Helytálló, amit a férjem mond?
Házasságkötés előtt volt egy lakasom, az én nevemen. Amikor vásároltam, illetve utána 7 évig a férjemet nem ismertem. Házasságkötésem első évében a lakást eladtam, addig is, vásárlástól kezdve eladasig én fizettem a törlesztőrészleteket, az összes felmerülő költséget. Az adásvételi szerződésben is én vagyok az eladó.
A férjem engedélyem nélkül beletette az elsdási árát a vállalkozásába, holott ez külön vagyon.
Persze nem tudja kivenni, amikor igényt tartok a pénzre, de ráadásul azt mondja, hogy ez közös vagyon, én ezt hoztam a házasságba, a sógornőméknél is így volt, hogy a férje hozott x milliót a házasságukba, a férjem a lakást biztosítja. Ez utóbbi nevetséges, de várom a véleménynyilvánításokat.
Nem akarja visszaadni a pénzemet, mit tegyek? Beperelem,de esélyem mennyi?
A lakásod ára saját vagyonod, ami nem lesz soha sem közös, feltéve, hogy bizonyíthatóan a lakásod eladásából származik.
Válás esetén a férjed ezt köteles kifizetni neked, a közös vagyon fele értékén felül.
amit a házasság előtt szereztetek az nem feleződik, amit utána hoztatok össze az már igen.
Szóval jelen esetben mondjuk a volt lakásod ára téged illet.
De szerintem ha tisztán akarsz látni menj el egy ügyvédhez.
A házasság alatt szerzett öszes vagyon közös, ez válás esetén felezödik.
A házasság elsö pillanatától van vagyonközösség, azaz attól kezdve minden, amit vesznek a felek, már közös.
A házasság elötti vagyon ellenben sosem lesz közös, illetve ha nagy értékü vagyontárgyról van szó, akkor az eladás után a kapott érték is marad magánvagyon.
Nagyon kukacos leszek: "Házasságkötésem első évében a lakást eladtam, addig is, vásárlástól kezdve eladasig én fizettem a törlesztőrészleteket, az összes felmerülő költséget."
Amit a házason keresel pénzt az közös vagyon. Ha ebből törlesztesz X összeget, akkor X/2 rész tulajdonképpen a férjed pénze, így a te magánvagyonodban a férjednek is keletkezik egy elenyésző része. Ha egy évig törlesztetted házasság alatt, majd eladtad, akkor a vételárból a férjedet X/2*12hó, azaz 6X törlesztőrészlet illeti meg. Se több, se kevesebb. A többi mind a tiéd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!