Ennyi idő és ilyen előzmények után ez jogilag helytálló?
16 évvel ezelőtt (2006-ban) felvettünk a feleségemmel 1,5M hitelt egy azóta megszűnt és Magyarországról kivonult társulástól, ami 2011-ben járt volna le.
2008-ban elváltunk, én egy táska ruhával léptem ki a házasságból, a volt feleségemre hagyva tehermentes bp-i házat, jól menő vállalkozást, autót és minden ingóságot, azzal a megállapodással, hogy ennek fejében minden esetleges tartozást ő rendez.
Eltelt 16 év és most jelentkezett egy behajtó cég megbízásából egy közjegyző fizetési meghagyással, hogy fizessek közel 500eFt-ot, a bekezdésben említett hitel + kamatok + különböző eljárási költségek + közjegyzői díj + stb. címén.
Én ezt megkifogásoltam, mivel SOHA a nevemre felszólítás nem jött és a legjobb jóindulat mellett sem tudok már ennek utánanézni. A volt nejem meghalt, csekkek, bizonylatok sorsáról nem tudok.
A megkifogásolás után ugye az lett volna a menet, hogy jogos követelés esetén a cég bíróságra adja az ügyet, ellenben nem ez történt.
Tegnap kaptam egy levelet tőlük, hogy a követelésüket levitték 200ezerre és fizessem be 10 havi részletben.
Ilyenkor mit tegyek?
Fizessek be valamit, ami lehet, hogy nem is jogos, vagy ne fizessem be?
Jogos egyáltalán 16 év, de ha a lejáratot nézzük, akkor 11 év távlatából kérni valamit, aminek a jogossága egyszer már meg lett kifogásolva?
Kérlek benneteket, akinek volt hasonlóban része, vagy pontosan tudja, hogy mi erre az érvényes jogszabály, az válaszával segítsen eldöntenem a továbbiakat!
Megjegyzem, próbálkoztam erre rákeresni a neten, de nem lettem okosabb, mivel ellentmondásokba ütköztem. Ezért kérek most a gyakorlatról tapasztalatokat.
Előre is köszönöm, az időtöket, amit rám szántok!
Ne fizess! Elévült. Bepróbálkoznak.
Ami fontos, bármit kapsz 1-2 napon belül kifogásolt meg. A bizonyítási kényszer náluk van. Ha bármit küldték mutassak a tértivevényt etc...
Ha el is viszik perig, de nem fogják, veszteni fognak.
Mégegyszer mindig élj kifogással bármilyen hülyeségével jönnek.
Még véletlenül se fizess, ugyanúgy kifogásold meg elévülés címszóval!
Ők is tudják, hogy jogtalan a követelésük, de próbálkoznak, hátha perkálsz nekek.
Hogy bíróságnál lett volna és visszavonták e, arról semmit nem tudok, mert onnan eddig nem jött semmi, a jogmenetet meg nem ismerem.
Igen, közjegyzői fizetési meghagyás volt, azt megkifogásoltam, kb. 2 hete, erre jött tegnap ez a csekkes levél, 212eFt/ról.
Nem tudom, hogy vagyonmegosztási végzésnek számít e, hogy a bontóhatározatban szerepel egy mondat, hogy a "Felek a vagyonmegosztásban nem kérték a bíróság közbenjárását, mert mindenben megegyeztek. Egymással szemben semmilyen követelésük nincs."...vagy valami hasonló, most nincs a közelemben a határozat.
Ezzel egyébként nem is volt gond a 16 év alatt.
Köszönöm szépen, hogy rákerestél!
Az olvasottak alapján úgy tűnik, hogy eddig a leírtak szerint jártam el kézzel írt ellentmondással éltem, hivatkoztam az elévülésre, 15 napon belül megküldtem)
Amit nem tudok és a bizonytalanságomat okozza, hogy a bíróságtól mennyi idő múlva jöhet bármilyen jelzés, hogy ez perré alakul, vagy a behajtó cég eláll a követeléstől?
