Igaz hogy az USA-ban a rendőrök keményebb fellépést mutathatnak a bűnözők terén?
Esetleg ha képesnek érzed rá magad, privátba kifejthetnéd (nem egy sorban), hogy miért gondolod, hogy a több jog az csak eredendően rossz lehet és káros, azt megköszönném. De ha csak ilyen "mert csak" jellegű érvelésre futja, akkor felejtsd el. Én úgy gondolom, hogy ha én vettem a fáradságot és normálisan kifejtettem az álláspontom, akkor (szerintem) minimum tiszteletlenség egy egysoros mondattal lesöpörni az egészet az asztalról. És ha még hozzávesszük, hogy pusztán a nézetkülönbség miatt még "rendőrbérencnek" is minősítettél, akkor a tiszteletlenség mint jelző, a legenyhébb kifejezés. És ezen akár el is gondolkodhatnál...
Tudod, pontosan ezt a fajta hozzáállást látom nagyon sok embernél. Ha nem tetszik valakinek a véleménye, egyszerűen csak "leminősítem". Mert az a legegyszerűbb, és legkevésbé megerőltető. De Te leszel a legjobban felháborodva, ha ugyanezt kapod! :) Egyébként a rendőröknél ugyanezt látom. Egymással olyan parasztok tudnak lenni, hogy öröm nézni. Aztán csodálkoznak, hogy az állampolgárok is azok velük. És persze fordítva.
Van erre egy kedvenc mondásom: Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye! ;)
Ki akartam szállni a beszélgetésből, de visszahúzol, kedves Kérdező! Sebaj, reménytelenül reménykedő vagyok. :)
Az, hogy másnak ki vannak engedve, az is egy szép érv, csak sokan elfelejtik, vagy nem is tudják, hogy többnyire nem a rendőrökön múlik, hogy megy vagy marad. Ennek van egy törvény által szabályozott rendje. Ha egy másodperccel is tovább benntartják, az már jogellenes fogvatartásnak minősül, ami bűncselekmény. Sok embert lehetne előzetbe rakni, de van, hogy már az ügyész azt mondja, hogy meg se próbáld előterjeszteni, mert úgyse fogom indítványozni. Hidd el, a rendőröket éppúgy idegesíti, hogy elkapnak valakit, aztán másnap megint, és harmadnap megint mosolyog rájuk az utcán. Ezért szoktam azt mondani, hogy beszélgess el egy-két járőrrel.
A lopás és rablás esete, szintén gyakran találkozok vele. Sajnos az emberek és sokszor a média is a lopást és a rablást szinonímaként kezelik. Tehát, ha azt olvasod az újságban, hogy kirabolták, akkor nem biztos, hogy úgy van. A másik, olyan bűncselekmény, hogy betörés nincs. Van lopás és van rablás. A "betörés" a lopás egy minősített esete, és úgy hívják, hogy dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás. De ezt neked nem biztos, hogy le fogja írni az újság, csak azt, hogy lopás miatt hallgatták ki. Azt nem igazán hiszem, hogy tömegjelenség lenne, hogy rablásokat lopásként minősítenének. Ahhoz túl sok ember kezén fut át az ügy, hogy észrevétlen maradjon mondjuk az, hogy le van írva: az elkövető ököllel arcon ütötte, majd értékei átadására kényszerítette.
Nem akarom és nem is tudom megvédeni az összes eljárást, lehetnek hibák, tévedések. De jó szokás pl. ezt a lopás-rablás dolgot is szépen felfújni, és sziklaszilárd érvként felhozni, hogy a rendőrök nem csinálnak semmit.
És megint - én hülye - én érzem úgy, hogy magyarázkodok, miközben csak arról van szó, hogy lehet (ismétlem, lehet!), hogy egy kicsit jobban ismerem a jogot, meg ennek az egésznek a hátterét, és nem pusztán az érzelmeim, rossz tapasztalataim beszélnek belőlem. (Mert nekem is vannak olyanok! ;)
http://www.youtube.com/results?search_query=us+police+brutal..
Letaglózó érvek, úgy hiszem. Na ez nem lesz itthon, meg nincs egyetlen normális valóban demokratikus jogállamban sem.
