Miért használnak a rendőrök németjuhász kutyákat a bevetéseiken?
Mint minden fajtánál, a német juhásznál sem igazak minden egyes egyedre a fajta általános tulajdonságai, de ennél a fajtánál gyakori a rendkívüli szolgálatkészség. Az előző német juhászom szinte követelte, hogy adjak neki valami munkát, feladatot, mert nem bírta a tétlenséget. Ezért nagyon gyorsan tanult, és minden parancsot lelkesen teljesített. Befogadott kutya volt, és azonnal elfogadott gazdájának, azonnal őrizte a házat, szóval lehet valami a gazdaváltás elfogadásában. Viszont akit elfogad, ahhoz rendkívül ragaszkodik, odaadóan és fáradhatatlanul dolgozik vele, szolgálja, ahogy csak tudja, és ettől boldog.
A mostani német juhászom viszont lusta, makacs, és csak nekem engedelmeskedik, de nekem is vonakodva. Szóval pont az ellentéte.
Az előző német juhászom a petárdára, égzengésre dühbe jött, el akarta kergetni a zajongót. A mostani betojik és elbújik. Az előző tökéletes munkakutya volt, a mostani kanapékutya, házikedvenc. Az előző kiharapott a kerítésen, ha valaki a kilincshez nyúlt, a mostani ugat ugyan, de visszahúzódik, ha valaki benyit. Ekkora különbségek vannak fajtán belül. Nyilván a korábbi kutyám lett volna alkalmas szogálati kutyának, pedig mindkettő német juhász.
Amiért még sztem alkalmas ez a fajta rendőrkutyának, az az univerzitása. Ötvözi egy terelőkutya intelligenciáját és munkabírását és egy őrző-védő kutya személy és területvédő ösztönét, lekenyerezhetetlenségét. A másik az igénytelensége: a szőre pl. szinte semmilyen ápolást nem igényel, és jól visel minden időjárási körülményt. A termete is pont megfelelő, így a táplálása, ellátása nem túl költséges. Elég nagy ahhoz, hogy tekintélye legyen, de nem túl nagy ahhoz, hogy a robbanékonyságban, fürgeségben gátolja.
A német juhász tehát tökéletes munkakutya lenne!, ha nem kezdték volna el a csapott hátú verziót tenyészteni belőle. Ez az új típus már szó szerint guggolva jár, fókaszerű a mozgása, a háta a görbe, nyomorék kutyák lettek, akik teljesen alkalmatlanok mindenféle munkára. Ezért is cserélte le őket sok külföldi fegyveres testület (magyar is) és mentőszolgálatok is belga juhászkutyára. A belga juhász szőrzete azonban vékonyabb, a kutya is törékenyebb alkatú, mint a német juhász.
Néhány tenyésztő megmaradt a régi egyenes hátú típusnál, így kettévált a német juhász fajta ún. "munkavonalas" és "show-vonalas" (csapott hátú) típusra, ami sztem egy nagy hülyeség, de ez van. Plusz, mint az én jelenlegi német juhászomnál látszik, alaposan megváltozott a fajta jelleme is (legalábbis egyes egyedeknél). De az én korábbi "munkavonalas" német juhászomnál sztem nincs jobb munkakutya a világon. Sajnos már meghalt. :-( A legjobb kutyám volt.
Pl. a komondor hiába erősebb, önállóbb fajta. Az ember tud sakkozni, a kutya nem. Megtörténik, hogy először egy látszólag logikátlan parancsot kap a kutya, és a 3-4. lépésben igazolódik be, hogy a parancs helyes volt. Ha a komondor úgy ítéli meg, hogy a parancs helytelen, nem hajtja végre.
A német juhász a színével majdnem minden környezetbe belesimul a fehér kuvasszal vagy komondorral szemben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!