Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha valaki videó vagy fényképes...

Ha valaki videó vagy fényképes felvételt készít az utcán, amiben Én is benne vagyok, van jogom kitöröltetni vele vagy mihez van jogom?

Figyelt kérdés
2019. jún. 9. 19:13
 1/8 anonim ***** válasza:
74%
Nem kell hozzájárulás ha tömegről van felvétel, tehát az utcán készül random emberekről. Ha viszont az utcán kizárólag téged filmez valaki, a nyilvánosságra hozásához kell az engedélyed. A helyszínen nem sokat tehetsz, bírósághoz fordulhatsz.
2019. jún. 9. 19:20
 2/8 A kérdező kommentje:

Volt most egy eset,ahol körbe filmezte a teret,de Engem konkrétan elég sokat filezett,szóval nem pásztázó felvétel volt,hanem megállt nálam és Engem vett!

Szerinted hogyan forduljak bírósághoz? Talán igazoltassam? Egyébként külföldi állampolgár volt,beszóltam neki mire makogott valamit érthetetlen,majd mikor tovább mentem és mikor visszanéztem megint Engem kamerázott.

2019. jún. 9. 19:43
 3/8 A kérdező kommentje:
Amúgy nem hiszem,hogy csak a nyilvánosságra hozatalhoz kell az engedélyem,valószínűleg ha felszólítom,hogy törölje ki,kötelessége.
2019. jún. 9. 19:48
 4/8 anonim ***** válasza:
69%

„Ha a felvétel valóban tömegfelvétel – a kialakult gyakorlat értelmében emberek csoportját mint sokaságot ábrázolja és átlagos érdeklődés mellett a nézők figyelmét nem az egyes egyének individuális sajátosságaira irányítja – akkor nézetünk szerint valójában nincsen képmás, hiszen nincs olyan konkrét személy, akinek a személyiségi jogai között a külső megjelenése védendő lenne, hiányzik a felvételből ugyanis az individualitás.”

„…attól, hogy joga van megtiltani a fotó elkészítését, megakadályozni senkinek nincs joga – a rendőrnek sem. Legfeljebb eltakarhatja az arcát, vagy a géped elé tarthatja a kezét, de hozzá(d) nem érhet, fizikailag nem akadályozhatja meg a kép elkészítését és legfeljebb kérheti a kép törlését”

…”téves az az állítás, amely szerint „...ha valaki belesétál a képünkbe, miközben fotózunk, akkor lényegében mi sértünk vele törvényt”, ugyanis az akaratlan, vétlen magatartást a polgári jog nem szankcionálja.”

2019. jún. 9. 20:50
 5/8 A kérdező kommentje:
Utolsó! Szóval akkor az általam leírt esetben mi az ábra?
2019. jún. 9. 21:21
 6/8 anonim ***** válasza:
30%

Ahhoz, hogy felvételt készíthessen rólad, szükséges a beleegyezésed. Ezt nem úgy kell érteni, hogy oda kell mennie hozzád és engedélyt kell kérnie, vagy egy papírt aláíratni, hanem az is elegendő, ha ráutaló magatartást teszel. Egy általános utcai felvétel esetén elég, ha valaki nem tiltakozik a kép elkészítése ellen, nem takarja el az arcát, stb. Ezzel már megvalósul a ráutaló magatartás.

A nyilvánosságra hozatal már más téma. Ott általában kell az írásos hozzájárulás. Azért itt is van kivétel. Ha rendezvényen, közterületen, tömegben készül a felvétel, és nem tűnsz ki a tömegből, pl. a felvétel közben nem emel ki bármilyen módon a fotós vagy videós, akkor nem kell külön írásos engedély. Ha valaki az utcán készít felvételt a városról, és abba jellegtelen módon belesétálnak járókelők, akkor nyilván nem kell írásos engedélyt kérni, még nyilvánosságra hozatal esetén sem. Gondolj bele, látsz a TV-ben egy úti filmet, és felismered benne magad az utcán sétálva, nem rohanhatsz azonnal a bíróságra kártérítésért.

Ha nem szeretnéd, hogy a téren filmező külföldi felvételén szerepelj, az a legegyszerűbb, ha elkerülöd. Ha filmez, takard el az arcod, fordulj el, menj más irányba. Az arc eltakarásával ráadásul jelzed is neki, hogy nem szeretnéd, ha filmezne.

Ahhoz, hogy bírósághoz fordulj, valami olyaminek kell történnie, ami az emberi méltóságod sérti. Például a felvétel elkészültekor épp szerencsételnül elestél, lecsúszott a nadrágod, éppen túrtad az orrod, szóval bármi, aminek a rögzítése kellemetlen számodra. Az utcán sétálás, amikor egy vagy a tömegből és egy turista felvételére felkerülsz, ezt önmagában még nem érzem ilyen súlyú érdeksérelemnek.

Természetesen megkérheted hogy törölje a felvételt, bár ha nem tudtad vele megbeszélni, hogy ne készítse el, akkor ez sem lesz egyszerű. Fontos, hogy nem érhetsz hozzá, nem veheted el a kameráját és törölheted ki magad a felvételt. Nagyon kiélezett helyzetben hívhatsz rendőrt, aki jó eséllyel meg fogja kérni a turistát a felvétel törlésére (ha tényleg csak sétáltál az utcán, amikor filmeztek, számíthatsz rá, hogy a rendőr is sötéten fog nézni rád). Ha a turista elment, és nem törölte a felvételt, jó eséllyel nem fognak ellene nyomozást indítani, hiába jelented a rendőrségen, vagy mész a bíróságra.

Összefoglalva jogod van a saját képmásodhoz, azzal Te rendelkezel. Ha nem akarod, hogy szerepelj egy elkészült felvételen, jogodban áll kitöröltetni. Ennek a jognak az érvényesítése ésszerűen, a körülmények figyelembe vételével történhet. Ha hivatalos útra tereled, a tényleges jogsérelem nagyságának függvényében fognak a hatóságok eljárni.

2019. jún. 9. 23:31
 7/8 A kérdező kommentje:

"Egy általános utcai felvétel esetén elég, ha valaki nem tiltakozik a kép elkészítése ellen, nem takarja el az arcát, stb. Ezzel már megvalósul a ráutaló magatartás."

Bocsi, Én eltakartam az arcomat és szóltam is neki, hogy ne videózzon, de valamit dünnyögött és folytatta!

Legszívesebben leállítottam volna és kitöröltettem volna vele, vagy megmondtam volna, hogy hívok rendőrt, ha nem teszi akkor követem, közben hívom a rendőrt, de az nem jön ki, így a jogom érvényesíthetetlen! Vagy jogtalanul cselekszem és magam törlöm.

2019. jún. 9. 23:54
 8/8 anonim ***** válasza:
Ne menj ki az utcára, felvesz a bztonsági kamera, amúgy viccen kívül, ha tudnád, hogy hány kép stb készülhetett rólad, nem is kell hogy észrevedd.
2019. jún. 10. 03:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!