Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Haszonélvező követelhet-e...

Haszonélvező követelhet-e bérleti/használati díjat a tulajdonostól?

Figyelt kérdés

Sajnos csak olyat találtam, hogy ha a haszonélvező bérbe akarná adni másnak az ingatlant, abban az esetben a tulajdonosnak előhasználati joga van, ami azt jelenti, hogy ugyanazokkal a feltételekkel, mint ahogyan a haszonélvező bérbe kívánta adni, a tulajdonos élhet a használat lehetőségével.

Egyébként irreálisnak tartom, hogy a haszonélvező kérhet a tulajdonostól bérleti díjat. Elvégre mi alapján határozza meg a díjat? Ha például azt mondja, hogy 500.000/hó, és a tulajdonos azt mondja, hogy nem, akkor kénytelen kiköltözni?

2021. szept. 23. 20:56
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 21/81 anonim ***** válasza:
39%

"És ehhez melyik törvény alapján van joga?"

Mihez?

2021. szept. 24. 06:48
 22/81 anonim ***** válasza:
100%

"Illetve mennyit kérhet? Vagy annyit, amennyit nem szégyell?"

Szabadpiac. Szabadáras, nincs hatósági ár!

2021. szept. 24. 06:49
 23/81 A kérdező kommentje:

"Mihez?"

Ahhoz, hogy akármilyen pénzt kérjen a tulajdonostól...

"Szabadpiac. Szabadáras, nincs hatósági ár!"

Kétlem, hogy ha a haszonélvező milliókat követelne, abban akármelyik bíróság igazat adna neki.

Másik kérdés: ha a haszonélvező használja a tulajdonomat, akkor nekem ellenőrzési jogom van. Ebben az esetben köteles-e kulcsot biztosítani az ingatlanhoz? Tehát ha én kiköltözöm (mint tulajonos), akkor a kulcsaimat elveheti-e.?

Ugyanis ehhez sem találtam semmit.

2021. szept. 24. 10:32
 24/81 anonim ***** válasza:

#23 nem kell hogy neked kulcsod legyen, az azt jelentené, hogy te bármikor bemehetnél az ő lakásába. Ezt még egy bérlakásnál sem teheti meg a tulajdonos amikor konkrétan kiadta valakinek a lakását.

Az ellenőrzési joga azt jelenti hogy előre megbeszélt időben köteles téged beengedni, nem azt hogy te akkor mész be amikor akarsz.

A használati díj akkora lehet amekkorát akar. Neked nem kötelességed azt megfizetni, mehetsz máshová. Sajnos a haszonélvezeti jog ezzel jár, hogy amíg él ez a joga az illetőnek, addig a tulajdonos szinte nem is rendelkezik tulajdonnal. De mint már írtuk, ennek van oka.

Lehet bírósághoz fordulni, de a per neked sokkal többe kerülne, mint amennyibe a költözésed máshová.

2021. szept. 24. 10:43
 25/81 A kérdező kommentje:

"A használati díj akkora lehet amekkorát akar."

De még mindig nem írod le a konkrét törvényt, ami alapján ehhez joga van...

"Lehet bírósághoz fordulni, de a per neked sokkal többe kerülne, mint amennyibe a költözésed máshová."

Legjobb tudomásom szerint a perköltséget az alperesnek kell megfizetnie, hogyha nem neki adnak igazat.

2021. szept. 24. 11:05
 26/81 anonim ***** válasza:
100%

#25 El vagy tévedve. Nem arra kell törvény, hogy akármennyit szedhet be használati díjnak, arra kellene törvény ami korlátozza azt hogy mennyit szedhet be. Nincs rá törvény EZÉRT kérhet bármennyit.

A perköltséget pedig csak abban az esetben kell fizetnie az alperesnek ha így dönt a bíróság. A te ügyvéded költségét nem fogja kifizetni a pereskedés során. Hiába lenne ítélet arról 2 év múlva, hogy neki kell kifizetnie, addig, te leszel az aki fizeted az ügyvédet.

2021. szept. 24. 13:20
 27/81 anonim ***** válasza:

"Ahhoz, hogy akármilyen pénzt kérjen a tulajdonostól..."

Nem érted...

Nem baj.

A haszonélvezet "erősebb", mint a tulajdonjog.

Tehát ha nem akarja, hogy tulajdonoskent ott lakj akkor neked menni kell pénztől függetlenül. Még akkor is, ha utána az ingatlanba nem költözik be a haszonélvező.

A bérleti díj (mindegy minek nevezed) meg annyi amennyit kér. Ha kell annyiért kell, ha nem mehetsz.

2021. szept. 24. 14:59
 28/81 A kérdező kommentje:

Te nem érted, hogy nem így van...

A haszonélvező nem dönthet úgy, hogy ki is rakja a tulajdonost meg nem is használja. Mert ugye, ha nem használja sehogyse, akkor ő azzal lemond a hasznosítás jogáról, így a haszonélvezetről is, ennélfogva a tulajdonos szabadon használhatja.

Arról pedig csak kell, hogy valami törvény, hogy a haszonélvező kérhet-e pénzt a tulajdonostól, mert akkor mi alapján követelőzik? Ennyi erővel mondhatnám, hogy adj nekem 1000000 forintot. Benne van a jogban, hogy nem követelhetek tőled ennyit? Nincs. Na ugyanez a helyzet itt is.

Mert az a jogban megtalálható, hogyha MÁSNAK akarja kiadni, akkor a tulajdonosnak előhasználati joga van, vagyis UGYANAZOKKAL A FELTÉTELEKKEL neki van joga használni. De arról nem írnak sehol semmit, hogy ezt leszámítva kérhet-e pénzt a tulajdonostól. Mert azt is megtaláltam, hogy a tulajdonos viszont nem kérhet a használatért pénzt a haszonélvezőtől, viszont követelheti, hogy a használattal együttjáró értékcsökkenésnek megfelelően helyreállítsa az értékét (persze akkor, hogyha él a haszonélvezetével).

2021. szept. 24. 16:00
 29/81 anonim ***** válasza:
100%
Elengedtem. Kár beléd az idő.
2021. szept. 24. 16:05
 30/81 A kérdező kommentje:

Már ne is haragudj, de olyan dolgokat írsz, amit vagy tudtam magamtól is, vagy nem igaz. Ezek alapján tényleg kár volt, de azért köszönöm a szándékot.

Nem kértem sokat, csak hogy adjátok meg azt a törvényt, ami EGYÉRTELMŰEN kimondja, hogy a haszonélvezőnek joga van akármennyi pénzt kérni a tulajdonostól a haszonélvezete alapján, mert én ilyet nem találtam. Nyilván egy olyannal, akinek semmi köze a házhoz, tudna az működni, hogy „fizetsz vagy nem laksz ott”, de a tulajdonos a saját tulajdonában akar lakni, nem máséban.

2021. szept. 24. 16:19
1 2 3 4 5 6 7 8 9

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!