Mit tehetek? Veszélybe kerültem
Nagyon elkeserítő helyzet áll fenn.
Rendelkezem egy magyar weboldallal, ami híreket közöl. Most felkeresett egy német ügyvédi iroda, hogy jogtalanul használtam fel egy ügyfele képét és pénzt követelnek, ellenben pert indítanak a német bíróságon.
A kép egy másik magyar weboldalról lett lemásolva (konkrétan az egész cikk, szöveggel együtt, forrásmegjelöléssel) és úgy lett feltöltve a cikkbe. Egyébként nem is én szerkesztettem azt a cikket, hanem egy szerkesztőm.
De mivel csak én vagyok az impresszumban, ezért engem szólítottak fel. Közben a cikk eredeti oldalán (tehát a másik magyar híroldalon) már nincs fenn a kép, valamikor törölhették, vagy a kép törlődött a szerverről, vagy csak hiba miatt nem jön be a kép. Ezen az eredeti oldalon egyébként egy magyar fordítás van egy amerikai weboldal cikkéről, ott az amerikai oldalon még megvan az eredeti kép is!
Ráadásul már a harmadik felszólítást küldték és csak növekszik a büntetés tétele. Én nem is figyeltem eddig az emailfiókot, ahova jött ez a levél, mert tele van levélszeméttel. Most vettem csak észre, a harmadik felszólításnál.
Most már 3000 eurót követelnek, utalva a kép jogtalan használatának hosszára. Mit lehet tennem?
Tehát ismét:
Simán lehet, hogy csak egy csaló próbálkozik.
Simán lehet az is, hogy a csalás úgy valósul meg, hogy XY fényképezett, és azt a képet úgy is megosztotta, hogy mást tévedésbe ejtsen azzal, hogy szabadon felhasználható, aztán egy ügyvéd leste a felhasználókat, hogy bepróbálkozzon egy jogi dumával, hogy pénzt csikarjon ki.
Azt NEM tudom, de más szerint így van, hogy polgári perben az alperes országában kell eljárni, az alperes országának jogrendje szerint. Büntető perben 100%, hogy így van, és hajlok arra is, hogy azt mondjam, polgári perben is, hiszen van, ahol tilos az nCore, van, ahol megengedett, és az utóbbi miatt a filmesek pipák.
Bár úgy pontosítanék a dologban, hogy szempont az is, hogy hol történt az eset: Németországban a német KRESZ-t kell betartani, annak megszegése esetén a helyi büntetést szabják ki rád.
Ami most történhet, tehát vagy egy csalás,
Vagy egy peren kívüli megegyezés felajánlása, ami egyáltalán nem kötelező érvényű, és nem is biztos, hogy előnyös.
Ha Németországban hoznak egy JOGERŐS ÍTÉLETET (ha lehet), ill. ha van ott is a magyarhoz hasonló fizetési meghagyási eljárás, és jogosult eljárni külföldivel szemben, akkor ő is ír egy hivatalos levelet (nem e-mailt). Ha a bírósági idézéssel vagy a közjegyzői levélre nem reagálsz, akkor kezdhetsz parázni, hogy jön a végrehajtó.
Az simán lehet, hogy bizonyos nemzetközi ügyekre minden országban van helyi ügyvéd, akinek kiadják a feladatot. Nem komoly ügyvéd, csak futószalagon nyomja a felszólítást, és kb. jutalékért cserébe tolja. Ezektől se kell feltétlenül beszarni, de egy ügyvéddel nem árt konzultálni, ha idáig jut a helyzet.
Ha nem egyezel meg peren kívül, akkor többnyire a pervesztes fizeti a perköltséget.
Perre csak akkor mennek, ha valóban a jogtulajdonos a megbízó és ekkor ha tudod bizonyítani, hogy rosszhiszeműek, akkor semmit se kell fizetned.
Tehát mondom én is, nem kell paráznod, szerintem próbálkoznak csak.
De ez a kép amit az ügyvéd küldött, nem teljesen azonos azzal a képpel ami az én oldalamon szerepelt. Az enyém egy módosított fotó. Valaki módosította és a neten fennvan több száz helyen így módosítva. (a képen egy állomás van és az állomás feliratai eltérőek)
A neten csak a módosított képet lelni fel, az ügyvéd által küldött képet nem találom, le se tölthettem sehonnan. 80%-ban megegyeznek, 20%-ban nem.
Ráadásul az EXIF / meta adatokban nincs semmi, se a módosított képen, se az ügyvéd által küldött képen. Azt hogy ki az eredeti szerző, ők hogy bizonyítják?
Szóval hogy születhetne jogerős ítélet Németországban amikor ott se vagyok hogy védekezzek, elmondjam többek között ezeket az infókat? Nem védekezhetek akkor sem, ha esetleg tegyük fel, átkerül a magyar bíróságra?
Továbbá:
hogy okozhattam 2000 eurós kárt, amikor az oldal évek óta veszteséges? Naponta 8000 ft kiadásom van rá (fenntartás), nemhogy nyerészkedem, minden egyes hónapban szűkíti a pénztárcám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!