Bűnös, vagy ártatlan? (Hogy döntenél? Vázolom az igen érdekes forgatókönyvet)
(FONTOS: Ez egy elméleti kérdés, NEM történt meg az ismerőseimmel sem, és velem sem!!)
(Egyszer feltettem ezt a kérdést, pár napja, de akkor borzasztóan fogalmaztam.)
Forgatókönyv:
- Van egy házad, egyszer vendégeket hívsz.
- Előre közlöd velük, hogy ételt italt hozhatnak, de semmilyen illegális dolgot nem hozhatnak a házadba.
- A bejáratnál az egyik vendég azt mondja, nála van kábítószer a saját zsebében.
- Azt válaszolod neki, hogy bejöhet, de nem veheti ki a szert a zsebéből, mert a te házadban olyan szer nem lehet.
- Egy óra múlva váratlanul épp elővenné a zsebéből, rászólsz, hogy "NEM"! Megkéred, hogy ne vegye elő.
- Mégis előveszi, és kirakja az asztalodra.
- Megkéred őt, hogy tüntesse el azonnal (tegye vissza a zsebébe, vigye ki stb...)
- Mindenki hallja és látja a történéseket.
- Ő nem engedelmeskedik, ezután többször megismétled a kérésed, mindenki előtt.
- Ismét nem engedelmeskedik, a kábítószer továbbra is az asztalodon van, ezért te kicsit távolabb ülsz a társaságtól, ezzel jelzed a helyzetet, hogy vársz, hátha elteszi.
- Egy óra így telik, majd váratlanul spontán rendőri ellenőrzés érkezik, (pl zaj miatt stb...), megtalálják a szert az asztalodon, mindenkit bevisznek.
- Ellened vádat emelnek kábszerrel való visszaélés miatt. (elköv. magatartás: "kábítószer tartás")
- A tanúk tisztességesen beszámolnak a történtekről, és az igazat mondják.
Milyen ítéletet hoznál magad ellen, ha a játék kedvéért a bíró is te lennél? Bűnös vagy, vagy ártatlan?
FONTOS törvény:
Az is pont ugyanannyira kábítószer tartásnak számít, ha a te házadban van valaki más kábítószere, és te ezt hagyod!!!
(tehát azok az érvek mindig hibásak, hogy "az nem is az enyém", ez senkit nem érdekel!)
"Azt válaszolod neki, hogy bejöhet, de nem veheti ki a szert a zsebéből, mert a te házadban olyan szer nem lehet."
Logika mar itt borul. Aztan meg a sajat hazadban arrebb mesz az asztaltol amin kabitoszer van?? Ez meg mesenek is rossz.
Kedves Kérdező!
Valóban bünteti a Büntető törvénykönyv, ha valaki kábítószert tart, azonban tartásnak az minősül, ha a kábítószer a te birtokodban van, te rendelkezel felette.
Attól, hogy vendégségbe megyek hozzád még nem veheted fel a telefonomat, nem nyúlhatsz bele a tárcámba, mert attól ezek a dolgok még az én birtokomban maradnak.
Ugyanígy, hiába ül a lakásodban a kábítószer tartója, sőt hiába teszi ki az asztalodra, attól még a bűncselekményt kizárólag ő valósítja meg, mert a cucc az övé.
Bűnös. Tudott a drogról és beengedte a lakásába.
Ha az én lakásomba akar vki drogot, fegyvert behozni, akkor már az ajtón sem engedem be. Ha mégis bejön, akkor hívom a rendőrséget.
"Arrébb ül az asztalnál". Ne viccelj már! " Igen, bíró úr, láttam az 5 kiskorú prostituáltat a nappalimban, de arrébb álltam!"
ConnectCare
Az un. constructive possession elv ugyan angolul van megfogalmazva, de számos országban, ha jól tudom a legtöbb országban alkalmazzák az elvet, miszerint akkor is kábítószert tartasz, ha a területeden van, és hagyod, akkor is, ha nem a tiéd.
Két kritérium kell hozzá: - tudsz róla, és van lehetőséged és szándékod kontrollálni - "uralkodni" rajta
ebből következik, hogy ami más zsebében van, ahhoz nincs lehetőséged hozzáférni jogilag, mert nem nyúlhatsz más zsebébe. Tehát amit sokan írtak, hogy eleve nála volt a drog, azért én, mint ház tulajdonos nem felelnék, mert én nem férek hozzá, mivel a zsebében van. Onnantól felelek, ha közös helyre kipakolja, és én tudok róla.
A leírt esetben a főszereplő nem engedte meg a vendégnek, hogy kipakolja a cuccait a házában. Azt gondoltam, ez változtat az eseten.
Én sem gondolom, hogy az arrébb ülés bármin is változtat, csak teljes forgatókönyvet akartam írni, ami életszerű.
De azt gondoltam, hogy a kb. 16-szor megismételt "NEM" kifejezés jelent valamit jogilag.
Egyébként köszönöm a válaszokat. (Elismerem, hogy komoly gondok vannak a fejemben, de ettől most tekintsünk el légyszi)
Az előzőleg kiírt kérdésemnél is szélsőségesen megosztó válaszok érkeztek.
Ebből arra következtetek, hogy ez jogos kérdés, nem egyértelmű a válasz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!