erősködik, akkor beköltözök mellé. Mivel a viszony megromlott (nem az én hibámból), nem hiszem, hogy nagyon örülne neki.

"Ha ezt ügyvéden keresztül üzente, akkor, már bocs, de neked "annyi"."

Én ezt inkább úgy értékelem, hogy szimplán fenyegetőzik, és az ügyvédi megkereséssel akar nyomatékot adni neki. Az ügyvéd csak azt csinálja (nyilván törvényi keretek között), amivel az ügyfél megbízza. Ha az ügyfél azt mondja, hogy írjon egy ilyen levelet, akkor az ügyvéd kénytelen megírni, persze ezért ő pénzt is kap.

2021. szept. 23. 21:43
 13/81 A kérdező kommentje:
Egyébként nem eltávolítani, akar, másról van itt szó. Tényleg nem akarok részletekbe menni.
2021. szept. 23. 21:45
 14/81 anonim ***** válasza:
100%
Elég világosan leírja a jogszabály mi a pálya. A haszonélvezeti jog LEHETŐSÉG amivel vagy élsz vagy nem. Ha élni akarsz vele akkor kizárólagos jogod van rá hogy élj vele, abban a tulajdonos nem korlátozhat. Te a tulajdonostól semmilyen jogcímen nem követelhetsz pénzt. Ha blokkolni akarja hogy te továbbad bérbe akkor blokkolni tudja.
2021. szept. 23. 22:26
 15/81 A kérdező kommentje:
Igen, az világos, hogy LEHETŐSÉG. Az nem világos, hogy „csak úgy” kérhet-e bérleti díjat, mintha semmi közöm nem lenne az ingatlanhoz (mert akkor nyilván kérhetne). Az is világos, hogy a haszonélvező bárkit kitehet különösebb indok nélkül, aki nem tulajdonos.
2021. szept. 23. 22:59
 16/81 anonim ***** válasza:
100%

#12 ""A haszonélvező a más személy tulajdonában álló dolgot (ingatlant) birtokolhatja, használhatja, hasznosíthatja és hasznait szedheti."

De ebben nem esik arról szó, hogy bérleti díjat szedhet (és arról sem, hogy nem)."

DE, pontosan ezt jelenti, csak te nem akarod megérteni!

A birtoklása azt jelenti, hogy olyan, mintha az övé lenne, dönthet róla sok dologban, a használata azt jelenti, hogy ő lakhat benne vagy ő tárolhatja benne a bélyeggyűjteményét ha arra akarja használni. A hasznosíthatja és hasznait szedheti azt jelenti hogy ő döntheti el hogy mihez kezdjen vele, beköltözzön, kiadja valakinek vagy tárolásra használja esetleg csak céget jelent be oda - és mindebből szerezhet pénzt. Vagyis kérhet érte bérleti díjat de dönthet úgy is, hogy nem kér.

Az előhasználati jog azt jelentheti (bár ingatlannál nem találtam ilyet csak szellemi terméknél és az teljesen más), hogyha ki akarná adni valakinek akkor a tulajdonos ugyanazokkal a feltételekkel kiveheti maga. De ha másra akarja használni, pl. csak arra hogy ott tárolja a bútorait, akkor nem kell hogy kiadja a tulajdonosnak még bérleti díjért cserébe sem.

A tulajdonosnak akkor van joga úgymond beköltöznie, ha a haszonélvező üresen hagyja, nem kezd vele semmit és így a költségeit sem fizeti, az állagmegóvásáról sem gondoskodik, vagyis ha szinte észre sem veszi, hogy beköltözött valaki.

A haszonélvezeti jog nem véletlenül rendkívül erős jog és tényleg megkeseríti a tulajdonos életét, azonban pont azért van, hogy a haszonélvezőé legyen a haszonélvezet ideje alatt, majd utána a tulajdonosáé.

2021. szept. 23. 22:59
 17/81 A kérdező kommentje:

#16 igen, ezeket eddig is tudtam, mint ahogyan le is írtam már. Az nem világos, hogy a már bent lakó TULAJDONOSTÓL kérhet-e csak úgy bérleti díjat, mert éppen olyan kedve van. Mert ha mondjuk a tulajdonos kiadná a tulajdonát akárkinek, akkor a haszonélvező mondhatja azt, hogy az egész bérleti díjra, vagy egy részére igényt tart, meg azt is, hogy albérlő nem költözhet be, vagy csak simán békén hagyja a tulajdonost (és ez csak a haszonélvező jóindulatán múlik).

Az ügyvéd levelében egyébként használati díj követeléséről írnak, nem bérleti díjról, nem tudom, hogy ez mennyiben változtat a dolgokon, ugyanis erről sem találtam semmit.

2021. szept. 23. 23:18
 18/81 anonim ***** válasza:

Az ügyvéd jól írja és igen , lényeges különbség, hogy használati íj vagy bérleti díj. a bérleti díjhoz bérlő kell és szerződés, a használati díjhoz meg csak a haszonélvezet.

Minden gond nélkül kérhet használati díjat. Majd ha kiköltözött a tulajdonos - ha nem fizet - akkor majd a haszonélvező eldönti mihez akar kezdeni az ingatlannal.

2021. szept. 24. 00:02
 19/81 A kérdező kommentje:
És ehhez melyik törvény alapján van joga?
2021. szept. 24. 00:12
 20/81 A kérdező kommentje:
Illetve mennyit kérhet? Vagy annyit, amennyit nem szégyell?
2021. szept. 24. 00:13
1 2 3 4 5 6 7 8 9

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!