Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Haszonélvező vagyok.Vettem a...

Haszonélvező vagyok.Vettem a lanyomnak lakast,de a kapun lecserélték a zárat,nemtudok bemenni.Van e joga hozzá.?S en mit tehetek.?

Figyelt kérdés
2021. máj. 5. 11:22
1 2 3 4 5 6 7
 1/67 anonim ***** válasza:
92%
Nem volt joga hozzá, a haszonélvezeti jog "erősebb" mint a tulajdonjog. Simán lehet kérni jegyzőtől birtokvédelmi eljárást ellene.
2021. máj. 5. 11:25
 2/67 anonim ***** válasza:
96%
Igaza van az elsőnek, ettől függetlenül nem szép dolog bejárogatni valakinek a lakásába meghívás nélkül, még ha a gyereked is.
2021. máj. 5. 11:30
 3/67 anonim ***** válasza:
56%
ha neki vetted, mi a fenének akarsz betolakodni a lakásba? Gondolom nem véletlenül cserélte le... Egyébként el is adhatja és még szólnia sem kell neked róla. Igaz, hogy piaci ár alatt tudná eladni, de vannak befektetők, akik simán megveszik féláron a lakást így is.
2021. máj. 5. 11:32
 4/67 anonim ***** válasza:
87%
Erkölcsileg nem szép dolog, de jogilag megteheti hogy bemehet bármikor, a haszonélvezőnek többletjoga van, a tudta nélkül még a lakást sem lehet eladni #1.
2021. máj. 5. 11:33
 5/67 anonim ***** válasza:
57%
3-as ez hülyeség, nem adhatja el a tulaj tudta nélkül, beleegyezése kell.
2021. máj. 5. 11:33
 6/67 anonim ***** válasza:
90%

Kérdező! Tkp. azért jegyeztettetek be haszonélvezetet a lányodék lakására, hogy egy esetleges rossz házasság esetén nehogy kisemmizze őt a férje?

Tehát csak jogi szempontból akartátok levédeni a tulajdont???

Ebben az esetben szerintem erős túlzás az, ha erre hivatkozva a nyakára akarsz járni...

Más helyzet, mikor pl. egy özvegy élethosszig tartó haszonélvezetet kap az általa korábban is lakott házra/lakásra a férje után... Mert ilyenkor az az ő háza, tehát élvezheti ennek minden hasznát és használatát.

Írd le részletesebben, hogy miért akarsz bejárkálni.

De amúgy ez a bemászkálás saját kulccsal egy visszaélés a joggal (ha az előzőekben vázolt jogi védelem áll a háttérben).

2021. máj. 5. 11:36
 7/67 anonim ***** válasza:
88%

Ha haszonélvezőként ENGEDÉLYEZTED (!), hogy a tulajdonos, azaz a lányod lakja a lakást, akkor nem járkálhatsz be az engedélye nélkül a lakásba, mert egy bérlő bérelt lakásába se mászkálhatsz be hangulatod szerint.

Viszont!

Ezt az engedélyedet bármikor visszavonhatod a lányodtól és a lakásbérlőkre is vonatkozó 30 napos kiköltözéssel birtokba veheted a lakást. Abba aztán vagy beköltözöl, vagy kiadod, ez már tőled függ.

Ebben az esetben az ingatlant te használhatod/hasznosíthatod holtodig, abba a lányod nem teheti be a lábát a te engedélyed nélkül, hiába tulajdonos.

2021. máj. 5. 11:37
 8/67 anonim ***** válasza:
68%
Nem, nem kell a beleegyezése, qrvára tévedtek. Ügyvédi tanácsra magam is adtam már el így lakást. Remélem megáll benned a levegő, kesdves kérdező, mint ahogy apámékban is megállt, amikor eladtam a haszonélvezettel terhelt lakást, amit kaptam tőlük és amivel folyamatosan zsaroltak. A szerződésben szerepelnie kellett, hogy haszonélvezettel terhelten adom el. Egy nagydarab cigány vette meg, elég gyorsan leboxolta velük a dolgot,hogy lemondjanak a haszonélvezetükről :)))
2021. máj. 5. 11:39
 9/67 anonim ***** válasza:
98%

5-ös: a tulaj a kérdezö lánya, ezért ö el tudja adni, ha akarja.

Viszont a haszonélvezeti joggal rendelkezö valaki (ebben az esetben a kérdezö) az, akinek 100%-os döntési joga van arról, ki és milyen módon hasznáhatja a lakást. Ez azt is jelenti, hogy a kérdezö kizárhatja a lakáshasználatból a tulajdonost (a lányát) is jogilag, illetve ha eladja a lakást a lánya, a haszonélvezeti joga megmarad, az az új tulajdonosra nézve is kötelezö.

Jogilag a kérdezö tudta nélkül nem zárhatják ki a lakásból.

Viszont az teljesen érthetetlen számomra,h ogy ha a lányanak vette a lakást, akkor miért akarja korlátozni a lakáshasználatban, minek akar bejárni a lakásba a lánya tudta, engedélye nélkül.

2021. máj. 5. 11:40
 10/67 anonim ***** válasza:
76%

8: :-D

Hát igen, a fagyi könnyen visszanyalhat, ha valaki szemétkedik a saját gyerekével....

2021. máj. 5. 11:41
1 2 3 4 5 6 7

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!