Mert ha elállnak mert ők is tudják, hogy elévült, csak próbálkoznak behajtani valami jogtalant, akkor tényleg írok nekik még utoljára és utána nem foglalkozom velük.
Viszont ha ez csak egy per előtti vagy peren kívüli megállapodás akarna lenni részükről, mert 16 év után is jogos(?) ez és nemteljesítés esetén jön a per, akkor inkább fizetek (részletekben) mert nem akarom a perköltséggel felturbózott összeget fizetni.
Tehát az a valódi gondom, hogy a bíróságtól mennyi idő, mire megtudom, hogy mi a döntés?
Nem tudom megmondani mennyi idő, kb. egy hónapon belül várható. igazából mindegy, hogy mikor te megtetted az ellentmondást.
A követelés elévült, semmit se egyezkedj, válaszolj és ne fizess nekik. Ha bármit akarnak ott a bíróság, menjenek oda. Valószínűleg itt lesz a vége, mert vesztett helyzetben vannak, a bíróság ki fogja hozni, h elévült, mást nem tud. Neked semmi érdeked megállapodni velük bármiben, levegőnek kell nézni és a bíróságon beszélgetni ha eljut odáig.
Mondjuk patkányság, h a közjegyző és a bíróság hivatalból nem vizsgálja az elévülést, ezért próbálkoznak az ilyen görények. Megveszik 2-5%-on az ilyen követeléseket, kiküldik a meghagyást és beszedik azoktól akik nem mondtak ellent.
Kérdező írod:
jelentkezett egy behajtó cég megbízásából egy közjegyző fizetési meghagyással, hogy fizessek közel 500eFt-ot, a bekezdésben említett hitel + kamatok + különböző eljárási költségek + közjegyzői díj + stb. címén.
A fizetési meghagyasnak minimum 2 pontja van.
Az első pontban a követelés összege, a 2. pontban az eljárási költségek osszege van feltüntetve.
Ahogy az elmondasodbol kiderül ellentmondtal a FMH-nak és az elévülés indokával.
Ez a FMH első pontja ( tehát a fél millió tartozás X része) ezt valószínű, hogy a közjegyző el is fogadta. Viszont nem mondtál ellent az FMH második pontjának a FMH-val felmerülő költségeknek.
A FMH minden pontjának ellent kell mondani. Ha nem így van akkor automatikusan jogerőre emelkedik és az összeg behajtható.
A leírásodból ítélve ez történt.
Ne várj a bíróságtól semmi jelzést mert nem fog jönni.
Amit tanácsolni tudok, hogy nézd át a FMH amit kaptál. Ha a 212ezer költségként van fel feltüntetve, akkor ez az összeg aminek nem mondtál ellent és ki kell fizetni.
Az FMH-n megtalálod a közjegyző elérhetőséget. Vedd fel velük a kapcsolatot vagy menj be egy hozzad közeli helyi közjegyzőhöz és konzultalj vele.
FMH- nal fontos, hogy annak 15 napon belül ellent kell mondani. Az ellentmondást NEM kell megindokolni. ( azt a bíróságon kell) az ellentmondásban szerepelnie kell, hogy az tényleg ELLENTMONDÁS (főcím a levélben)
A FMH minden pontjának ellent kell mondani.
2 tanúval aláíratni. Szem. igazolvány szám, lakcím,
Dátum.
Így csináltad?
Hát rám hoztad a szívfrászt!
Természetesen nem tételesen kifogásoltam meg a fizetési meghagyást, hanem az egészet egyben, úgy ahogy volt.
Számomra evidensnek tűnik, hogyha az alapösszeget sem fogadom el, akkor a hordalékait sem.
Amennyiben neked van igazad, akkor ezek ellentmondásáról már lemaradtam.
Én inkább azt tartom valószínűnek, hogy ebben a formában akar a behajtó cég alkudozni, ahogy ezt fentebb már írták is.
De elültetted a bogarat a fülemben, fogok beszélni közjegyzővel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!