Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ilyen esetekben mit tehetek?...

Ilyen esetekben mit tehetek? Mihez van jogom?

Figyelt kérdés

Péntek délután mentem haza a munkából, és épp a metróhoz tartottam. Az ellenőrök ugye ott állnak ahogy mindig, előveszem a bérletemet, majd jól láthatóan felmutatom az egyiknek, és egész addig felmutatva tartom, míg el nem haladok mellette. Tehát nem csak egy villantásra mutattam fel, és nem is a bokámnál tartottam a bérletet, hogy ne láthatta volna. Erre az ellenőr megragadta a kezemet, amiben a bérlet volt, majd miután megnézte se szó se beszéd elengedte és nézte volna a többi bejövő utas jegyét.

Erre én megálltam, odafordultam hozzá és mondtam neki, hogy ezt nem kellett volna. Nem érhet hozzám így. Erre odajött gyorsan a társa, aki a védelmére kelt, és olyanokat mondott nekem, hogy megfoghatnak, elkérhetik a személyimet stb. (ellenőrök, nem közterületesek...) erre mondtam neki, hogy ő ellenőrként nem jogosult a személyigazolványom elkérésére, arról nem is beszélve, hogy nem ragadhat meg engem.

pláne azok után hogy érvényes bérletem van, és szemmel láthatóan mutattam meg.

akkor ott kialakult egy kis szóváltás, majd átfutott a fejembe, hogy mondom az ellenőrnek, hogy "ok, akkor hívjak rendőrt?"

de inkább némán megfordultam és mentem le. mert a kiérkező rendőr a végén még engem vitt volna el, mert ugye nem én vagyok a közfeladatot ellátó személy, és esetleg a 4 ellenőr simán állíthatja egybehangzóan, hogy fellöktem valamelyiket, vagy felpofoztam.

holott a szóváltás során nem hadonásztam a kezeimmel, tehát semmi félreérthető mozdulatot nem tettem.

a kérdésem a következő lenne:

ha az ellenőr a szóváltás folyamán nyomatékot akar adni a szavának és erőszakosan lefogja a kezem, esetleg megüt, az ellen védekezhetek?

Csak azért kérdem mert nem bírom az igazságtalanságokat. Arról nem is beszélve hogy nem egyszer fordult elő, hogy a közösség egyes tagjaitól el sem kérik a bérletet...

2012. jún. 17. 19:30
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Ha megfogja a kezed, akkor elránthatod, neki nincs jogosultsága fizikai fellépésre. Ha megüt, akkor könnyű testi sértésért felnyomhatod, nagy valószínűséggel látja egy kamera, vagy tanúk. De utóbbit ők is tudják, hogy bajba kerülhetnek. Én csak arra vagyok allergiás, ha nem a kezemet fogják meg, hanem a tárcám. De tökmindegy, nem kell leállni kötekedni, egy részük inkább kötekszik mint nézze a bérleteket. Vannak ilyenek, nem kell velük foglalkozni.
2012. jún. 17. 19:37
 2/12 anonim ***** válasza:
65%
Természetesen védekezhetsz, de ami ezt illeti ebben a szituban bizony te is elég nagy marha voltál, hogy ilyen apróságon fennakadtál. Nem egy leprás ért hozzád, csak egy francos ellenőr, most mit kell vele törődni? Ha nem lett semmi bajod attól, hogy megfogta a kezed és megnézte a bérleted. Nem védem őket, mert tudom hogy tele van bunkókkal a BKV is, csak ezt a nagyvárosi hozzállást nem bírom, hogy már attól irtózik és kötektszik valaki, ha hozzáérnek...
2012. jún. 17. 19:44
 3/12 anonim ***** válasza:
Nincs joga megfogni a kezed vagy hozzád érni, ha nem látta jól a bérletet, utánad szólhat, hogy mutasd meg még egyszer. Sajnos az az igazság, hogy nem érdemes velük kikezdeni, mert bármilyen bunkó módon is viselkednek, ők az ellenőrök, nem egyedül vannak és megvédik egymást. Ha mégis úgy érzed, hogy személyedre nézve sértő, hátrányos volt a viselkedése, a pontos helyszín, időpont megjelölésével írj a BKV vezérigazgatójának. Volt olyan kolleganőm, aki a lányával szembeni magatartás miatt tett panaszt, mégpedig nem eredménytelenül.
2012. jún. 17. 19:46
 4/12 anonim ***** válasza:
Komolyan egyszer eldurran az agyam és ne adj isten megfejelek egy ilyen bunkót Te!!! Na jó nagyon nem kéne, de ennyi buta Napóleon-komplexusost egyrakáson!!! Ez már tűrhetetlen! A legszebb, hogy a múltkor a 45 kilós felségemet lerakták az 1-esről, kezelt jeggyel, mert nem volt tejesen átlukasztva!!! És pont Ő az, aki ritkán BKV-zik, de ha mégis akkor nem tököl 300Ft miatt! Erre hív sírva, hogy menjek már oda érte a megállóba, mert ugye tökre kiborult! Figyeltem végig, de szerencséjükre (és valljuk meg az én szerencsémre is!!! :/) nem láttam egy "kék" csürhét sem végig a Hungárián!!! >:(
2012. jún. 17. 20:02
 5/12 Shai-Hulud ***** válasza:
100%

És ha nincs jegyem, akkor vajon hogyan állít meg?

Hiszen ugye nincs joga hozzám érni, nem foghatja meg a kezem, nem állíthat meg, nem kérheti el az igazolványomat, stb.

Hogy kell az ellenőrnek elkapnia egy bliccelőt, ha mindezeket nem teheti meg???

Mert ha itt jól olvasom, akkor tulajdonképpen csak barátságosan integethet, mikor elegánsan elsétálok mellette.

2012. jún. 17. 20:08
 6/12 anonim ***** válasza:
Ilyen ellenőrökre lenne szükség és megoldódna a probléma: http://www.youtube.com/watch?v=wd9i2rTt-n0
2012. jún. 17. 20:23
 7/12 anonim ***** válasza:
szokjátok csak pestiek! vidéken 100 éve így van, csak minket a KMB-s bacogat, titeket meg az őrök
2012. jún. 17. 20:50
 8/12 anonim ***** válasza:
Mi az a KMB? (egy pösti bunnnkó :)
2012. jún. 17. 20:52
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Hát ilyen az amikor két bunkó találkozik.

Nehéz rendesen megmutatni a bérletecskéd, anyuci pici fia?! És még hozzád mernek szólni? Hát ez tűrhetetlen.

2012. jún. 17. 22:40
 10/12 A kérdező kommentje:

22,40: te voltál az a paraszt???

a k** anyádat fogdosd máskor, ne engem!

2012. jún. 18. 06:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!