Ki szerint volt jobb a Kádár-rendszer, mint a mostani, és ki szerint nem?
ma 16:20
"Minimális államadósságunk volt amit játsszva fizettünk volna vissza"
Minimális államadósságunk volt és mégis majdnem államcsőd következett be 1982 nyarán, mert annyira jelentéktelen volt a nyugatra irányuló export, hogy az egészen apró dolláradósság kamatait sem sikerült törleszteni. Motoros futároknak kellett összegyűjteniük a Balaton menti éttermekből és szállodákból a német márkát, hogy utalni tudják a következő részletet. Mindez pedig azért volt így, mert tökéletesen versenyképtelenek voltak nyugaton az akkori magyar exportcikkek. Az ország külső adóssága most 10-20-szor akkora, mint a 80-as években, mégis szilárdabb az ország pénzügyi helyzete.
ma 18:18
Ja, hogyne. Az az isteni 15% munkanéküliség meg az a csodálatos 35% infláció. A 6-8%-os hirtelen forintleértékelések - hah, régi szép idők.
"Az ország külső adóssága most 10-20-szor akkora, mint a 80-as években, mégis szilárdabb az ország pénzügyi helyzete."
Mondhatni büdösszilárd. :D
ma 21:24
Érdemben is hozzá tudsz szólni a témához, vagy csak az öklendezés megy, komcsi?
megint KSH meg minden olyan , ami csak rendszerváltás után került csak szóba . Azért írtam azt, hogy bizonyos formákban összehasonlítható ezzel a rendszerrel, más oldalakról nem .
te is csak fikázni tudod a másikat , holott pusztán más a véleményem . mindjárt komcsi az aki a cuccot bizonyos részeiben másképp látja ? Szokásos magyar baromság .
A több millió kisembernek sztem igen is jobb életérzéssel élt , mint manapság .. Mire vagy büszke ? Erre ? Honnan szeded az adatokat ? Orvos , gyógyszer majdhogynem ingyen volt ..Mitől halnának meg többen ? Akkor mennyi "állampolgárból" , ma mennyiből ? Ma egy szülés 150 - 200 ezer ,mostanság egy lakás egy fiatal párnak szinte elérhetelen ,és akkor ? Tudnám sorolni bőven még , de hadd ne folytassam . Anyád sztem még mindig abban a panelban él amit attól az érától kapott szinte ingyen . Hányan nevelkedtek ezekben a lakásokban még olyanok , akik most halál bátrak a gyomorból jövő minden régi fikázásában ?
nem politizálni akarok, hanem a kérdésre válaszolni .. Egyébként egyre több olyan mozdulat van szerte a világban /és lesz/ ami elemeiben visszatér a büdös komcsi rendszer állam megoldásaihoz . Röhej hogy itt mindenki a kormánytól várja a megoldást , és a pénzt .. Hát a komcsi rendszerben nem ugyanez volt ? Fikázni könnyű zsiger gyuszi , gondolkodni szétválasztani dolgokat egymástól nehéz. Ez a minden rossz volt , ma minden jobb lett - nagy kamu és hazugság.
ma már a fél analfabéta is közgaszdászkodik ezerrel , és jaj de tud mindent. Üti-vágja a számokat és onnan próbálja sűrű komcsizások közepette bizonygatni , hogy hú de nem volt fenntartható a rendszer , és éhbérért dolgoztak az emberek , loptak , minden nap járt a fekete lefüggönyzött pobjeda és gyűjtötte be az rendszer ellenségeit stb,stb..
nem dolgoztak éhbérét, mert szabályozva volt a fizetés, és úgy, hogy aki dolgozott / közveszélyes munkakerülő volt az , aki nem dolgozott !!!hiszen akinek nincs fizetése - az lop - és volt benne logika / az a kapott fizetésből megélt sőt! , a zsiguli- trabant - wartburg kiutalására volt hogy egy évet is várni kelett , annyi volt a vásárló ! Balatonon és az üdülő helyeken tele voltak hétvégi házakkal .
