Mit tehetek? Veszélybe kerültem
Nagyon elkeserítő helyzet áll fenn.
Rendelkezem egy magyar weboldallal, ami híreket közöl. Most felkeresett egy német ügyvédi iroda, hogy jogtalanul használtam fel egy ügyfele képét és pénzt követelnek, ellenben pert indítanak a német bíróságon.
A kép egy másik magyar weboldalról lett lemásolva (konkrétan az egész cikk, szöveggel együtt, forrásmegjelöléssel) és úgy lett feltöltve a cikkbe. Egyébként nem is én szerkesztettem azt a cikket, hanem egy szerkesztőm.
De mivel csak én vagyok az impresszumban, ezért engem szólítottak fel. Közben a cikk eredeti oldalán (tehát a másik magyar híroldalon) már nincs fenn a kép, valamikor törölhették, vagy a kép törlődött a szerverről, vagy csak hiba miatt nem jön be a kép. Ezen az eredeti oldalon egyébként egy magyar fordítás van egy amerikai weboldal cikkéről, ott az amerikai oldalon még megvan az eredeti kép is!
Ráadásul már a harmadik felszólítást küldték és csak növekszik a büntetés tétele. Én nem is figyeltem eddig az emailfiókot, ahova jött ez a levél, mert tele van levélszeméttel. Most vettem csak észre, a harmadik felszólításnál.
Most már 3000 eurót követelnek, utalva a kép jogtalan használatának hosszára. Mit lehet tennem?
Várjatok, azt írják, ne legyek biztos abban, hogy Magyarországon nem érvényesíthetik a jogaikat, mert vannak nemzetközi partnereik is:
Should you suspect that we cannot enforce a verdict in Hungary even in the event of a successful trial, I would like to draw your attention to the European Order for Payment procedure. It is no longer a problem to enforce payments within the European Union; borders do not stop the process. However, the costs occurring in such an event will be much higher for you, in case we have to involve one of our international partners.
És ezeket követelik:
In court, we are going to claim the following amount:
Damages €2000
Interest damages €280
Documentation costs €100
Legal fees €800
Grand total €3180
Should you not be able to pay this amount, my client is ready to offer you an instalment payment. Get in touch with us to arrange an instalment plan. Otherwise, should the court decide in our favour, you will be sentenced to process costs in the amount up to €3180 in addition to the outstanding balance.
If you decide to settle out of court, please include the case number in the title of the transfer for us to identify the payment. This will also allow us to send you a confirmation of settlement as soon as possible.
A weboldalamról annyit, hogy misztikus - rejtélyes történetekről szól, cikkeket írok és fordítok. Ez a kérdéses kép évekkel ezelőtt került be egy cikkbe random google search-es kereséssel.
Itt van a weboldala ennek az ügyvédnek, maga az oldal arról szól, mit tegyél ha ilyen emailt kaptál:
De ez magát az ügyvédet is promotálja. Úgy tűnik, reverse image search-el írnak rá random emberekre, akiknek weboldaluk van és fenyegetéseket tesznek.
De akkor ezek szerint ez nem hozható át ide Magyarországra ilyen könnyen?
Én az eredeti jogtulajdonosnak fizetnék is valamennyit meg elnézést is kérnék, de nem ezer eurókat ilyen pofátlan agresszív követelőző szemeteknek mint ez az iroda.
Egyáltalán tud erről az eredeti készítője a fotónak? Meg ja, semmi infó róla. Az ügyvéd szerint bizalmas adat.
*A weboldalamról annyit, hogy misztikus - rejtélyes történetekről szól, cikkeket írok és fordítok. Ez a kérdéses kép évekkel ezelőtt került be egy cikkbe random google search-es kereséssel.*
Tehát pontosítva: a kérdéses kép egy másik magyar oldalról lett átvéve képpel együtt, ami fordítása volt egy angol nyelvű cikknek ugyanazzal a képpel. De az az angol nyelvű cikk több helyen fennvan a neten, sőt, spanyolul is, spanyol oldalon, ugyanazzal a képpel.
Nem kell, hogy figyelmbe vedd a levelet. Mivel a magyar jog érvényesül rád, ezért magyar nyelven kell, hogy megkapd.
Nem vagy köteles angolul tudni. Tehát, ha nem tudsz angolul sem németül akkor mit csinálnak? Na ugye.
Írj vissza nekik magyarul, hogy nem értem mit -beszéltek.
Ha lenne Magyarorszagon is ügyvédük akkor magyar nyelven kaptad volna.
Azt meg bizonyítaniuk kell, hogy Te 2000 euros kárt okoztál.
Ugyancsak azt mondom ne légy buta, ne fizess.
Hagyd figyelmen kívül.
Ez biztosan csalás. Rengeteg ilyen van a neten.
Személyes levélben kapod a felszólítást vagy e-mailben?
Mert az email nem hivatalos.
Szimplán rakd a spambe őket, így többet nem kapsz.
Ez egyre érdekesebb.
Sajnos nem tudom szerkeszteni az előző hozzászólásaimat, így újat kell írnom.
Szóval újabb update:
Az ügyvéd csatolta a kérdéses fotót. Ezt összevetettem azzal a fotóval, ami a weboldalamon volt. A két fotó némileg eltér egymástól!
Merthogy a fotón egy táskával álló férfi van egy állomáson, ahol cirill betűk vannak. Az én fotómon viszont japán betűk vannak. És van még egy különbség: az ég kicsit ki van takarva egy felirattal az én fotómon, az ügyvéd által bemutatott fotón nincs.
De maga a fotó, a helyszín , minden más megegyezik. De a feliratok nem.
Ha 2017 es akkor végképp hagyd.
Szerintem rengeteg ilyen kis weboldalnak bepróbálkoznak szerintem.
Nem kell aggódnod miatta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!