Mi értelme a törvényeket hosszú, érthetetlen jogi szövegként megfogalmazni, ha még ennek ellenére se egyértelmű sokszor?
"De mondjuk bárki, aki elolvasta már a bankszámlájához tartozó üzletszabályzatot, az tapasztalhatta, hogy nem egyértelmű minden abban leírt dolog."
Hát kérdező, én elolvastam! És képzeld értettem is!
Az hogy, te nem érted az te egyéni szoc. problémád.
Az alaptörvény meg nem "lózungokat" tartalmaz, te szerencsétlen, hanem általános szabályokat, ugyanis a konkrét szabályozást az Alaptörvény - a feladatából adódóan - egyedi törvényekre "bízza"!
A jogszabály szöveg, azért olyan amilyen, mert az ott szabályozni kívánt életviszonyt azokkal a magatartási normákkal lehetséges keretbe foglalni, amiket az adott jogszabály tartalmaz.
A nyelvezete pedig egy sajátos (magyar) nyelv, ami a hivatalos dokumentumok sajátossága.
"Ha úgyis a bíróságnak kell megállapítania, hogy pontosan mit jelent a törvény szövege, akkor nem lenne egyszerűbb röviden, az átlagember számára érthetően megfogalmazni?"
Nem, mert ez nem így működik.
A jogszabály feladata a szabályozni kívánt életviszony (jogi) keretbe foglalása. Ez pedig csak általános megfogalmazással lehetséges. A jogkövető - és megfelelő jogi tudású - állampolgárnak LENNE a feladata, hogy a szabályzott életviszonyt a keretszabályba illeszkedő (jogszerű) egyedi magatartásokkal megvalósítsák.
Csakhogy az átlagember nem ért a joghoz, így aztán nem is nagyon világos számára a jogszabály szövege.
Ha nem világos a jogszabály szövege - bármilyen okból - akkor a szabályozás tárgya szerinti szervhez lehet fordulni, hogy mondják meg hogy kell értelmezni a leírtakat.
Képzeld, segíteni fognak!
Nyilván semmilyet nem lehet, ami a kötelezettségre vonatkozik.
A logikai és teleológiai értelmezésk elvezet ide. Nem csak nyelvtani értelmezés létezik.
Tessék, Kérdező, ha ennyire érdeklődsz a jogértelmezés iránt, akkor olvasgass egy kis Jogi Alaptan tananyagot.
Az első év legelején ezzel kezdünk a jogi egyetemen. Remélem, ebből majd világossá válik, miért beszélsz nagy butaságokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!