A haszonélvező miben korlátozhatja érthetetlenül a
tulajdonost?
Figyelt kérdés
Anyámmal lakunk egy házban.Apám halálakor(12 éve)került rám az apai rész.8 éve lakik itt a feleségem is,idő közben 2 gyerekünk született.A tulajdonrész anyám és én közöttem 50-50%.Persze a haszonélvezet anyámé.A rezsit úgy fizetjük(anyám számításai szerint)hogy 75% minket,25%őt terheli.Ezen kívül minden felújítást,karbantartást mi állunk.Minden ilyen költségről a nevemre kiállított számlánk van.Átalakítást terveztünk,1 kisszobát akartunk kialakítani a gyerekeknek plusszban.Teljesen a mi költségünkön,persze.Anyám nem engedi.Az indoka:csak...Ez az ő életterét egyáltalán nem zavarná.Minden felújításnál kötekedik,mert neki jó van úgy minden,ahogy 35 éve meg lett csinálva...Kérdésem:emellett,amiket leírtam,miben akadályozhat még bennünket?Én nem elveszek a ház értékéből,hanem mindig csak hozzáteszek.Így,hogy ő a haszonélvező,valóban annyit köteles csak a rezsibe adni,amennyit ő akar?Köszönöm a válaszokat előre is.nagyon el vagyok keseredve.Nagyon bánt,hogy a ház,amiért apám keservesen megdolgozott,csak ennyit jelent anyám számára.És hogy nem annak örül,hogy nekem fontos,szépítgetem,újjítgatom,hanem még akadályoz is ebben.
Én azt gondolom, hogy sajnos akár bérleti díjat is kérhetne tőletek, azért hogy ott laktok.
2012. jan. 17. 15:59
2/14 anonim válasza:
Sajnos sok jó hírem nincs. A haszonélvező akár az egész házra igényt tarthat, te a tulajdon ellenére is csak szívességi lakáshasználó vagy, amíg anyád él. Vagy férjhez nem megy újra, mert sejtésem szerint csak özvegyi jogon van bejegyezve. Tessék, itt a megoldás, keríteni kell egy pasit! :)
A rezsi ennek megfelelően megegyezés kérdése, de ha ti négyen laktok, anyátok meg egyedül, akkor én nem mondanám irreálisnak.
A haszonélvezőt korlátozni csak indokolt esetben lehet, ha például az ingatlan állagát fenyegetné a hanyag hozzáállása, vagy rezsitartozást halmozna föl.
2012. jan. 17. 15:59
3/14 anonim válasza:
A haszonélvező jogai: birtoklás, használat és hasznok szedése.
A tulajdonos ezeket csak annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvező nem él a jogával.
A közterhek megfizetése a haszonélvezőt terheli, plusz a karbantartás, stb. Ez persze akkor igaz csak így teljesen, ha egyedül használja az ingatlant. Nálatok megosztottátok a használatot, tehát a költségeket is meg kell osztanotok.
2012. jan. 17. 16:01
4/14 A kérdező kommentje:
Van neki pasija,egy igénytelen,munkanélküli alkoholista...Azóta ilyen hülye,sajnos.Csak az esik rosszul,hogy apám ebbe a házba rokkant bele...anyám meg nagy ívben tojik az egészre.
2012. jan. 17. 16:02
5/14 A kérdező kommentje:
És szívesebben látná itt a pasas pereputtyát,mint a saját unokáit...
2012. jan. 17. 16:04
6/14 A kérdező kommentje:
Gondoltunk rá,hogy elmegyünk albérletbe,és legyen boldog .De mi van azzal a költségekkel,amik apám halála után a házra lettek általam költve?Minden egyes forintról hivatalos számla van,amit anyám tavaly ügyvéd előtt el is ismert(már akkor kezdődtek a gondok),
2012. jan. 17. 16:06
7/14 tetro válasza:
sajnos ha a ház jogilag tiéd is, de anyád haláláig lényegében az övé. hülyeség volt addig beleölni a pénzt... habár egyszer úgyis a tiéd lesz.
2012. jan. 17. 16:08
8/14 A kérdező kommentje:
Hát,csak az embernek vannak egészséges igényei a,főleg fiatalon,2 gyerekkel.Meg én úgy gondoltam,folytatom azt a házzal,amit édesapám elkezdett...A fene se gondolta,hogy anyámnak nem a családja lesz az első...
2012. jan. 17. 16:10
9/14 dizus válasza:
A rezsi megegyezés kérdése,azt nektek kell tudni mi a jogos.A rendeltetésszerű használatból eredő karbantartást és a felújítást még akkor is 100%-ban neked kellene fizetni,ha nem laknátok ott.Jogilag megteheti hogy azt mondja nem bővíthetsz,mert ha később elköltöztök akkor neki kára is lehet abből hogy emiatt megnő a rezsije.Akadályozni pedig abban is tud hogy mondjuk azt mondja: reggelig hagyjátok el a házat!Faramuci dolog a haszonélvezet,vannak megoldások rá de anyagilag csak bukni tudsz rajta!
2012. jan. 17. 16:15
10/14 A kérdező kommentje:
Most őszintén,ilyen egy anya????Ugye csak mi vagyunk ilyen helyzetben?Ugye más nem nézi így semmibe a gyerekét,unokáit ?Csak azt nem tudom,akkor minek szült gyereket,és mért nem élte vígan az életét függetlenül?Mindegy,ez a mi bajunk.Köszönöm a válaszokat.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!