A haszonélvező miben korlátozhatja érthetetlenül a tulajdonost?
Figyelt kérdés
Anyámmal lakunk egy házban.Apám halálakor(12 éve)került rám az apai rész.8 éve lakik itt a feleségem is,idő közben 2 gyerekünk született.A tulajdonrész anyám és én közöttem 50-50%.Persze a haszonélvezet anyámé.A rezsit úgy fizetjük(anyám számításai szerint)hogy 75% minket,25%őt terheli.Ezen kívül minden felújítást,karbantartást mi állunk.Minden ilyen költségről a nevemre kiállított számlánk van.Átalakítást terveztünk,1 kisszobát akartunk kialakítani a gyerekeknek plusszban.Teljesen a mi költségünkön,persze.Anyám nem engedi.Az indoka:csak...Ez az ő életterét egyáltalán nem zavarná.Minden felújításnál kötekedik,mert neki jó van úgy minden,ahogy 35 éve meg lett csinálva...Kérdésem:emellett,amiket leírtam,miben akadályozhat még bennünket?Én nem elveszek a ház értékéből,hanem mindig csak hozzáteszek.Így,hogy ő a haszonélvező,valóban annyit köteles csak a rezsibe adni,amennyit ő akar?Köszönöm a válaszokat előre is.nagyon el vagyok keseredve.Nagyon bánt,hogy a ház,amiért apám keservesen megdolgozott,csak ennyit jelent anyám számára.És hogy nem annak örül,hogy nekem fontos,szépítgetem,újjítgatom,hanem még akadályoz is ebben.2012. jan. 17. 15:51
11/14 A kérdező kommentje:
Egyébként,nem nőnének a költségek a szobával,mert csak gipszkartonnal választottam volna le egy kis részt a hatalmas nappaliból...
2012. jan. 17. 16:21
12/14 anonim válasza:
A felújítás költségét a tulajdonosoknak kell állniuk a tulajdoni hányaduk arányában. Mivel ő a másik tulajdonos, így követelheted rajta a javítások költségének felét.
13/14 dizus válasza:
Előzőnek!Szerintem meg a PTK nem különíti el hogy a haszonélvezőnek van-e tulajdoni hányada!
14/14 anonim válasza:
Nem azt különíti el, hogy a haszonélvező tulajdonos-e, hanem megvan, hogy melyek azok a ráfordítások, amit a tulajdonosnak kell viselnie, és melyeket a haszonélvezőnek.
Ebből adódik, hogy, ami a tulajdonos költsége, azt megosztva, fele-fele arányban viselik.
Ami a haszonélvezőé lenne, jelenleg azt is meg kell osztaniuk, tekintve, hogy igazából azok a költségek is a használathoz kötődnek (állagmegóvás, stb.), és az adott esetben a használatot is megosztják.
Ergo, a fent vázolt szituációban:
- minden költség, ami a tulajdonosi helyzetből adódik: fele-fele
- minden költség, ami a használathoz kötődik: használat arányában.
Természetesen ettől a felek nyugodtan eltérhetnek, közös megegyezéssel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!