Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Bűnös, vagy ártatlan? (Hogy...

Bűnös, vagy ártatlan? (Hogy döntenél? Vázolom az igen érdekes forgatókönyvet)

Figyelt kérdés

(FONTOS: Ez egy elméleti kérdés, NEM történt meg az ismerőseimmel sem, és velem sem!!)

(Egyszer feltettem ezt a kérdést, pár napja, de akkor borzasztóan fogalmaztam.)

Forgatókönyv:

- Van egy házad, egyszer vendégeket hívsz.

- Előre közlöd velük, hogy ételt italt hozhatnak, de semmilyen illegális dolgot nem hozhatnak a házadba.

- A bejáratnál az egyik vendég azt mondja, nála van kábítószer a saját zsebében.

- Azt válaszolod neki, hogy bejöhet, de nem veheti ki a szert a zsebéből, mert a te házadban olyan szer nem lehet.

- Egy óra múlva váratlanul épp elővenné a zsebéből, rászólsz, hogy "NEM"! Megkéred, hogy ne vegye elő.

- Mégis előveszi, és kirakja az asztalodra.

- Megkéred őt, hogy tüntesse el azonnal (tegye vissza a zsebébe, vigye ki stb...)

- Mindenki hallja és látja a történéseket.

- Ő nem engedelmeskedik, ezután többször megismétled a kérésed, mindenki előtt.

- Ismét nem engedelmeskedik, a kábítószer továbbra is az asztalodon van, ezért te kicsit távolabb ülsz a társaságtól, ezzel jelzed a helyzetet, hogy vársz, hátha elteszi.

- Egy óra így telik, majd váratlanul spontán rendőri ellenőrzés érkezik, (pl zaj miatt stb...), megtalálják a szert az asztalodon, mindenkit bevisznek.

- Ellened vádat emelnek kábszerrel való visszaélés miatt. (elköv. magatartás: "kábítószer tartás")

- A tanúk tisztességesen beszámolnak a történtekről, és az igazat mondják.

Milyen ítéletet hoznál magad ellen, ha a játék kedvéért a bíró is te lennél? Bűnös vagy, vagy ártatlan?

2019. júl. 26. 03:23
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

WOW, szóval felmentették! Úgy tűnik teljesen igazad volt, és én tévedtem! (Meg a többi válaszadó)

Köszönöm szépen a választ!

2019. júl. 27. 17:41
 12/13 A kérdező kommentje:

Habár rövid megjegyzésem az üggyel kapcsolatban: az a különbség a két forgatókönyv között, hogy az általad említett esetben az illegális tárgy tulajdonosa eleve a házban lakik, így neki (is) van kontrollja a ház tárgyai felett, míg az én általam említettben a tulajdonos csak vendég, így nincs kontrollja a ház tárgyai felett, csak az ott lakónak van. (ezért feltételeztem hogy az utóbbi esetben a az ott lakót is terheli felelősség, míg az első esetben az - ügy szempontjából passzív - ott lakót nem terheli.)

Azt nem tudom, hogy bármennyit változtatna-e a végkimenetelen, egy esetleges ügy esetén az ítéleten. (??) de lehet, hogy ez már csak "rizsa"

2019. júl. 27. 19:32
 13/13 ConnectCare ***** válasza:
100%

"...az én általam említettben a tulajdonos csak vendég, így nincs kontrollja a ház tárgyai felett, csak az ott lakónak van."

A vendéglátónak azért nincsen korlátlan hatalma, nem úgy van, hogy elmegyek hozzád vendégségbe, te meg elkobozhatod a karórámat, csak mert éppen a te házadban vagyunk. Amit én viszek oda, az továbbra is az enyém, én rendelkezem felette, te maximum eltávolíthatsz a cuccommal együtt. De magához a cuccomhoz nem lesz semmi közöd, hiába a te ingatlanodon van.

2019. júl. 29. 08:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!