Mihez van jogom?
Gyakran szoktam fotózni. Általában madarakat és a természetet, de hogyha érdekesnek gondolok valamit, akkor szinte bármit. Ebbe beletartoznak az emberek, házak, autók és bármi.
1 hónappal korábban kimentem a városba fotózni és videózni, mert szerettem volna egy kellemes hangulatú videót készíteni, így embereket fotóztam és videóztam. Aznap találkoztam egy volt oktatómmal, aki megemlítette, hogy közterületen lehet fotózni embereket. Ez igaz?
Tegnap fotóztam, és odajött hozzám három roma származású férfi, aki mondta, hogy feljelentenek, mert nincs jogom fényképezni a házakat és mindent. Jogos lenne a feljelentés? Pár barátomnak küldtem el eddig akármit is, szóval nem publikáltam!
Mihez van jogom? Miket fényképezhetek, ami nem sérti a törvényt? Videózhatok embereket és mindent, vagy ennek vannak határai?
Előre is köszönöm a segítséget!
11-esnek.
"Rendszerint megadottnak tekinti a bíróság a hozzájárulást akkor is, ha valaki olyan eseményre, helyszínre látogat el, ahol tudja, hogy róla képfelvétel készül vagy készülhet."
Itt azt írja a szakjogász, hogy tömegrendezvényen szabad fotót készíteni bárkinek bárkiről. Viszont olyan fotót, ahol az egyént kiemelten és felismerhetően mutatják, csak a sajtó számára megengedett nyilvánosságra hozni ilyen esetben is, a bírói gyakorlat szerint.
(A "Mi a helyzet a nyilvános rendezvényeken és eseményeken? " és a következő kérdés. Ctrl+F, ezzel megtalálod.)
#15 és még ez sem igaz, amit írsz. Ügyesen, okosan, megfontoltan kihagytad a lényegét annak a mondatnak: "az eseményről való tudósítás céljából, az ahhoz szükséges mértékben és formában". Szóval egyszerűen nem jogos, ha én beülök 500 ember közé, és én leszek egyedül egy képen.
Amúgy az már nagyon fosul néz ki, hogy egy Dr. előtaggal rendelkező a fotoriporter blogjára hivatkozik forrásként. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!