Te, figyelj, én a Te véleményedre, a saját, önálló gondolataidra vagyok kíváncsi! Van ilyen? Akkor azt írd le! Köszönöm! Ne videókat mutogass, mert az nem érdekel! (Az meg, hogy egy csokornyi videót mutatsz, nem egy konkrétat, semmit nem ér, mert biztos lehetne olyat találni, ahol jogos volt a rendőri fellépés.)
Igen, lehet, hogy a mi szemünkkel nézve brutálisak az amcsi rendőrök, de az ő szemükkel lehet, hogy a mieink puhap***űek.
De hogy segítsek, elárulom. Igen, rendőr vagyok, bűnügyes. De soha nem voltam még paraszt egyik gyanúsítottammal sem, és ezt így látom jónak. Mert nekem abból semmi hasznom nincs. De ha valaki nem tud viselkedni, arra igenis határozottan kell rászólni, mert a szép szó nem mindenkinél működik. És megint csak, oltári nagy a távolság aközött, hogy határozottan rászólok és szétverem a fejét. És még nem is csak a rendőri munkában van/lehet szükség határozott fellépésre. De az még baromi messze van a brutalitástól.
Igazából, megmondom őszintén, és most tényleg javíts ki, ha tévedek, de kezd az a véleményem lenne, hogy Te annak örülnék, ha a rendőrök szó szerint csicskák lennének. Ha úgy táncolnának, ahogy éppen Te - büszke állampolgár - meg tízmillió másik fütyül.
Hát azt meg én remélem, hogy ilyen nem lesz. Mert én úgy látom, hogy éppen ebbe az irányba haladunk.
"Te, figyelj, én a Te véleményedre, a saját, önálló gondolataidra vagyok kíváncsi! Van ilyen? Akkor azt írd le! Köszönöm! Ne videókat mutogass, mert az nem érdekel! (Az meg, hogy egy csokornyi videót mutatsz, nem egy konkrétat, semmit nem ér, mert biztos lehetne olyat találni, ahol jogos volt a rendőri fellépés.) "
Juj, de közvetlenek lettünk :D
Minek fossam 3 óra hosszat a szót egy kőegyszerű probléma kapcsán? Nem, nem és nem lesz a rendőrnek joga itthon ahhoz, hogy olyan eszközökkel egzecíroztassa a törvénytisztelő polgárt, amiknek használatára bizony lehetősége van szarUSÁban. Nem, és kész. Európában jogállamiság a divat -hála a teremtőnek-, USA-ban meg rendőrállamiság. Ennyi, ez nem bonyolultabb.
A sok videóhoz meg: elég, ha csak egyet nézel meg. Bármelyiket. Előállításnál fegyvertelen embernek NEM törjük kezét-lábát, NEM verjük úgy össze, hogy néhány órával később belehal a kórházban. Ilyenre NINCS mentség, az ilyen intézkedés -és százával van fent neten- NEM LEHET jogszerű. SOHA nem lesz a magyar rendőrnek még csak hasonló jogköre sem, mint az usánkásnak.
Pedig a jelek szerint bonyolult, meg foggal-körömmel ragaszkodsz az USA-hoz, és baromira nem tudsz tőle elszakadni. Ha bármit változtatnánk, akkor az már nem lenne jogállami. Ha nem ilyen lenne a rendőrség most, akkor olyan lenne, mint az amcsi. Fekete-fehér, a kettő közt semmi. Te tényleg nem érzed, hogy végletekben beszélsz? Most komolyan? :D
De most akkor jó úgy, ahogy a magyar rendőrség van vagy nem? Mert amiket írsz, nem igazán tudom eldönteni. Ne legyen több joguk, ne változzon semmi, mert akkor egyből az USA-ra hasonlítanánk, de az se jó, ami most van, mert - a fő probléma - a cigányokkal nem tud mit kezdeni a rendőrség.
Most akkor? :) Tényleg nem értelek én már!
De ha neked szófosás a véleményed mellett kiállni, érvelni és megvédeni az álláspontodat, akkor tényleg hagyjuk. Ha erre van (vagy nincs) igényed, akkor tényleg hagyjuk. Csak akkor hagyjunk szóhoz jutni másokat is. ;)
Amúgy meg miért ne lennék "közvetlen"!? Miért, magázzalak? :D Nem életre-halálra folyik a vita! Ugye? :)
fenébe, gyorsan gépelek...
"bonyolult, mert...."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!