Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit tehetek? Veszélybe kerültem

Mit tehetek? Veszélybe kerültem

Figyelt kérdés

Nagyon elkeserítő helyzet áll fenn.

Rendelkezem egy magyar weboldallal, ami híreket közöl. Most felkeresett egy német ügyvédi iroda, hogy jogtalanul használtam fel egy ügyfele képét és pénzt követelnek, ellenben pert indítanak a német bíróságon.

A kép egy másik magyar weboldalról lett lemásolva (konkrétan az egész cikk, szöveggel együtt, forrásmegjelöléssel) és úgy lett feltöltve a cikkbe. Egyébként nem is én szerkesztettem azt a cikket, hanem egy szerkesztőm.

De mivel csak én vagyok az impresszumban, ezért engem szólítottak fel. Közben a cikk eredeti oldalán (tehát a másik magyar híroldalon) már nincs fenn a kép, valamikor törölhették, vagy a kép törlődött a szerverről, vagy csak hiba miatt nem jön be a kép. Ezen az eredeti oldalon egyébként egy magyar fordítás van egy amerikai weboldal cikkéről, ott az amerikai oldalon még megvan az eredeti kép is!

Ráadásul már a harmadik felszólítást küldték és csak növekszik a büntetés tétele. Én nem is figyeltem eddig az emailfiókot, ahova jött ez a levél, mert tele van levélszeméttel. Most vettem csak észre, a harmadik felszólításnál.

Most már 3000 eurót követelnek, utalva a kép jogtalan használatának hosszára. Mit lehet tennem?

2020. márc. 7. 19:28
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:

Ha a kép nem egyezik, akkor nem ugyanaz.

De belinkelned azt a képet?

Lehet ez egy olyan kép amelyet szabadon bárki felhasználhat, és azért Más a felirat, mert az szerkeszthető, mint a meme képek.

2020. márc. 7. 22:42
 22/35 anonim ***** válasza:

De amúgy tényleg ne foglalkozz ezzel és ne is agyalj rajta. Szimplán tiltsd le őket. Annyit még kérhetsz, hogy adja meg a bankszámlaszámát amire utald a pénzt.. azt névvel egyutt kell megadnia. Tehát tudni fogod a nevét akinek utalni kell. Persze nem utalod el. De igy látni fogod, hogy -német-e vagy inkább valamilyen Panamai csávó.

Illetve én utána beírnam, hogy köszönöm az adataidat, a rendőrségén feljelentést teszel ellenük internetes csalás miatt:D persze nem teszel, de néha jó legalább szavakkal vissza vágni. :)

2020. márc. 7. 22:45
 23/35 anonim ***** válasza:

Büntetőpernél egészen biztos, hogy itthon lenne a tárgyalásod hazai bíróságon, hazai törvények alapján, polgári per esetén nem tudom biztosan.

Ne töröld, de tedd elérhetetlenné a cikket, ha tudod. Konkrétan a kép jogtalan használatával van a bajuk, szerzői jogsértés, vagy a cikkel gondolják úgy, hogy személyiségi jogot, becsületet, vagy valamit sértettél?

Az egy dolog, hogy átvettétek a cikket, attól még a hírterjesztők vagy mik ti is vagytok, ti is feleltek a tartalomért. Volt is néhány ilyen eset: Nagy Blanka is végigperelte az összes fideszes médiát, aki hazudott róla, pedig egyik vette át a másiktól a hazugságot. Most egy momentumos nő nyert pert az origoval szemben, mert szexuális zaklatással sértették a becsületét.

És hiába védekeztek azzal, hogy ők csak átvették a cikket, másik talán pesti srác vagy melyik cikkét dolgozták fel, nem néztek utána, hogy hiteles-e a forrás, és nem volt az.

2020. márc. 7. 23:28
 24/35 anonim ***** válasza:

Nekem elküldte a képet. Nem olyan képről van szó, ami jogvéddet amúgy, főleg amúgy, hogy mennyi találat van rá a neten és mindengyik különböző. Egy szerintem egy szerkeszthető kép vagyis a felirata. Az ilyen képekre általba tesznek vízjelet, ha nincs rajta vízjel felhasználható.

Amúgy meg polgári per esetében ott kezdődik ahol az alperes van. Tehát a felperes most jelen esetben a német ügyvédi iroda. Nem nyújthatja be németországba. Ott nem is tudom, hogy van a törvénykönyv ilyen esetekben...azért másabb ott a jog, mint itthon. De mivel itthon történt a dolog, ezért itthon kell polgári perre menniük, ha pénzt akarnak.

Ha mondjuk én egy autószerelő ellen akarok polgári peres keresetet benyújtani. Mondjuk én Győrbe lakok, de egy Kecskeméti autószerelő cég ellen megyek, akkor nem Győrbe nyújtom be, hanem Kecskemétre.

Tehát, ha a kérdező, mondjuk Gyulán lakik, akkor a német fickóknak bizony Gyulára kell benyújtani és ide kell utazniuk. Ez nem úgy van, hogy majd a kérdező utazik ki Németországba tárgyalásra.

Fura is lenne, ha így működne.

2020. márc. 7. 23:39
 25/35 A kérdező kommentje:

Őket nem a cikk érdekli, hanem a kép használata a cikkben.

A cikk egy fordítás, és az megadja az eredeti oldalt. A kép pedig mind az eredeti magyar cikkben mind az eredeti külföldi cikkben szerepel.

2020. márc. 7. 23:40
 26/35 A kérdező kommentje:

Na itt van, ez az a cég, ez pontosan elmagyarázza, hogyan történik a perelés:

[link]

Így csinálják, ez az a cég.

2020. márc. 7. 23:53
 27/35 A kérdező kommentje:

Tehát bárki feltöltheti a fotóját, ezek figyelik, és értesítik a fotóst ha jogsértést észlel a rendszerük, aztán indítják a pert.

Tehát így akkor bárkivel ki lehet b*szni, csak találni kell egy képet bármelyik online újságban vagy blogban.

2020. márc. 7. 23:58
 28/35 anonim ***** válasza:
Itt leírja, hogy elsőnek azzal keresnek meg, hogy szüntesd meg a jogsértést, tehát szedd le a képet. A kártérítést csak bíróságon kérhetnek. Szóval téged nem ez a cég keres meg, hanem az Ő nevüket használva próbálnak pénzt szerezni tőled.
2020. márc. 7. 23:58
 29/35 anonim ***** válasza:
És minden megkersés csak hivatalos formában történhet. Tehát postai levél útján. Ha e-mailben küldenek valamit az nem hivatalos értesítés. Tehát erről igazából ennyit.
2020. márc. 8. 00:00
 30/35 A kérdező kommentje:
Értem, és magyar végrehajtókhoz sem adhatják majd be a német ítéletet? Nem tudják végrehajtani majd itthon a dolgot?
2020. márc. 8. 07:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!