Ki szerint volt jobb a Kádár-rendszer, mint a mostani, és ki szerint nem?
Jobb volt a Kádár, mert
-nem volt ilyen eszeveszett igazságtalanság és kizsákmányolás (a vezetők nem kerestek milliárdokat, legfeljebb 3-4-szer többet mint a melósok)
- mindenki normálisan meg tudott élni: tudott enni, ruházkodni, utazni, fűteni
- nem voltak hajléktalanok, nem fagytak meg az emberek a saját lakásukban, nagyobb volt a szociális biztonság és az emberi méltóság
- jobban érvényesültek a munkavállalói jogok: elég volt napi 8 órát dolgozni, nem rúgtak ki, ha betegszabadságra mentél, alanyi jog volt az egészségügyi ellátás.
Gyerek voltam még akkor, de visszagondolva csak pozitív dolgok jutnak szembe.A szüleimnek nem kellett görcsölni tudják-e fizetni a havi részleteket, mindketten szakmunkások voltak.Minden évben testvéremmel 2x2 hetet nyári táborbna voltunk Sátoraljaújhelyen, és Parádfürdőn.Minden évben elment a család 2 hétre nyaralni a Balatonra. Nem azt nézték a barátaim, osztálytársaim, hogy milyen márkás ruha van rajtam.
Igaz hitelből élt az ország, és most...?
Egyértelműen jobb volt mint ez a kapitalista mocsok ami most van.
A szocializmus felfogásával nem kifejezetten értek egyet, és nem is nézek objektíven a Kádár-érát, de nekem a szívemig hatolnak a történetek :)
Long Live 80's! *.*
A Kádár rendszer egész jó volt, leszámítva persze azt az apróságot hogy egy idő után elfogy a keret az életszínvonal javítására, és csődbe megyünk. Meg a hiánygazdaság elég nagy hátránya volt, de azon még felül lehet kerekedni.
Rövid távon jobb lenne, hosszú távon tönkretenne.
Azt nem lehet mondani, hogy egyértelműen jobb volt, vagy rosszabb.
Van ami jobb volt, van ami rosszabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!