Loptak a gyárból , üzemekből az emberek. De mit ? Húsz méter villanyvezetéket fogókat , és általában azt , amit otthon fel tudtak használni . És ma ? Ma nem a melósok /azokat kamerával , bizt.őrökkel figyelik/ , hanem az állami vezető apparátus lop ,tüntet el,nem vezetéket , fogót , hanem tíz, húsz száz milliárdokat . Össze sem lehet hasonlítani volumenében a kettőt. Nem az , hanem ez a rendszer biztosítja nekik a szabad rablást .
Az ország lakossága akkor 10 millió fölött volt , az mszmp összlétszáma 800 ezer fő volt . Hogy lehetett akkor mindenki komcsi, aki akár egy fél szót is ír nem dehonesztálóan a komcsi éra alatti élet minőségéről ? Azt se felejtsük el , hogy Demszkyék az össz dolgozó lakossághoz mérten kevesen voltak pár ezren / tisztelet nekik , de sztem ők sem erre a demokráciára szegültek ellene a rendszernek/ . Az államadósságról az emberek nem tudtak , így nem is épülhetett ki a lakatos és esztergályosok közül az a "zúgközgaszdász" réteg , ami most már dögivel vannak a rendszerváltás után pár évvel, tehát MOST hiába nyögöd a könyvből tanultakat ,KSH-ból felbiflázottat , arról akkor a "dolgozó nép" mit sem tudott, élte önfeledten az akkori éetét . Mindenki 1990 tól hitt abban , hogy most jobb lesz a demokrácia az életüknek , a gyermekeiknek a jövője .
Hát... sokkal rosszabb lett a kisember milliónyijának.. az tuti ! Engem nem érdekel hogy viszont a közép és nagyvállakozó rétegnek jobb lett, akik viszik /?/ a gazdaságot . Nem érdekel , mert a milliónyinak kellene vinnie . Kádár a milliónyival törődött / államadósság, közgazdaság ide vagy oda / , ma a demokráciában itt sem , és az egész világon nem így van .
"A több millió kisembernek sztem igen is jobb életérzéssel élt , mint manapság .."
Azért volt évi 4500 öngyilkosság? Azért vándoroltak ki többen, mint ahányan bevándoroltak. A rendszerváltás óta az utóbbi trend megfordult, az előbbi szám pedig 2300-ra csökkent. De hazudozz csak, büdös komcsi.
Hát tudod... akkoriban még majdnem én is "kivándoroltam" , mert csábított a kolbász kerítés.. Nem mondom , biztos hogy jobb életem lett volna /persze hamar észhez térve kolbász ügyben/:) .
Azt akarod az öngyilkosságok számával netán igazolni , hogy ma biztosabb lábakon állnak a munkahelyek , a családok is is sokkal elégedettebbek , a gyermekek jövője be van biztosítva - akár közép vagy hosszútávon . Nem haragudj , de te éltél akkoriban (?) , vagy csak valaki/valakik elmondásából szeded össze a benyomásaidat , hiszen amint látom csak adatokkal próbálod alátámasztani azt , hogy ténylegesen és valóságosan a való élet milyen lehetett akkoriban .
csak kiollózom ide egy társadalom kutató ideillő magyarázatát a jelenségre :
"Egy kis kiegészítés a félreértések elkerülése végett: Az öngyilkosságok száma nem most kezdett csökkenni. 1989-ig folyamatosan növekedett, és amikor majdnem elérte az 5000-es csúcsot a befejezett öngyilkosságok, valamint a 8000-es csúcsot az öngyilkossági kísérletek száma, hirtelen elkezdett csökkenni. Akkor kezdték nálunk is alkalmazni a mai korszerű antidepresszánsokat. Az, hogy azóta tovább csökkent, igen örvendetes. De ne felejtsük el, hogy van egy törvényszerűség: az öngyilkosságok száma háborús helyzetben, éhínségben, létbizonytalanságban mindig csökkenni szokott a történelem folyamán. "
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!