Tényleg elvehetik a jogsimat, vagy milyen büntetésre számíthatok hogyha történt egy koccanás és nem ismerem el a hibámat? Bővebben lent!
48-as, akkor ezt ajánlom figyelmedbe:
I. "A rongálásnak szabálysértési alakzata is van. Ha a rongálással okozott kár összege nem haladja meg az ötvenezer forintot, az elkövető nem bűncselekményért, hanem szabálysértésért felel."
erre a mondatra források:
II. Szabálysértési törvény idevonatkozó rendelkezése:
"2012. évi II. törvény
a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről
...
XXIII. Fejezet
SZABÁLYSÉRTÉSI ELZÁRÁSSAL IS BÜNTETHETŐ SZABÁLYSÉRTÉSEK
...
"132. A tulajdon elleni szabálysértés
177. § (1) Aki
...
b) * ötvenezer forintot meg nem haladó kárt okozva csalást, szándékos rongálást,
...
követ el, úgyszintén, aki e cselekmények elkövetését megkísérli, szabálysértést követ el."
III. Ha a bírósági határozatok gyűjteményében rákeresel a "rongálás szabálysértési alakzata" kifejezésre, akkor 190 olyan anonimizált bírósági határozatot fogsz találni, amibe ezt így szó szerint bírók írták le.
"Valamint, az elkövetési magatartás, nem tud megváltozni, ez egy gondatlanságból elkövetett jogsértés"
Hogy a kérdező ügyében konkrétan mi volt nem tudhatjuk.
Legyen a példánk az, hogy szűk belvárosi utcában autómmal parkolva én húzom meg a parkoló autódat véletlen, kiszállok, látom, hogy megsérült az autód (10 milliós autód lökhárítóján 1 cm-es horpadás, de javítása így is bőven 50 ezer Ft-nál többe kerül), majd mintha mi sem történt volna kezdek kiállni a parkolóból, hogy elhagyjam a helyszínt. Ezt látod lakásod ablakából, kirohansz és üvölteni kezded hogy "maradj ott ahol vagy, én vagyok a tulaj", amit én egyértelműen hallok mert le van húzva az ablakom, mégis lelépek, tükörből látom, hogy kezeddel dühösen hadonászol.
Ez a cselekményem bizony rongálás tényállást megvalósító vétség, e cselekmény ott kezdődött amikor véletlenül meghúztam az autód, de csak azzal vált bűncselekménnyé, hogy leléptem, egyértelmű benne a szándékosság.
Nem olvastam végig a kommenteket. Polgári jogi értelemben követelhet kártérítést 5 éven belül. Kérdés, hogy kitől és mennyit. Alapvetően mivel te mentél bele, szerintem nagyjából az egészet (nem tartottad a követési távolságot). De persze lehet ezen vitatkozni h ő miért satuzott. Béna volt vagy lelépett elé valaki az útra (utóbbi esetben mondjuk az is felelős lehet, aki lelépett). Aztán: azt írod, céges autó. Gondolom, van a cégnek felelősségbiztosítása. Fizessen a biztosító. Valamennyit persze a cég is követelhet tőled, de nem mindegy h milyen státuszban dolgozol nekik. (Munkavállaló vagy vállalkozó).
Amit viszont nem értek, hogy mit nem ismertél el? A felelősséged? Akkor miert nem hívott ő rendőrt?
Amúgy neked nem kellett volna, ebből önmagában nem lehet bajod. Ha viszont tagadod h fizikailag te csúsztál bele, és később kiderül h mégis, abból lehet bajod.
Szia! Elolvastam a hozzászólásaidat. Az nem derül
ki pl h munkavállaló vagy-e vagy milyen jogviszonyban állsz az étteremmel. Nem világos h miért téged hívogat a csávó hiszen a munkavállaló károkozása miatt alapvetően a munkaadó a felelős (céges kocsival történt, céges fuvar során).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!